Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Niestacjonarne konwekcyjne suszenie materiałów biologicznych ze wspomaganiem mikrofalowym i ultradźwiękowym

2014/15/D/ST8/02777

Słowa kluczowe:

suszenie niestcjonarne materiały biologiczne mikrofale ultradźwięki

Deskryptory:

  • ST8_1: Inżynieria chemiczna, chemia techniczna, inżynieria środowiska, inżynieria sanitarna, inżynieria procesowa

Panel:

ST8 - Inżynieria procesów i produkcji: projektowanie wyrobów, projektowanie i sterowanie procesami produkcji, konstrukcje i procesy budowlane, inżynieria materiałowa, systemy energetyczne

Jednostka realizująca:

Politechnika Poznańska, Wydział Technologii Chemicznej

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Justyna Szadzińska 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: SONATA 8 - ogłoszony 2014-09-15

Przyznana kwota: 364 100 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-09-04

Zakończenie projektu: 2018-11-03

Planowany czas trwania projektu: 38 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Głowica do maszyny wytrzymałościowej. Za kwotę 10 000 PLN
  2. Zamrażarka laboratoryjna. Za kwotę 10 000 PLN
  3. Aparat do pomiaru aktywności wody. Za kwotę 45 000 PLN
  4. Wirówka laboratoryjna. Za kwotę 10 000 PLN
  5. Hybrydowy mikroskop cyfrowo-optyczny. Za kwotę 20 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (7)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Nonstationary convective drying of raspberries, assisted by microwaves and ultrasound
    Autorzy:
    Dominik Mierzwa, Justyna Szadzińska, Andrzej Pawłowski, Reihaneh Pashminehazar, Abdolreza Kharaghani
    Czasopismo:
    Drying Technology (rok: 2019, tom: 37(8), strony: 988-1001), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/07373937.2018.1481087 - link do publikacji
  2. Non-stationary convective drying assisted with microwaves and ultrasound
    Autorzy:
    Justyna Szadzińska, Joanna Łechtańska, Joanna Kroehnke
    Czasopismo:
    Inżynieria i Aparatura Chemiczna (rok: 2016, tom: 55 nr 5, strony: 203-204), Wydawca: Zarząd Główny SIMP Oficyna Wydawnicza SIMPRESS ul. Świętokrzyska 14a 00-050 Warszawa
    Status:
    Opublikowana
  3. Ultrasound- and microwave-assisted intermittent drying of red beetroot
    Autorzy:
    Justyna Szadzińska, Dominik Mierzwa, Andrzej Pawłowski, Grzegorz Musielak, Reihaneh Pashminehazar, Abdolreza Kharaghani
    Czasopismo:
    Drying Technology (rok: 2020, tom: 38(1,2), strony: 93-107), Wydawca: Taylor & Francis Group, LLC
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/07373937.2019.1624565 - link do publikacji
  4. Microwave- and ultrasound-assisted convective drying of raspberries: Drying kinetics and microstructural changes
    Autorzy:
    Justyna Szadzińska, Joanna Łechtańska, Reihaneh Pashminehazar, Abdolreza Kharaghani, Evangelos Tsotsas
    Czasopismo:
    Drying Technology (rok: 2018, tom: -, strony: wersja online), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/07373937.2018.1433199 - link do publikacji
  1. HYBRID-INTERMITTENT DRYING OF RED BEETROOT
    Autorzy:
    J. Szadzińska
    Konferencja:
    6TH EUROPEAN DRYING CONFERENCE EuroDrying'2017 (rok: 2017, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 19-21 czerwca 2017
    Status:
    Opublikowana
  2. NON-STATIONARY CONVECTIVE DRYING ASSISTED WITH MICROWAVE AND ULTRASOUND
    Autorzy:
    Justyna Szadzińska, Joanna Łechtańska, Joanna Kroehnke
    Konferencja:
    XXII Ogólnopolska Konferencja Inżynierii Chemicznej i Procesowej (rok: 2016, ), Wydawca: WYDAWNICTWO EXALL
    Data:
    konferencja 5-9 września 2016
    Status:
    Opublikowana
  3. Hybrid and intermittent drying of carrot (Daucus carota var. Nantes)
    Autorzy:
    Justyna Szadzińska, Dominik Mierzwa, Krzysztof Bukowski
    Konferencja:
    IDS'2018 – 21st International Drying Symposium (rok: 2018, ), Wydawca: Universitat Politècnica de València, Valencia, Spain
    Data:
    konferencja 11-14 września
    Status:
    Opublikowana
  4. NONSTATIONARY CONVECTIVE DRYING OF RASPBERRIES ASSISTED WITH MICROWAVES AND ULTRASOUND
    Autorzy:
    D. Mierzwa, J. Szadzińska
    Konferencja:
    6TH EUROPEAN DRYING CONFERENCE EuroDrying'2017 (rok: 2017, ), Wydawca: -
    Data:
    konferencja 19-21 czerwca 2017
    Status:
    Opublikowana
  5. DRYING OF APPLES IN NON-STATIONARY CONDITIONS WITH MICROWAVES AND ULTRASOUND
    Autorzy:
    Justyna Szadzińska, Dominik Mierzwa, Grzegorz Musielak
    Konferencja:
    7TH EUROPEAN DRYING CONFERENCE- Eurodrying'2019 (rok: 2019, ), Wydawca: POLITECNICO DI TORINO ITALY
    Data:
    konferencja 10-12 lipiec
    Status:
    Opublikowana
  6. Intermittent–microwave and convective drying of parsley
    Autorzy:
    Justyna Szadzińska, Dominik Mierzwa
    Konferencja:
    IDS'2018 – 21st International Drying Symposium (rok: 2018, ), Wydawca: Universitat Politècnica de València, València, Spain
    Data:
    konferencja 11-14 września
    Status:
    Opublikowana
  7. Wpływ okresowego suszenia hybrydowego na kinetykę procesu i jakość produktu
    Autorzy:
    Justyna Szadzińska
    Konferencja:
    PAIC 2017 Seminarium "Praktyczne Aspekty Inżynierii Chemicznej" (rok: 2017, ), Wydawca: Politechnika Poznańska, WYDZIAŁ TECHNOLOGII CHEMICZNEJ, ul. Berdychowo 4 60-965 Poznań
    Data:
    konferencja 23 czerwca 2017
    Status:
    Opublikowana
  1. Hybrid and Non-stationary Drying— Process Effectiveness and Products Quality
    Autorzy:
    Grzegorz Musielak, Dominik Mierzwa, Andrzej Pawłowski, Kinga Rajewska, Justyna Szadzińska
    Książka:
    Practical Aspects of Chemical Engineering (rok: 2018, tom: -, strony: 319-337), Wydawca: Springer International Publishing AG
    Status:
    Opublikowana