Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Celulozowo-pektynowe hydrożele sieciowane jonami metali dwuwartościowych do immobilizacji drobnoustrojów antagonistycznych

2020/37/B/NZ9/03159

Słowa kluczowe:

celuloza bakteryjna pektyny sieciowanie mikroorganizmy antagonistyczne hydrożele

Deskryptory:

  • NZ9_4: Naukowe podstawy ogrodnictwa
  • NZ9_1: Naukowe podstawy agronomii

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Justyna Cybulska 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: OPUS 19 - ogłoszony 2020-03-16

Przyznana kwota: 929 400 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2021-03-01

Zakończenie projektu: 2025-02-28

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  1. Analysis of the chemical composition of natural carbohydrates – an overview of methods
    Autorzy:
    Kurzyna-Szklarek M., Cybulska J.*, Zdunek A.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2022, tom: 394, strony: 133466), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2022.133466 - link do publikacji
  2. Influence of pectin and hemicelluloses on physical properties of bacterial cellulose.
    Autorzy:
    Cybulska J.*, Cieśla J., Szymańska-Chargot M., Kurzyna-Szklarek M., Pieczywek P.M., Zdunek A.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2023, tom: 429, strony: 136996), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2023.136996 - link do publikacji
  3. Application of polysaccharides for the encapsulation of beneficial microorganisms for agricultural purposes: A review
    Autorzy:
    Ali M., Cybulska J., Frąc M., Zdunek A.
    Czasopismo:
    International Journal of Biological Macromolecules (rok: 2023, tom: 244, strony: 125366), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ijbiomac.2023.125366 - link do publikacji
  4. Influence of pectin and hemicelluloses on physical properties of bacterial cellulose.
    Autorzy:
    Cybulska J.*, Cieśla J., Szymańska-Chargot M., Kurzyna-Szklarek M., Pieczywek P.M., Zdunek A.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2023, tom: 429, strony: 136996), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2023.136996 - link do publikacji
  5. Analysis of the chemical composition of natural carbohydrates – an overview of methods
    Autorzy:
    Kurzyna-Szklarek M., Cybulska J.*, Zdunek A.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2022, tom: 394, strony: 133466), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2022.133466 - link do publikacji
  6. Analysis of the chemical composition of natural carbohydrates – an overview of methods
    Autorzy:
    Magdalena Kurzyna-Szklarek, Justyna Cybulska*, Artur Zdunek
    Czasopismo:
    Food Chemistry
    Status:
    Złożona
  7. Application of polysaccharides for the encapsulation of beneficial microorganisms for agricultural purposes: A review
    Autorzy:
    Ali M., Cybulska J., Frąc M., Zdunek A.
    Czasopismo:
    International Journal of Biological Macromolecules (rok: 2023, tom: 244, strony: 125366), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ijbiomac.2023.125366 - link do publikacji