Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie mechanizmów modyfikacji struktury arabinoksylanów w układach modelowych chleba żytniego, jej wpływ na zdolność chleba do tworzenia lepkich roztworów oraz potencjał antyoksydacyjny

2011/03/B/NZ9/00116

Słowa kluczowe:

Układy modelowe chleba żytniego polisacharydy błonnika pokarmowego arabinoksylany podfrakcje strukturalne stopień podstawienia arabinozą stopień podstawienia kwasem ferulowym masa cząsteczkowa lepkość graniczna promień hydrodynamiczny lepkość ekstraktów potencjał antyoksydacyjny żywność funkcjonalna profilaktyka chorób serca i cukrzycy.

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Małgorzata Cyran 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: OPUS 2 - ogłoszony 2011-09-15

Przyznana kwota: 857 500 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2012-08-01

Zakończenie projektu: 2015-08-20

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony