Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Związek między profilem składników bioaktywnych a potencjałem antyoksydacyjnym ziarna w zależności od gatunku pszenicy i wybranych metod uprawy.

2016/21/N/NZ9/01325

Słowa kluczowe:

pszenica aktywność antyoksydacyjna związki bioaktywne genotyp

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Marta Skrajda-Brdak 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 11 - ogłoszony 2016-03-15

Przyznana kwota: 99 960 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-02-13

Zakończenie projektu: 2019-02-12

Planowany czas trwania projektu: 24 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Low molecular phytochemicals of Indian dwarf (Triticum sphaerococcum Percival) and Persian wheat (T. carthlicum Nevski) grain
    Autorzy:
    Marta Skrajda-Brdak, Iwona Konopka, Małgorzata Tańska, Małgorzata Szczepanek, Tadeusz Sadowski, Bogumił Rychcik
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science (rok: 2020, tom: 91, strony: 102887), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcs.2019.102887 - link do publikacji
  2. Lipophilic fraction and its antioxidant capacity in sixteen spelt genotypes cultivated in Poland
    Autorzy:
    Marta Skrajda-Brdak, Iwona Konopka, Małgorzata Tańska, Hanna Sulewska
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science (rok: 2019, tom: 89, strony: 102809), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcs.2019.102809 - link do publikacji
  3. Phenolic nutrient composition and grain morphology of winter spelt wheat ( Triticum aestivum ssp. spelta ) cultivated in Poland
    Autorzy:
    Marta Skrajda-Brdak, Iwona Konopka, Małgorzata Tańska, Hanna Sulewska
    Czasopismo:
    Quality Assurance and Safety of Crops & Foods (rok: 2018, tom: 10, strony: 285-295), Wydawca: Wageningen Academic Publishers
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3920/QAS2018.1267 - link do publikacji