Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Określenie zmian zachodzących w mięśniach emu (Dromaius novaehollandiae) w procesie dojrzewania mięsa, z uwzględnieniem wieku zwierząt - analizy proteomiczne

2018/29/N/NZ9/02794

Słowa kluczowe:

emu wiek mięso zmiany poubojowe proteom

Deskryptory:

  • NZ9_2: Naukowe podstawy zootechniki
  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt

woj. zachodniopomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Mateusz Bucław 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 15 - ogłoszony 2018-03-15

Przyznana kwota: 210 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-02-13

Zakończenie projektu: 2022-02-12

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (1)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (2)
  1. Post mortem changes in M. iliotibialis lateralis muscle protein profile of emu (Dromaius novaehollandiae)
    Autorzy:
    Mateusz Bucław, Adam Lepczyński, Agnieszka Herosimczyk, Małgorzata Ożgo, Danuta Szczerbińska, Danuta Majewska, Kamila Liput, Mariusz Pierzchała
    Czasopismo:
    Meat Science (rok: 2021, tom: 180, strony: 108562), Wydawca: Elsevier B.V.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.meatsci.2021.108562 - link do publikacji
  1. Analiza porównawcza profili białkowych mięsa emu w procesie jego dojrzewania
    Autorzy:
    Mateusz Bucław, Adam Lepczyński, Małgorzata Ożgo, Danuta Szczerbińska, Danuta Majewska, Agnieszka Herosimczyk
    Konferencja:
    Środowiskowe i genetyczne uwarunkowania zdrowia ludzi i zwierząt (rok: 2020, ), Wydawca: Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie
    Data:
    konferencja 29.05.2020
    Status:
    Opublikowana
  2. Analiza porównawcza profili białkowych i wybranych cech fizykochemicznych w procesie dojrzewania mięsa
    Autorzy:
    M. Bucław, A. Lepczyński, D. Szczerbińska, M. Ożgo, D. Majewska, A Herosimczyk
    Konferencja:
    "Nauka Praktyce - Praktyka Nauce" (rok: 2019, ), Wydawca: Polski Oddział Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej PB WPSA
    Data:
    konferencja 4-6.09.2019
    Status:
    Opublikowana