Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Pokarm dla ciała i ducha. Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum, II-VII w.

2011/01/B/HS3/01020

Słowa kluczowe:

gastronomia historyczna sztuka kulinarna dietetyka antyczna dietetyka bizantyńska historia medycyny jedzenie pokarm historia społeczna historia idei

Deskryptory:

  • HS3_2: Historia społeczna
  • HS3_4: Historia gospodarcza

Panel:

HS3 - Wiedza o przeszłości: historia, archeologia, etnologia, antropologia kulturowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Łódzki, Wydział Filozoficzno-Historyczny

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Maciej Kokoszko 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: OPUS 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 223 077 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-01

Zakończenie projektu: 2014-11-30

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (17)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (2)
  • Publikacje książkowe (3)
  1. Dieta mnichów syryjskich. Komentarz do terminu ospria w Historia religiosa Teodoreta z Cyru
    Autorzy:
    Maciej Kokoszko, Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Czasopismo:
    "Biblica et Patristica Thoruniensia" (rok: 2014, tom: 7, nr 1, strony: 115-143), Wydawca: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.12775/BPTh.2014.006 - link do publikacji
  2. Pisma Orybazjusza jako źródło informacji o pożywieniu ludzi w późnym Cesarstwie Rzymskim
    Autorzy:
    Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko
    Czasopismo:
    "Vox Patrum" (rok: 2013, tom: 33 (59), strony: 339-357), Wydawca: Wydawnictwo Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego
    Status:
    Opublikowana
  3. Praktykowanie postu w świetle historiografii kościelnej IV-V wieku
    Autorzy:
    Sławomir Bralewski
    Czasopismo:
    "Vox Patrum" (rok: 2013, tom: 33 (59), strony: 359-378), Wydawca: Wydawnictwo Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego
    Status:
    Opublikowana
  4. Zboża Bizancjum. Kilka uwag na temat roli produktów zbożowych na podstawie źródeł greckich
    Autorzy:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak
    Czasopismo:
    "Zeszyty Wiejskie" (rok: 2012, tom: 17, strony: 19-38), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Opublikowana
  5. Cakes and breads in Oribasius' Collectiones medicae
    Autorzy:
    Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka
    Czasopismo:
    "Symbolae Philologorum Posneniensium Grecae et Latinae" (rok: 2015, tom: 25, strony: 127-140), Wydawca: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.14746/sppgl.2015.XXV.1.9 - link do publikacji
  6. Cured meats in ancient and Byzantine sources: ham, bacon and tuccetum
    Autorzy:
    Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak
    Czasopismo:
    Studia Ceranea (rok: 2014, tom: 4, strony: 247-261), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Opublikowana
  7. Kilka słów o zupie zwanej ptisane (ptisane)
    Autorzy:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Czasopismo:
    "Zeszyty Wiejskie" (rok: 2013, tom: 18, strony: 282-292), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Opublikowana
  8. Owies w greckich traktatach medycznych starożytności i Bizancjum (V w. przed Chr. - XI w. po Chr.)
    Autorzy:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Czasopismo:
    "Vox Patrum" (rok: 2013, tom: 33 (59), strony: 421-447), Wydawca: Wydawnictwo Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego
    Status:
    Opublikowana
  9. Rola roślin strączkowych (ospria) w diecie późnego antyku i wczesnego Bizancjum (IV–VII w.) na podstawie wybranych źródeł
    Autorzy:
    Maciej Kokoszko, Łukasz Erlich
    Czasopismo:
    "Zeszyty Wiejskie" (rok: 2012, tom: 17, strony: 45156), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Opublikowana
  10. Tajemnicza roślina kinara, a zatem o antycznych karczochach i kardach
    Autorzy:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Czasopismo:
    "Zeszyty Wiejskie" (rok: 2014, tom: 19, strony: 353-361), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Opublikowana
  11. Zastosowanie kulinarne i medyczne pokrzywy w wybranych źródłach antycznych i bizantyńskich
    Autorzy:
    Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko
    Czasopismo:
    "Zeszyty Wiejskie" (rok: 2013, tom: 18, strony: 45-53), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Opublikowana
  12. Dieta monastyczna w świetle nauki medycznej. Teodoret z Cyru i medycy o soczewicy
    Autorzy:
    Maciej Kokoszko, Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Czasopismo:
    Vox Patrum (rok: 2014, tom: 62, strony: 297-329), Wydawca: Wydawnictwo Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego
    Status:
    Opublikowana
  13. Oats in Ancient and Byzantine Materia Medica (5th Century BC – 11th Century AD)
    Autorzy:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Czasopismo:
    "Palaeobulgarica" (rok: 2013, tom: 37, nr 4, strony: 21-42), Wydawca: Bulgarian Academy of Science
    Status:
    Opublikowana
  14. Rice as a Foodstuff in Ancient and Byzantine Materia Medica
    Autorzy:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Czasopismo:
    "Studia Ceranea" (rok: 2013, tom: 3, strony: 47-68), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Opublikowana
  15. Proso w gastronomii antyku i wczesnego Bizancjum
    Autorzy:
    Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko
    Czasopismo:
    "Vox Patrum" (rok: 2013, tom: 33 (59), strony: 401-419), Wydawca: Wydawnictwo Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego
    Status:
    Opublikowana
  16. Oats in Ancient Greek and Byzantine Medical Treatises, V century BC – XI century AD Some Observations on the Popularity of Oats as a Foodstuff and a Medication
    Autorzy:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Czasopismo:
    Byzantinoslavica (rok: 2014, tom: 72, strony: 37-64), Wydawca: Slovanský ústav AV ČR,
    Status:
    Opublikowana
  17. Ryż jako pokarm i medykament w antycznej i bizantyńskiej literaturze medycznej
    Autorzy:
    Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
    Czasopismo:
    "Przegląd Nauk Historycznych" (rok: 2013, tom: 12, nr 1, strony: 14001), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Opublikowana
  1. The common oat as food and medicament in Greek medical treatises of Antiquity and Byzantium, II-VII c. AD.
    Autorzy:
    Maciej Kokoszko
    Konferencja:
    Interdyscyplinarna, międzynarodowa konferencja naukowa "Third Global Inter-disciplinary Conference Making Sense of: Food", Oksford, 15-17.IX.2014. (rok: 2014, ), Wydawca: Inter-Disciplinary Press
    Data:
    konferencja 15-17 września 2014
    Status:
    Opublikowana
  2. Ham in ancient and Byzantine dietetics, medicine and gastronomy
    Autorzy:
    Zofia Rzeźnicka
    Konferencja:
    Interdyscyplinarna, międzynarodowa konferencja naukowa "Third Global Inter-disciplinary Conference Making Sense of: Food", Oksford, 15-17.IX.2014. (rok: 2014, ), Wydawca: Inter-Disciplinary Press
    Data:
    konferencja 15-17 września 2104
    Status:
    Opublikowana
  1. -
    Autorzy:
    pod red. M. Kokoszko
    Książka:
    Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), część II, Pokarm dla ciała i ducha, red. Maciej Kokoszko (rok: 2014, tom: -, strony: ss. 604), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Opublikowana
  2. -
    Autorzy:
    M. Kokoszko, K. Jagusiak, Z. Rzeźnicka
    Książka:
    Cereals of antiquity and early Byzantine times. Wheat and barley in medical sources (second to seventh centuries AD) (rok: 2014, tom: -, strony: ss. 512), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Opublikowana
  3. -
    Autorzy:
    M. Kokoszko, K. Jagusiak, Z. Rzeźnicka
    Książka:
    Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.), cz. I, Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (rok: 2014, tom: -, strony: ss. 668), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
    Status:
    Opublikowana