Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Rola czynników transkrypcyjnych w regulacji metabolizmu oraz fermentacji glukozy i ksylozy u niekonwencjonalnych drożdży Ogataea polymorpha

2016/21/B/NZ1/00280

Słowa kluczowe:

drożdże Ogataea polymorpha czynniki transkrypcji glukoza ksyloza metabolizm fermentacja

Deskryptory:

  • NZ1_1: Biologia molekularna
  • NZ1_5: Inżynieria genetyczna
  • NZ1_9: Biotechnologia

Panel:

NZ1 - Podstawowe procesy życiowe na poziomie molekularnym: biologia molekularna, biologia strukturalna, biotechnologia

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rzeszowski, Kolegium Nauk Przyrodniczych

woj. podkarpackie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Andriy Sybirnyy 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: OPUS 11 - ogłoszony 2016-03-15

Przyznana kwota: 841 400 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-03-09

Zakończenie projektu: 2020-03-08

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Chromatograf cieczowy wysokiej rozdzielczości. Za kwotę 199 801 PLN
  2. Spektrofotometr UV/VIS typu NanoDrop. Za kwotę 55 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (13)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Construction of advanced producers of first- and second-generation ethanol in Saccharomyces cerevisiae and selected species of non-conventional yeasts (Scheffersomyces stipitis, Ogataea polymorpha)
    Autorzy:
    Ruchala J, Kurylenko OO, Dmytruk KV, Sibirny AA
    Czasopismo:
    Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology (rok: 2020, tom: 47, strony: 109-132), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s10295-019-02242-x - link do publikacji
  2. 100 Years Later, What Is New in Glycerol Bioproduction?
    Autorzy:
    Semkiv MV, Ruchala J, Dmytruk KV, Sibirny A.A
    Czasopismo:
    Trends in Biotechnology (rok: 2020, tom: 38, strony: 907-916), Wydawca: Elsevier Ltd
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  3. Multinuclear Yeast Magnusiomyces (Dipodascus, Endomyces) magnusii is a Promising Isobutanol Producer
    Autorzy:
    Kurylenko OO, Ruchala J, Dmytruk KV, Abbas CA, Sibirny AA
    Czasopismo:
    Biotechnology Journal (rok: 2020, tom: 15, strony: 45299), Wydawca: John Wiley & Sons, Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/biot.201900490 - link do publikacji
  4. Autophagy-related gene ATG13 is involved in control of xylose alcoholic fermentation in the thermotolerant methylotrophic yeast Ogataea polymorpha
    Autorzy:
    Dmytruk KV, Ruchala J, Grabek-Lejko D, Puchalski C, Bulbotka NV, Sibirny AA
    Czasopismo:
    FEMS Yeast Research (rok: 2018, tom: 2, strony: 45299), Wydawca: Oxford University Press
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1093/femsyr/foy010 - link do publikacji
  5. Insertional tagging of the Scheffersomyces stipitis gene HEM25 involved in regulation of glucose and xylose alcoholic fermentation
    Autorzy:
    Berezka K, Semkiv M, Borbuliak M, Blomqvist J, Linder T, Ruchała J, Dmytruk K, Passoth V, Sibirny A
    Czasopismo:
    Cell Biology International (rok: 2020, tom: 45, strony: 505-517), Wydawca: John Wiley & Sons, Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/cbin.11284 - link do publikacji
  6. Overexpression of transcription factor ZNF1 of glycolysis improves bioethanol productivity under high glucose concentration and enhances acetic acid tolerance of Saccharomyces cerevisiae
    Autorzy:
    Songdech P, Ruchala J, Semkiv MV, Jensen LT, Sibirny A, Ratanakhanokchai K, Soontorngun N
    Czasopismo:
    Biotechnology Journal (rok: 2020, tom: 15, strony: 45301), Wydawca: John Wiley & Sons, Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/biot.201900492 - link do publikacji
  7. The role of Mig1, Mig2, Tup1 and Hap4 transcription factors in regulation of xylose and glucose fermentation in the thermotolerant yeast Ogataea polymorpha
    Autorzy:
    Kurylenko O, Ruchala J, Kruk B, Vasylyshyn R, Szczepaniak J, Dmytruk K, Sibirny A.
    Czasopismo:
    FEMS Yeast Research (rok: 2021, tom: 21, strony: 45303), Wydawca: Oxford University Press
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1093/femsyr/foab029 - link do publikacji
  8. Development of new dominant selectable markers for thenonconventional yeasts Ogataea polymorpha and Candidafamata
    Autorzy:
    Bratiichuk D, Kurylenko O, Vasylyshyn R, Zuo M, Kang Y, Dmytruk K, Sibirny A
    Czasopismo:
    Yeast (rok: 2020, tom: 37, strony: 505-513), Wydawca: John Wiley & Sons, Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/yea.3467 - link do publikacji
  9. Engineering of sugar transporters for improvement of xylose utilization during high-temperature alcoholic fermentation in Ogataea polymorpha yeast
    Autorzy:
    Vasylyshyn R, Kurylenko O, Ruchala J, Shevchuk N, Kuliesiene N, Khroustalyova G, Rapoport A, Daugelavicius R, Dmytruk K, Sibirny A.
    Czasopismo:
    Microbial Cell Factories (rok: 2020, tom: 19, strony: 45303), Wydawca: BMC
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1186/s12934-020-01354-9 - link do publikacji
  10. Anhydrobiosis in yeasts: Glutathione synthesis by yeast Ogataea (Hansenula) polymorpha cells after their dehydration-rehydration
    Autorzy:
    Kurylenko O, Rozenfelde L, Khroustalyova G, Vasylyshyn R, Ruchala J, Chang CR, Daugelavicius R, Sibirny A, Rapoport A
    Czasopismo:
    Journal of Biotechnology (rok: 2019, tom: 304, strony: 28-30), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jbiotec.2019.08.005 - link do publikacji
  11. Overexpression of the genes of glycerol catabolism and glycerol facilitator improves glycerol conversion to ethanol in the methylotrophic thermotolerant yeast Ogataea polymorpha
    Autorzy:
    Semkiv M, Kata I, Ternavska O, Sibirny W, Dmytruk K, Sibirny A
    Czasopismo:
    Yeast (rok: 2019, tom: 36, strony: 329-339), Wydawca: John Wiley & Sons, Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/yea.3387 - link do publikacji
  12. Peroxisomes and peroxisomal transketolase and transaldolase enzymes are essential for xylose alcoholic fermentation by the methylotrophic thermotolerant yeast, Ogataea (Hansenula) polymorpha
    Autorzy:
    Kurylenko O., Ruchala J., Vasylyshyn R., Stasyk O., Dmytruk O., Dmytruk K., Sibirny A.
    Czasopismo:
    Biotechnology for Biofuels (rok: 2018, tom: 11, strony: 45307), Wydawca: BMC
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1186/s13068-018-1203-z - link do publikacji
  13. The role of peroxisomes in xylose alcoholic fermentation in the engineered Saccharomyces cerevisiae
    Autorzy:
    Dzanaeva L, Kruk B, Ruchala J, Nielsen J, Sibirny A, Dmytruk K
    Czasopismo:
    Cell Biology International (rok: 2020, tom: 44, strony: 1606–1615), Wydawca: John Wiley & Sons, Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/cbin.11353 - link do publikacji
  1. Genetic improvement of conventional and nonconventional yeasts for the production of first- and second-generation ethanol
    Autorzy:
    Dmytruk K, Kurylenko O, Ruchala J, Abbas C, Sibirny A
    Książka:
    Biotechnology of Yeast and Filamentous Fungi (rok: 2017, tom: -, strony: 22282), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana