Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Nourishment for the soul and the body. Dietetics and culinary art of Antiquity and early Byzantium, II-VII c.

2011/01/B/HS3/01020

Keywords:

history of food culinary art ancient dietetics Byzantine dietetetics history of medicine food nourishment social history history of ideas

Descriptors:

  • HS3_2: Social history
  • HS3_4: Economic history

Panel:

HS3 - The study of the human past: history, archaeology, ethnology, cultural anthropology

Host institution :

Uniwersytet Łódzki, Wydział Filozoficzno-Historyczny

woj. łódzkie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr hab. Maciej Kokoszko 

Number of co-investigators in the project: 6

Call: OPUS 1 - announced on 2011-03-15

Amount awarded: 223 077 PLN

Project start date (Y-m-d): 2011-12-01

Project end date (Y-m-d): 2014-11-30

Project duration:: 36 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. KOMPUTER HP TSi3 LH177EA (w kosztorysie ujęty wraz z urządzeniami pomocniczymi: drukarką, skanerem i dyskami twardymi, patrz niżej, stąd 6800 zł) (6 800 PLN)
  2. OPROGRAMOWANIA DROBNE (6 szt.) (4 000 PLN)
  3. NOTEBOOK Asus Eee PC 10' Windows Starter (2 szt.) (2 400 PLN)
  4. DRUKARKA HP LJ M1536DNF.
  5. DYSK TWARDY ZEWN. HDD 320 GB (w kosztorysie ujęty jako element do komputera).
  6. NOTEBOOK Toshiba L750 (2 szt.) (6 700 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (17)
  • Articles in post-conference publications (2)
  • Book publications / chapters in book publications (3)
  1. Dieta mnichów syryjskich. Komentarz do terminu ospria w Historia religiosa Teodoreta z Cyru
    Authors:
    Maciej Kokoszko, Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Academic press:
    "Biblica et Patristica Thoruniensia" (rok: 2014, tom: 7, nr 1, strony: 115-143), Wydawca: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
    Status:
    Published
    DOI:
    10.12775/BPTh.2014.006 - link to the publication
  2. Dieta monastyczna w świetle nauki medycznej. Teodoret z Cyru i medycy o soczewicy
    Authors:
    Maciej Kokoszko, Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Academic press:
    Vox Patrum (rok: 2014, tom: 62, strony: 297-329), Wydawca: Wydawnictwo Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego
    Status:
    Published
  3. Proso w gastronomii antyku i wczesnego Bizancjum
    Authors:
    Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko
    Academic press:
    "Vox Patrum" (rok: 2013, tom: 33 (59), strony: 401-419), Wydawca: Wydawnictwo Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego
    Status:
    Published
  4. Zastosowanie kulinarne i medyczne pokrzywy w wybranych źródłach antycznych i bizantyńskich
    Authors:
    Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko
    Academic press:
    "Zeszyty Wiejskie" (rok: 2013, tom: 18, strony: 45-53), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Published
  5. Cured meats in ancient and Byzantine sources: ham, bacon and tuccetum
    Authors:
    Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak
    Academic press:
    Studia Ceranea (rok: 2014, tom: 4, strony: 247-261), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Published
  6. Oats in Ancient and Byzantine Materia Medica (5th Century BC – 11th Century AD)
    Authors:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Academic press:
    "Palaeobulgarica" (rok: 2013, tom: 37, nr 4, strony: 21-42), Wydawca: Bulgarian Academy of Science
    Status:
    Published
  7. Pisma Orybazjusza jako źródło informacji o pożywieniu ludzi w późnym Cesarstwie Rzymskim
    Authors:
    Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko
    Academic press:
    "Vox Patrum" (rok: 2013, tom: 33 (59), strony: 339-357), Wydawca: Wydawnictwo Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego
    Status:
    Published
  8. Praktykowanie postu w świetle historiografii kościelnej IV-V wieku
    Authors:
    Sławomir Bralewski
    Academic press:
    "Vox Patrum" (rok: 2013, tom: 33 (59), strony: 359-378), Wydawca: Wydawnictwo Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego
    Status:
    Published
  9. Cakes and breads in Oribasius' Collectiones medicae
    Authors:
    Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka
    Academic press:
    "Symbolae Philologorum Posneniensium Grecae et Latinae" (rok: 2015, tom: 25, strony: 127-140), Wydawca: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza
    Status:
    Published
    DOI:
    10.14746/sppgl.2015.XXV.1.9 - link to the publication
  10. Oats in Ancient Greek and Byzantine Medical Treatises, V century BC – XI century AD Some Observations on the Popularity of Oats as a Foodstuff and a Medication
    Authors:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Academic press:
    Byzantinoslavica (rok: 2014, tom: 72, strony: 37-64), Wydawca: Slovanský ústav AV ČR,
    Status:
    Published
  11. Rola roślin strączkowych (ospria) w diecie późnego antyku i wczesnego Bizancjum (IV–VII w.) na podstawie wybranych źródeł
    Authors:
    Maciej Kokoszko, Łukasz Erlich
    Academic press:
    "Zeszyty Wiejskie" (rok: 2012, tom: 17, strony: 45522), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Published
  12. Ryż jako pokarm i medykament w antycznej i bizantyńskiej literaturze medycznej
    Authors:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Academic press:
    "Przegląd Nauk Historycznych" (rok: 2013, tom: 12, nr 1, strony: 14001), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Published
  13. Tajemnicza roślina kinara, a zatem o antycznych karczochach i kardach
    Authors:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Academic press:
    "Zeszyty Wiejskie" (rok: 2014, tom: 19, strony: 353-361), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Published
  14. Kilka słów o zupie zwanej ptisane (ptisane)
    Authors:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Academic press:
    "Zeszyty Wiejskie" (rok: 2013, tom: 18, strony: 282-292), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Published
  15. Zboża Bizancjum. Kilka uwag na temat roli produktów zbożowych na podstawie źródeł greckich
    Authors:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak
    Academic press:
    "Zeszyty Wiejskie" (rok: 2012, tom: 17, strony: 19-38), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Published
  16. Owies w greckich traktatach medycznych starożytności i Bizancjum (V w. przed Chr. - XI w. po Chr.)
    Authors:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Academic press:
    "Vox Patrum" (rok: 2013, tom: 33 (59), strony: 421-447), Wydawca: Wydawnictwo Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego
    Status:
    Published
  17. Rice as a Foodstuff in Ancient and Byzantine Materia Medica
    Authors:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Academic press:
    "Studia Ceranea" (rok: 2013, tom: 3, strony: 47-68), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Published
  1. Ham in ancient and Byzantine dietetics, medicine and gastronomy
    Authors:
    Zofia Rzeźnicka
    Conference:
    Interdyscyplinarna, międzynarodowa konferencja naukowa "Third Global Inter-disciplinary Conference Making Sense of: Food", Oksford, 15-17.IX.2014. (rok: 2014, ), Wydawca: Inter-Disciplinary Press
    Data:
    konferencja 15-17 września 2104
    Status:
    Published
  2. The common oat as food and medicament in Greek medical treatises of Antiquity and Byzantium, II-VII c. AD.
    Authors:
    Maciej Kokoszko
    Conference:
    Interdyscyplinarna, międzynarodowa konferencja naukowa "Third Global Inter-disciplinary Conference Making Sense of: Food", Oksford, 15-17.IX.2014. (rok: 2014, ), Wydawca: Inter-Disciplinary Press
    Data:
    konferencja 15-17 września 2014
    Status:
    Published
  1. -
    Authors:
    pod red. M. Kokoszko
    Book:
    Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), część II, Pokarm dla ciała i ducha, red. Maciej Kokoszko (rok: 2014, tom: -, strony: ss. 604), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Published
  2. -
    Authors:
    M. Kokoszko, K. Jagusiak, Z. Rzeźnicka
    Book:
    Cereals of antiquity and early Byzantine times. Wheat and barley in medical sources (second to seventh centuries AD) (rok: 2014, tom: -, strony: ss. 512), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Published
  3. -
    Authors:
    M. Kokoszko, K. Jagusiak, Z. Rzeźnicka
    Book:
    Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. I, Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (rok: 2014, tom: -, strony: ss. 668), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Published