Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ warunków pasteryzacji, wysokiego ciśnienia w temperaturze poniżej 0 °C i ogrzewania mikrofalowego na wartość odżywczą i biologiczną oraz jakość mikrobiologiczną mleka ludzkiego.

2013/09/B/NZ9/01779

Słowa kluczowe:

mleko ludzkie pasteryzacja wysokie ciśnienie mikrofale wartość odżywcza wartość biologiczna

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

woj. pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Dorota Martysiak-Żurowska 

Liczba wykonawców projektu: 10

Konkurs: OPUS 5 - ogłoszony 2013-03-15

Przyznana kwota: 768 510 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-02-24

Zakończenie projektu: 2017-04-23

Planowany czas trwania projektu: 38 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Zestaw do automatycznego miareczkowania TITRONIC 500 moduł II.
  2. Mikrowirówka laboratoryjna z chłodzeniem z wirnikiem kątowym i wirnikiem uchylnym. Za kwotę 33 000 PLN
  3. Suszarka BINDER FD 53/E2 o poj. 53L z wymuszonym obiegiem powietrza.
  4. Inkubator Binder K53 z chłodzeniem. Za kwotę 20 000 PLN
  5. Automatyczny czytnik płytek Infinite M200 PRO firmy TECAN. Za kwotę 125 800 PLN
  6. Pasteryzator mikrofalowy przeznaczony do utrwalania małych objętości cieczy Enbiotechnology. Za kwotę 20 000 PLN
  7. Zamrażarka MDF-U3386S. Za kwotę 38 400 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (5)
  1. The effect of UV-C irradiation on lipids and selected biologically active compounds in human milk
    Autorzy:
    Martysiak-Żurowska D., Puta M., Kotarska J., Cybula K., Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I.
    Czasopismo:
    International Dairy Journal (rok: 2017, tom: 66, strony: 42-48), Wydawca: Elsevier Science
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  2. The effect of convective heating and microwave heating on antioxidant enzymes in pooled mature human milk
    Autorzy:
    Martysiak-Żurowska D., Puta M., Kiełbratowska B.
    Czasopismo:
    International Dairy Journal , Wydawca: Elsevier Science
    Status:
    Złożona
  3. The effect of high pressure and sub-zero temperature on total antioxidant capacity and the content of vitamin C, fatty acids and secondary products of lipid oxidation in human milk.
    Autorzy:
    Dorota Martysiak-Żurowska, Małgorzata Puta, Natalia Barczak, Joanna Dąbrowska, Edyta Malinowska-Pańczyk, Bogumiła Kiełbratowska, Ilona Kołodziejska
    Czasopismo:
    Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (rok: 2017, tom: 67, strony: 117-122), Wydawca: Polish Academy Sciences
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/pjfns-2016-0011 - link do publikacji
  4. New microwave equipment to pasteurization of human milk
    Autorzy:
    Malinowska-Pańczyk E., Królik K., Skorupska K., Puta M., Martysiak-Żurowska D., Kielbratowska B.
    Czasopismo:
    Innovative Food Science and Emerging Technologies (rok: 2017, ), Wydawca: Elsevier Science
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
    10.1016/j.ifset.2018.11.005 - link do publikacji
  1. Wpływ różnych metod utrwalania na lizozym w mleku kobiecym.
    Autorzy:
    Małgorzata Puta, Dorota Martysiak-Żurowska, Edyta Malinowska-Pańczyk, Ilona Kołodziejska, Milena Strzała, Natalia Sałata
    Konferencja:
    XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk ŻYWNOŚĆ - ZDROWIE - PRZYSZŁOŚĆ (rok: 2015, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Data:
    konferencja 25-26.06.2015
    Status:
    Opublikowana
  2. Wpływ wysokiego ciśnienia na przeżywalność bakterii w mleku kobiecym
    Autorzy:
    Edyta Malinowska-Pańczyk, Małgorzata Puta, Ewa Szpunt, Stefania Stankiewicz, Dorota Martysiak-Żurowska, Ilona Kołodziejska
    Konferencja:
    XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk ŻYWNOŚĆ - ZDROWIE - PRZYSZŁOŚĆ (rok: 2015, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Data:
    konferencja 25-26.06.2015
    Status:
    Opublikowana
  3. Porównanie efektywności inaktywacji drobnoustrojów w mleku kobiecym przy użyciu pasteryzacji długotrwałej- niskotemperaturowej (Holdera) i ogrzewania mikrofalowego
    Autorzy:
    Małgorzata Puta, Edyta Malinowska-Pańczyk, Dorota Martysiak-Żurowska, Karolina Białousz, Ilona Kołodziejska
    Konferencja:
    XI Konferencja Naukowa z cyklu Żywność XXI wieku: Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne (rok: 2014, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 18-19.09.2014
    Status:
    Opublikowana
  4. The effect of long-time low temperature pasteurization (LTLT), microwave heating, UVC light and ultrasound exposure on the total antioxidant capacity and content of vitamin C of human milk.
    Autorzy:
    Martysiak-Żurowska Dorota, Malgorzata Puta, Aleksandra Wesołowska, Bogumiła Kielbratowska, Ilona Kołodziejska
    Konferencja:
    International Human Milk Bank Conference – Poster Abstracts Making Donor Breastmilk Go Further (rok: 2014, ), Wydawca: Brunel University London
    Data:
    konferencja 02-03.10.2014
    Status:
    Opublikowana
  5. Wpływ pasteryzacji długotrwałej- niskotemperaturowej (LTLT), ogrzewania mikrofalowego oraz działania promieniowania UV-C i fal ultradźwiękowych na wybrane składniki mleka kobiecego.
    Autorzy:
    Dorota Martysiak-Żurowska, Marta Drab, Joanna Mieńkowska, Aleksandra Marchwińska, Małgorzata Puta, Edyta Malinowska-Pańczyk, Ilona Kołodziejska
    Konferencja:
    XI Konferencja Naukowa z cyklu Żywność XXI wieku: Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne (rok: 2014, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 18-19.09.2014
    Status:
    Opublikowana