Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Odpowiedź na warunki stresowe u Staphylococcus aureus: wpływ na entetotoksyczność i metycylinooporność w warunkach stresu istotnego dla rzemieślniczej produkcji sera

2021/41/N/NZ9/00918

Słowa kluczowe:

Staphylocoocus aureus MRSA enterotoksyny wirulencja sery zagrodowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_11: Zagrożenia i bezpieczeństwo biologiczne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Joanna Gajewska 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 20 - ogłoszony 2021-03-15

Przyznana kwota: 139 960 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2022-01-03

Zakończenie projektu: 2025-01-02

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  1. Impact of the Food-Related Stress Conditions on the Expression of Enterotoxin Genes among Staphylococcus aureus
    Autorzy:
    Joanna Gajewska, Arkadiusz Zakrzewski, Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Anna Zadernowska
    Czasopismo:
    Pathogens (rok: 2023, tom: 12(7), strony: 954), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/pathogens12070954 - link do publikacji
  2. Occurrence and Characteristics of Staphylococcus aureus Strains along the Production Chain of Raw Milk Cheeses in Poland
    Autorzy:
    Gajewska Joanna, Chajęcka-Wierzchowska Wioleta, Zadernowska Anna
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2022, tom: 27(19), strony: 6569), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules27196569 - link do publikacji
  3. Genomic characterisation of the pathogenicity of Staphylococcus aureus isolates recovered from the cheese chain production
    Autorzy:
    Joanna Gajewska, Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Anna Zadernowska
    Czasopismo:
    International Dairy Journal (rok: 2023, tom: 147, strony: 5774), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.idairyj.2023.105774 - link do publikacji
  4. Occurrence and Characteristics of Staphylococcus aureus Strains along the Production Chain of Raw Milk Cheeses in Poland
    Autorzy:
    Gajewska Joanna, Chajęcka-Wierzchowska Wioleta, Zadernowska Anna
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2022, tom: 27(19), strony: 6569), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules27196569 - link do publikacji