Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Phenotypic and genotypic characteristic of Enterococcus strains isolated from ready-to-eat food, with particular focus on their role in transfer and transmission antibiotic resistance genes and virulence factors.

2013/09/N/NZ9/01630

Keywords:

ready-to-eat food Enterococcus antibiotic resistance virulence factors

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences
  • NZ9_11: Biohazards, biological containment, biosafety, biosecurity

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj. warmińsko-mazurskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr Wioleta Chajęcka-Wierzchowska 

Number of co-investigators in the project: 3

Call: PRELUDIUM 5 - announced on 2013-03-15

Amount awarded: 149 300 PLN

Project start date (Y-m-d): 2014-02-06

Project end date (Y-m-d): 2017-08-05

Project duration:: 42 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. System obrazowania, dokumentacji i analizy żeli (44 000 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (4)
  • Articles in post-conference publications (6)
  • Book publications / chapters in book publications (2)
  1. Diversity of Antibiotic Resistance Genes in Enterococcus Strains Isolated from Ready-to-Eat Meat Products.
    Authors:
    Wioleta Chajęcka-Wierzchowska , Anna Zadernowska, Łucja Łaniewska-Trokenheim
    Academic press:
    Journal of Food Science (rok: 2016, tom: 81, strony: M2799-M2807), Wydawca: Wiley
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1111/1750-3841.13523 - link to the publication
  2. Enterococci from ready-to-eat food – horizontal gene transfer of antibiotic resistance genes and genotypic characterization by PCR melting profile
    Authors:
    Wioleta Chajęcka-Wierzchowska , Anna Zadernowska,Urszula Zarzecka,Arkadiusz Zakrzewski, Joanna Gajewska
    Academic press:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2019, tom: 99, strony: 1172–1179), Wydawca: Wiley
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1002/jsfa.9285 - link to the publication
  3. Virulence factors, antimicrobial resistance and biofilm formation in Enterococcus spp. isolated from retail shrimps
    Authors:
    Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Anna Zadernowska, Łucja Łaniewska-Trokenheim
    Academic press:
    LWT-LWT - Food Science and Technology (rok: 2016, tom: 69, strony: 117-122), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.lwt.2016.01.034 - link to the publication
  4. Virulence factors of Enterococcus spp. presented in food
    Authors:
    Wioleta Chajęcka-Wierzchowska , Anna Zadernowska, Łucja Łaniewska-Trokenheim
    Academic press:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2017, tom: 75, strony: 670-676), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
  1. Fenotypowa i genotypowa oporność na antybiotyki szczepów z rodzaju Enterococcus izolowanych z żywności
    Authors:
    Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Anna Zadernowska, Łucja Łaniewska-Trokenheim
    Conference:
    XLII Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności PAN "Żywność-Zdrowie-Przyszłość" (rok: 2015, ), Wydawca: Wydawnictwo naukowe PTTŻ
    Data:
    konferencja 25-25.06.2015
    Status:
    Published
  2. Antybiotykooporność i czynniki wirulencji Enterococcus spp. izolowanych z żywności gotowej do spożycia
    Authors:
    Chajęcka-Wierzchowska W.
    Conference:
    XXVIII Zjazd Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów (rok: 2016, ), Wydawca: PTM
    Data:
    konferencja 25-27 wrzesień
    Status:
    Published
  3. Co-transfer of aminoglycoside, tetracycline and macrolide resistance genes between Enterococcus strains isolated from ready-to-eat food
    Authors:
    Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowska A., Łaniewska-Trokenheim Ł.
    Conference:
    FEMS 2017, 7th Congress of European Microbiologists (rok: 2017, ), Wydawca: Kenes Group
    Data:
    konferencja 7-13.07.2017
    Status:
    Published
  4. Występowanie genetycznych markerów wirulencji u szczepów Enterococcus sp. izolowanych z żywności
    Authors:
    Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Anna Zadernowska, Łucja Łaniewska-Trokenheim
    Conference:
    XLII Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności PAN "Żywność-Zdrowie-Przyszłość" (rok: 2015, ), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Data:
    konferencja 25-25.06.2015
    Status:
    Published
  5. Genetic characterization of antibiotic resistance in Enterococcus spp. from ready-to-eat salads
    Authors:
    Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Anna Zadernowska, Łucja Łaniewska-Trokenheim
    Conference:
    VI International Conference on Environment, Industrial and Applied Microbiology, BioMicroWorld (rok: 2015, ), Wydawca: Formatex
    Data:
    konferencja 28-30.10.2015
    Status:
    Published
  6. Transfer in vitro genów oporności na antybiotyki przez szczepy z rodzaju Enterococcus izolowane z żywności gotowej do spożycia
    Authors:
    Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Anna Zadernowska, Monika Zyra, Łucja Łaniewska-Trokenheim
    Conference:
    XXVIII Zjazd Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów (rok: 2016, ), Wydawca: PTM
    Data:
    konferencja 25-27 wrzesień
    Status:
    Published
  1. Genetic characterization of antibiotic resistance in Enterococcus spp. from ready-to-eat salads
    Authors:
    Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Anna Zadernowska, Łucja Łaniewska-Trokenheim
    Book:
    Microbes in the spotlight, recent progress in the understanding of beneficial and harmful microorganism" (rok: 2016, tom: 1, strony: 267-271), Wydawca: BrownWalker Press
    Status:
    Published
  2. Fenotypowa i genotypowa oporność na antybiotyki szczepów z rodzaju Enterococcus izolowanych z żywności
    Authors:
    Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Anna Zadernowska, Łucja Łaniewska-Trokenheim
    Book:
    Bezpieczeństwo zdrowotne żywności, aspekty mikrobiologiczne, chemiczne i ocena towaroznawcza. (rok: 2015, tom: 1, strony: 25-35), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Status:
    Published