Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Porównawcza peptydomiczna i genetyczna analiza autentyczności żywności pochodzenia zwierzęcego

2020/37/B/NZ9/00082

Słowa kluczowe:

biomarkery peptydomika genomika żywność pochodzenia zwierzęcego zagadnienia autentyczności LC-MS/MS qPCR analiza ilościowa

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Magdalena Montowska 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: OPUS 19 - ogłoszony 2020-03-16

Przyznana kwota: 942 960 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2021-10-01

Zakończenie projektu: 2026-09-30

Planowany czas trwania projektu: 60 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. Comparative analysis of the longissimus muscle proteome of European wild boar and domestic pig in response to thermal processing
    Autorzy:
    Magdalena Montowska, Natalia Kasałka-Czarna, Agata Sumara, Emilia Fornal
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2024, tom: 456, strony: 139871), Wydawca: Elsevier Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2024.139871 - link do publikacji
  2. Unravelling red deer (Cervus elaphus) meat adulteration in gourmet foods by quantitative real-time PCR
    Autorzy:
    Bukola M. Adenuga, Rita Biltes, Caterina Villa, Joana Costa, Anita Spychaj, Magdalena Montowska, Isabel Mafra
    Czasopismo:
    Food Control (rok: 2025, tom: 168, strony: 110872), Wydawca: Elsevier Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodcont.2024.110872 - link do publikacji
  3. A systematic review of DNA-basedmethods in authentication of game and less common meat species
    Autorzy:
    Bukola M. Adenuga, Magdalena Montowska
    Czasopismo:
    Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety (rok: 2023, tom: 22, strony: 2112-2160), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/1541-4337.13142 - link do publikacji
  4. A Novel Normalized Quantitative Real-Time PCR Approach for Ensuring Roe Deer (Capreolus capreolus) Meat Authenticity in Game Meat Foods
    Autorzy:
    Bukola M. Adenuga, Rita Biltes, Caterina Villa, Joana Costa, Anita Spychaj, Magdalena Montowska, Isabel Mafra
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2024, tom: 13, strony: 3728), Wydawca: MDPI, Basel, Switzerland
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods13233728 - link do publikacji
  5. A systematic review of DNA-basedmethods in authentication of game and less common meat species
    Autorzy:
    Bukola M. Adenuga, Magdalena Montowska
    Czasopismo:
    Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety (rok: 2023, tom: 22, strony: 2112-2160), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/1541-4337.13142 - link do publikacji