Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Oddziaływania kropek kwantowych z naturalnymi polifenolami roślinnymi i ich wykorzystanie do oznaczania flawonoidów i kwasów fenolowych w układach biologicznych

2011/01/B/NZ9/02976

Słowa kluczowe:

polifenole roślinne analityka żywności kropki kwantowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Małgorzata Nogala-Kałucka 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: OPUS 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 398 150 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-12

Zakończenie projektu: 2014-12-11

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Reaktor do syntezy kropek kwantowych z możliwością osiągnięcia temperatury 320 ºC i doprowadzenia gazu inertnego.. Za kwotę 45 000 PLN
  2. Zetasizer - przyrząd do pomiaru rozmiarów i dystrybucji rozmiarów cząsteczek emulsji i molekuł zdyspergowanych w cieczach (miceli, nanocząstek, układów koloidalnych, emulsji i mikroemulsji) oraz do pomiaru potencjału zeta.. Za kwotę 100 000 PLN
  3. Pompa do wyparki próżniowej. Za kwotę 12 000 PLN
  4. Termostat do kolumn HPLC 4-85 C (Peltier). Za kwotę 13 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. Zastosowanie kropek kwantowych do oznaczania składników i zanieczyszczeń żywności
    Autorzy:
    Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Czasopismo:
    ŻYWNOŚĆ . Nauka. Technologia. Jakość (rok: 2014, tom: 3(94), strony: 45425), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15193/zntj/2014/94/005-013 - link do publikacji
  2. Determination of quercetin in onion ( Allium cepa ) using β-cyclodextrin coated CdSe/ZnS quantum dots-based fluorescence spectroscopic technique
    Autorzy:
    Krzysztof Dwiecki, Paulina Kwiatkowska, Aleksander Siger, Halina Staniek, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Czasopismo:
    International Journal of Food Science & Technology (rok: 2015, tom: 50, strony: 1366-1373), Wydawca: John Wiley & Sons, Inc.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/ijfs.12772 - link do publikacji
  3. Determination of total phenolic compounds in common beverages using CdTe quantum dots
    Autorzy:
    Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Czasopismo:
    Journal of Food Processing and Preservation (rok: 2016, tom: -, strony: -), Wydawca: John Wiley & Sons, Inc.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jfpp.12863 - link do publikacji
  4. Fluorescence quenching studies on the interaction of catechin-quinone with CdTe quantum dots. Mechanism elucidation and feasibility studies
    Autorzy:
    Krzysztof Dwiecki, Grażyna Neunert, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Czasopismo:
    Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy (rok: 2015, tom: 149, strony: 523-530), Wydawca: Elsevier B.V.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.saa.2015.04.100 - link do publikacji
  5. Novel method of propyl gallate determination in rapeseed oil using CdSe/ZnS quantum dots
    Autorzy:
    Krzysztof Dwiecki, Łukasz Tomczyk, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Czasopismo:
    European Journal of Lipid Science and Technology (rok: 2016, tom: 118, strony: -), Wydawca: John Wiley & Sons, Inc.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/ejlt.201500453 - link do publikacji
  1. The application of CdTe quantum dots for polyphenols determination
    Autorzy:
    Krzysztof Dwiecki, Agnieszka Łuczak, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Konferencja:
    EuroFoodChem XVII, Stambuł 2013 (rok: 2013, ), Wydawca: Hacettepe University, Food Engineering Department
    Data:
    konferencja 7-10.05.2013
    Status:
    Opublikowana