Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Rheological and sensory properties of cheeses with altered alpha s-casein to beta-casein ratio

2011/03/B/NZ9/05159

Keywords:

α-casein β-casein proteolysis texture

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj. warmińsko-mazurskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr hab. Justyna Żulewska 

Number of co-investigators in the project: 9

Call: OPUS 2 - announced on 2011-09-15

Amount awarded: 907 900 PLN

Project start date (Y-m-d): 2012-08-30

Project end date (Y-m-d): 2016-02-29

Project duration:: 42 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Rotor do wirówki (20 590 PLN)
  2. Urządzenie do mikrofiltracji/ultrafiltracji w skali laboratoryjnej (Pall Corporation) (20 000 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (2)
  • Articles in post-conference publications (4)
  • Book publications / chapters in book publications (1)
  1. Flux and transmission of β-casein during cold microfiltration of skim milk subjected to different heat treatments
    Authors:
    Żulewska J., Kowalik J., Dec B.
    Academic press:
    Journal of Dairy Science (rok: 2018, tom: 101, strony: 10831–10843), Wydawca: American Dairy Science Association
    Status:
    Published
    DOI:
    10.3168/jds.2018-14496 - link to the publication
  2. Calcium partitioning during microfiltration of milk and its influence on rennet coagulation time
    Authors:
    Żulewska J., Kowalik J., Łobacz A., Dec B.
    Academic press:
    Journal of Dairy Science (rok: 2018, tom: 101, strony: 10860–10865), Wydawca: American Dairy Science Association
    Status:
    Published
    DOI:
    10.3168/jds.2018-14830 - link to the publication
  1. Effect of cold microfiltration on the physicochemical properties of milk
    Authors:
    Kowalik J., Łobacz A., Żulewska J.
    Conference:
    VI Międzynarodowa Konferencja z cyklu Quality and safety in food production chain (rok: 2014, ), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
    Data:
    konferencja 25-27 czerwiec
    Status:
    Published
  2. Influence of mineral composition on rennet coagulation of milk reduced β-casein and serum protein content
    Authors:
    Żulewska J., Kowalik J., Łobacz A., Dec B.
    Conference:
    The Ninth Cheese Symposium (rok: 2014, ), Wydawca: Teagasc
    Data:
    konferencja 12-13 listopad
    Status:
    Published
  3. Gelling properties of milk with reduced β-casein content
    Authors:
    Kowalik J., Łobacz A., Żulewska J., Dec B.
    Conference:
    The Ninth Cheese Symposium (rok: 2013, ), Wydawca: Teagasc
    Data:
    konferencja 12-13 listopad
    Status:
    Published
  4. Koncentraty białek micelarnych w produkcji napojów owocowych
    Authors:
    Kowalik J., Dec B., Łobacz A. Żulewska J.
    Conference:
    XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk "ŻYWNOŚĆ – ZDROWIE – PRZYSZŁOŚĆ" (rok: 2015, ), Wydawca: PTTŻ
    Data:
    konferencja 25-26 czerwca
    Status:
    Published
  1. Koncentraty białek micelarnych w produkcji napojów owocowych
    Authors:
    Kowalik J., Dec B., Łobacz A., Żulewska J.
    Book:
    Technologiczne kształtowanie jakości żywności (rok: 2015, tom: 1, strony: 113-125), Wydawca: Wydawnictwo PTTŻ
    Status:
    Published