Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ nanomateriałów fotoaktywnych na stabilność mikrobiologiczną i skład chemiczny soku winogronowego i wina

2017/25/N/ST5/01222

Słowa kluczowe:

nanometryczny ditlenek tytanu nanomateriały magnetyczne promieniowanie UV-C mikroorganizmy

Deskryptory:

  • ST5_10: Nanomateriały: nanocząstki, nanorurki
  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

ST5 - Synteza i materiały: otrzymywanie materiałów, związki struktury z właściwościami, nowoczesne materiały o założonych właściwościach, architektura (makro)molekularna, chemia organiczna, chemia nieorganiczna

Jednostka realizująca:

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej, Katedra Fizykochemii Nanomateriałów

woj. zachodniopomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Kamila Pachnowska 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 13 - ogłoszony 2017-03-15

Przyznana kwota: 165 800 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-03-07

Zakończenie projektu: 2023-03-06

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  1. Dawne i współczesne metody stabilizacji wina
    Autorzy:
    Kamila Pachnowska, Adrian Augustyniak Jolanta Karakulska
    Czasopismo:
    Postępy Mikrobiologii - Advancements of Microbiology (rok: 2022, tom: 61 (2022) - Issue 4 (Gudzień 2, strony: 236-245), Wydawca: Sciendo
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.2478/am-2022-024 - link do publikacji
  2. The impact of environmental water on the potential application of core-shell titania-silica nanospheres as photocatalysts
    Autorzy:
    Krzysztof Cendrowski, Kamila Pachnowska, Adrian Augustyniak, Jagoda Wierzbicka, Filip Pratnicki, Pawel Kucharski, Wojciech Kukułka, Ewa Mijowska
    Czasopismo:
    Nanotechnology (rok: 2021, tom: 32, strony: 315703), Wydawca: IOP Publishing
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1088/1361-6528/abf9c5 - link do publikacji
  3. Nanoparticles Influence Lytic Phage T4-like Performance In Vitro
    Autorzy:
    Xymena Stachurska, Krzysztof Cendrowski, Kamila Pachnowska, Agnieszka Piegat, Ewa Mijowska, Paweł Nawrotek
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2022, tom: 23(13), strony: 7179), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms23137179 - link do publikacji
  4. Potential Use of Silica Nanoparticles for the Microbial Stabilisation of Wine: An In Vitro Study Using Oenococcus oeni as a Model
    Autorzy:
    Kamila Pachnowska, Krzysztof Cendrowski, Xymena Stachurska, Paweł Nawrotek, Adrian Augustyniak, Ewa Mijowska
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2020, tom: 9, strony: 1338), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods9091338 - link do publikacji