Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Ocena wpływu warunków fermentacji etanolowej na stężenie i profil związków lotnych

2015/19/B/NZ9/01352

Słowa kluczowe:

terpeny związki lotne fermetacja obróbka wstępna

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Tomasz Tarko 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: OPUS 10 - ogłoszony 2015-09-15

Przyznana kwota: 421 100 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-06-15

Zakończenie projektu: 2021-01-14

Planowany czas trwania projektu: 55 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Prasa hydrauliczna. Za kwotę 4 500 PLN
  2. Autosampler do chromatografu gazowego. Za kwotę 80 000 PLN
  3. Chłodziarko-zamrażarka. Za kwotę 3 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (9)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (12)
  • Publikacje książkowe (2)
  1. Effct of Musts Oxygenation at Various Stages of Cider Production on Oenological Parameters, Antioxidant Activity, and Profile of Volatile Cider Compounds
    Autorzy:
    Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Paweł Sroka, Magdalena Januszek
    Czasopismo:
    Biomolecules (rok: 2020, tom: 10, strony: 890 (12 stron)), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/biom10060890 - link do publikacji
  2. How keeving determines oenological parameters and concentration of volatile compounds in ciders?
    Autorzy:
    Tomasz Tarko, Magdalena Januszek , Aleksandra Duda-Chodak , Paweł Sroka
    Czasopismo:
    Journal of Food Composition and Analysis (rok: 2021, tom: 100, 103897, strony: 45297), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jfca.2021.103897 - link do publikacji
  3. The Quality of Ciders Depends on the Must Supplementation with Mineral Salts
    Autorzy:
    Tomasz Tarko, Magdalena Januszek, Aneta Pater, Paweł Sroka, Aleksandra Duda-Chodak
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2020, tom: 25, strony: 3640 (17 stron)), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules25163640 - link do publikacji
  4. Saccharomyces bayanus Enhances Volatile Profile of Apple Brandies
    Autorzy:
    Magdalena Januszek, Paweł Satora, Łukasz Wajda, Tomasz Tarko
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2020, tom: 25, strony: 3127 (21 stron)), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules25143127 - link do publikacji
  5. Oenological Characteristics of Fermented Apple Musts and Volatile Profile of Brandies Obtained from Different Apple Cultivars
    Autorzy:
    Magdalena Januszek, Paweł Satora, Tomasz Tarko
    Czasopismo:
    Biomolecules (rok: 2020, tom: 10, strony: 853 (16 stron)), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/biom10060853 - link do publikacji
  6. The impact of oxygen at various stages of vinification on the chemical composition and the antioxidant and sensory properties of white and red wines
    Autorzy:
    Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Pawel Sroka, Malgorzata Siuta
    Czasopismo:
    International Journal of Food Science (rok: 2020, tom: ID 7902974, strony: ID 7902974 (11 stron)), Wydawca: Hindawi
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1155/2020/7902974 - link do publikacji
  7. The effect of apple cultivars and yeast strains on selected quality parameters and antioxidant activity of fermented apple beverages
    Autorzy:
    Tomasz Tarko, Magdalena Kostrz, Aleksandra Duda-Chodak, Dorota Semik-Szczurak, Paweł Sroka, Tomasz Senczyszyn
    Czasopismo:
    CYTA – JOURNAL OF FOOD (rok: 2018, tom: 16(1), strony: 892-900), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/19476337.2018.1503616 - link do publikacji
  8. Influence of Selected Saccharomyces and Schizosaccharomyces Strains and Their Mixed Cultures on Chemical Composition of Apple Wines
    Autorzy:
    Satora P., Semik-Szczurak D., Tarko T., Bułdys A.
    Czasopismo:
    Journal of Food Science (rok: 2018, tom: 83(2), strony: 424-431), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/1750-3841.14042 - link do publikacji
  9. The influence of cultivar of apple-tree and yeasts used for fermentation on the concentration of volatile compounds in ciders and their sensory properties
    Autorzy:
    Tomasz Tarko, Paweł Sroka, Aleksandra Duda-Chodak, Magdalena Januszek
    Czasopismo:
    Journal of Food and Nutrition Research (rok: 2019, tom: 58, strony: 370-381), Wydawca: VÚP Food Research Institute NAFC, Bratislava, Slovakia
    Status:
    Opublikowana
  1. Dobór odmiany jabłek do produkcji win jabłkowych
    Autorzy:
    Kostrz M., Satora P.
    Konferencja:
    XXII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (rok: 2017, ), Wydawca: Szczeciński Oddział PTTŻ
    Data:
    konferencja 18-19.05.2017
    Status:
    Opublikowana
  2. Przydatność wybranych odmian jabłek i szczepów drożdży do produkcji cydrów
    Autorzy:
    Tarko T., Duda-Chodak A., Kania N., Semik-Szczurak D.
    Konferencja:
    XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN – Żywność dla przyszłości (rok: 2017, ), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 4-5.07.2017
    Status:
    Opublikowana
  3. The impact of strain of fermentation dynamics and physico-chemical parameters of ciders
    Autorzy:
    Tarko T., Duda-Chodak A., Sroka P., Semik-Szczurak D., Kostrz M.
    Konferencja:
    EuroFoodChem XIX (rok: 2017, ), Wydawca: Hungarian Chemical Society
    Data:
    konferencja 4-6.10.2017
    Status:
    Opublikowana
  4. The effect of microoxidation on the profile of volatile compounds in ciders
    Autorzy:
    Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Paweł Sroka, Magdalena Januszek
    Konferencja:
    3rd Fruit & Vegetable Processing Symposium (rok: 2020, ), Wydawca: Wydawnictwo 3rd F&V Processing conference
    Data:
    konferencja 24-25.11.2020
    Status:
    Opublikowana
  5. Rola i znaczenie tlenu w winiarstwie
    Autorzy:
    Tarko T., Duda-Chodak A., Siuta M.
    Konferencja:
    Żywność a składniki bioaktywne (rok: 2018, ), Wydawca: Wydawnictwo PTTŻ Kraków
    Data:
    konferencja 24-25.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  6. The effect of microoxidation on the oenological parameters of ciders
    Autorzy:
    Magdalena januszek, Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak. Paweł Sroka
    Konferencja:
    3rd Fruit & Vegetable Processing Symposium (rok: 2020, ), Wydawca: Wydawnictwo 3rd F&V Processing conference
    Data:
    konferencja 24-24.11.2020
    Status:
    Opublikowana
  7. The impact of apple varieties and yeast strain on the profile of volatile compounds and terpenes in wines
    Autorzy:
    Tarko T., Duda-Chodak A., Sroka P., Kostrz M., Semik-Szczurak D.
    Konferencja:
    International Conference on Raw Materials to Processed Foods (rok: 2018, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 11-13.04.2018
    Status:
    Opublikowana
  8. The influence of keeving on the profile of volatile compounds and terpenes in fermented apple beverages
    Autorzy:
    Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Paweł Sroka, Magdalena Januszek
    Konferencja:
    XX EuroFoodChem Conference (rok: 2019, ), Wydawca: Sociedade Portuguesa de Química
    Data:
    konferencja 2019-06-17-19
    Status:
    Opublikowana
  9. The influence of keeving on the quality parameters of fermented apple beverages
    Autorzy:
    Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Magdalena Januszek, Paweł Sroka, Małgorzata Siuta
    Konferencja:
    3rd EuroSciCon Conference on Food Technology (rok: 2019, ), Wydawca: Journal of Food, Nutrition and Population Health
    Data:
    konferencja 2019-04-22-24
    Status:
    Opublikowana
  10. Kinetics of the formation of selected volatiles during the fermentation of apple must with mixed cultures of different Saccharomyces strains
    Autorzy:
    Paweł Satora, Tomasz Tarko, Magdalena Januszek
    Konferencja:
    3rd Fruit & Vegetable Processing Symposium (rok: 2020, ), Wydawca: Wydawnictwo 3rd F&V Processing conference
    Data:
    konferencja 24-25.11.2020
    Status:
    Opublikowana
  11. Wpływ mikronatleniania na dynamikę fermentacji I podstawowe parametry fizyko-chemiczne napojów jabłkowych fermentowanych z udziałem drożdży gorzelniczych, winiarskich, cydrowych oraz dzikich
    Autorzy:
    Małgorzata Siuta, Tomasz Tarko
    Konferencja:
    Ogólnopolska Konferencja Naukowa Nutricib, Żywność i Żywienie – przegląd i badania (rok: 2019, ), Wydawca: Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL
    Data:
    konferencja 43624
    Status:
    Opublikowana
  12. Wpływ wybranych procesów technologicznych na parametry fizykochemiczne moszczy i win jabłkowych
    Autorzy:
    Semik-Szczurak D., Tarko T.
    Konferencja:
    XXII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (rok: 2017, ), Wydawca: Szczeciński Oddział PTTŻ
    Data:
    konferencja 18-19.05.2017
    Status:
    Opublikowana
  1. WPŁYW WYBRANYCH ZABIEGÓW NA WYDAJNOŚĆ TŁOCZENIA I PARAMETRY JAKOŚCIOWE MOSZCZÓW JABŁKOWYCH
    Autorzy:
    Tomasz Tarko, Aleksandra Duda-Chodak, Anna Łoboda
    Książka:
    Składniki bioaktywne surowców i produktów roślinnych (rok: 2018, tom: -, strony: 123-131), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Status:
    Opublikowana
  2. Analiza związków lotnych. Nowoczesne metody
    Autorzy:
    Magdalena Kostrz, Tomasz Tarko, Urszula Błaszczyk
    Książka:
    Postępy w technologii browarniczej i słodowniczej/Advances in brewing and malting technology (rok: 2018, tom: -, strony: 283-319), Wydawca: Wydawnictwo Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw NAUKA-PRZEMYSŁ
    Status:
    Opublikowana