Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Identyfikacja kluczowych parametrów wybranych sposobów suszenia wpływających na termolabilność i interakcje związków bioaktywnych w proszkach owocowych

2014/12/S/NZ9/00754

Słowa kluczowe:

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Anna Michalska 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: FUGA 3 - ogłoszony 2013-12-16

Przyznana kwota: 180 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-10-01

Zakończenie projektu: 2015-09-30

Planowany czas trwania projektu: 12 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  1. Chemical composition and antioxidant properties of powders obtained from different plum juice formulations
    Autorzy:
    Michalska Anna, Wojdyło Aneta, Łysiak Grzegorz P., Figiel Adam
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Science (rok: 2017, tom: 18, strony: 176), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms18010176 - link do publikacji
  2. Drying-induced physico-chemical changes in cranberry products
    Autorzy:
    Michalska Anna, Wojdyło Aneta, Honke Joanna, Ciska Ewa, Andlauer Wilfried
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2018, tom: 240, strony: 448-455), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2017.07.050 - link do publikacji
  3. The effect of drying method and carrier content on the physical properties of apple juice powders
    Autorzy:
    Michalska Anna, Lech Krzysztof
    Czasopismo:
    Beverages (tom: brak, strony: ), Wydawca: MDPI
    Status:
    Złożona
  4. Effect of different drying techniques on physical properties, total polyphenols and antioxidant capacity of blackcurrant pomace powders
    Autorzy:
    Michalska Anna, Wojdyło Aneta, Lech Krzysztof, Łysiak Grzegorz P., Figiel Adam
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2017, tom: 78, strony: 114-121), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2016.12.008 - link do publikacji
  5. Functional relationships between phytochemicals and drying conditions during the processing of blackcurrant pomace into powders
    Autorzy:
    Michalska Anna, Wojdyło Aneta, Łysiak Grzegorz P., Lech Krzysztof, Figiel Adam
    Czasopismo:
    Advanced Powder Technology (rok: 2017, tom: 28, strony: 1340-1348), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.apt.2017.03.002 - link do publikacji
  6. Physicochemical properties of whole fruit plum powders obtained using different drying technologies
    Autorzy:
    Michalska Anna, Wojdyło Aneta, Lech Krzysztof, łysiak Grzegorz. P., Figiel Adam
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2016, tom: 207, strony: 223-232), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2016.03.075 - link do publikacji