Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Kwasy nukleinowe w żywności, rodzaje i zawartość w surowcach i przetworzonych produktach żywnościowych

2016/23/N/NZ9/02227

Słowa kluczowe:

kwasy nukleinowe żywność

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

woj. pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Joanna Głazowska 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 12 - ogłoszony 2016-09-15

Przyznana kwota: 49 950 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-09-12

Zakończenie projektu: 2018-09-11

Planowany czas trwania projektu: 12 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. Cząsteczki mikroRNA - nowy biologicznie aktywny składnik mleka kobiecego
    Autorzy:
    Patrycja jakubek, Joanna Cieślewicz, Agnieszka Bartoszek
    Czasopismo:
    Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (rok: 2020, tom: 74, strony: 103-115), Wydawca: Index Copernicus International
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.5604/01.3001.0014.1434 - link do publikacji
  2. The toolbox of methods for multidirectional characterization of dietary nucleic acids; verification for raw and processed food products
    Autorzy:
    Joanna Cieślewicz, Zuzanna Koziara, Wiktoria Ćwiklińska, Agnieszka Bartoszek
    Czasopismo:
    Food Analytical Methods (rok: 2021, tom: nd, strony: nd), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12161-021-01988-4 - link do publikacji
  3. Wpływ dodatku kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA) na właściwości mechaniczne żeli żelatynowych
    Autorzy:
    Joanna Głazowska, Robert Tylingo, Agnieszka Bratoszek
    Czasopismo:
    Przemysł Chemiczny (rok: 2019, tom: 8, strony: 1224-1229), Wydawca: Wydawnictwo SIGMA-NOT
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15199/62.2019.8.3 - link do publikacji
  1. Nucleic acids as food components – may they have an impact on human epigenome?
    Autorzy:
    Głazowska J., Bartoszek A.
    Konferencja:
    3rd European Summer School on Nutrigenomics (rok: 2018, ), Wydawca: Lifestyle Genomics
    Data:
    konferencja 25-29.06.2018
    Status:
    Opublikowana