Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Redefiniowana analiza związków zapachowych i lotnych żywności. Co kryje się za volatilomiką żywności?

2019/35/B/NZ9/01582

Słowa kluczowe:

związki lotne związki zapachowe volatilomika metabolomika chromatografia gazowa spektrometria mas kompletna dwuwymiarowa chromatografia gazowa (GCxGC)

Deskryptory:

  • NZ9_007: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Henryk Hubert Jeleń 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: OPUS 18 - ogłoszony 2019-09-16

Przyznana kwota: 996 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-06-01

Zakończenie projektu: 2024-06-24

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (11)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Commentary: "Quantitative" vs quantitative headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) in food volatile and flavor compounds analysis
    Autorzy:
    Henryk H. Jeleń, Martyna N. Wieczorek
    Czasopismo:
    Journal of Food Composition and Analysis (rok: 2022, tom: 115, strony: 104955), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jfca.2022.104955 - link do publikacji
  2. Comprehensive two dimensional gas chromatography-time of flight mass spectrometry (GCxGC-ToFMS) in conventional and reversed column configuration for the investigation of Baijiu aroma types and regional origin
    Autorzy:
    Xi He, Henryk Jeleń
    Czasopismo:
    Journal of Chromatography A (rok: 2021, tom: 1636, strony: 45668), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.chroma.2020.461774 - link do publikacji
  3. Unravelling the importance of seed roasting for oil quality by the non-targeted volatilomics and targeted metabolomics of cold-pressed false flax (Camelina sativa L.) oil and press cakes
    Autorzy:
    N. Drabińska, A. Siger, H.H. Jeleń
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2024, tom: 458, strony: 140207), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2024.140207 - link do publikacji
  4. Application of sorbent-based extraction techniques in food analysis
    Autorzy:
    Drabińska N., Marcinkowska M., Wieczorek M., Jeleń H.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2023, tom: 28, strony: 7985), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules28247985 - link do publikacji
  5. Determination of volatile terpenes in coriander cold pressed oil by vacuum assisted sorbent extraction (VASE)
    Autorzy:
    Jeleń H.H., Marcinkowska M.A., Marek M.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2021, tom: 26, strony: ), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26040884 - link do publikacji
  6. Comprehensive two-dimensional gas chromatography-time of flight mass spectrometry as a tool for tracking roasting induced changes in the volatilome of cold pressed rapeseed oil
    Autorzy:
    Natalia Drabińska, Aleksander Siger, Henryk Jeleń
    Czasopismo:
    Analytical and Bioanalytical Chemistry (rok: 2023, tom: 415, strony: 2523-2534), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00216-022-04486-6 - link do publikacji
  7. Commentary: "Quantitative" vs quantitative headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) in food volatile and flavor compounds analysis
    Autorzy:
    Henryk H. Jeleń, Martyna N. Wieczorek
    Czasopismo:
    Journal of Food Composition and Analysis (rok: 2023, tom: 115, strony: 104955), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jfca.2022.104955 - link do publikacji
  8. Automated sequential SPME addressing the displacement effect in food samples
    Autorzy:
    Wieczorek M., Zhou W., Jeleń H., Pawliszyn J.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2024, tom: 439, strony: 138093), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2023.138093 - link do publikacji
  9. Optimisation of headspace solid-phase microextraction with comprehensive two dimensional chromatography - time of flight mass spectrometry (HS-SPME-GCxGC-ToFMS for quantitative analysis of volatile compounds in vegetable oils using statistical experiment design
    Autorzy:
    Natalia Drabińska, Henryk H. Jeleń
    Czasopismo:
    Journal of Food Composition and Analysis (rok: 2022, tom: 110, strony: 104595), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jfca.2022.104595 - link do publikacji
  10. Metabolic changes during sprouting of rapeseed and their consequences for the volatilome of cold-pressed oil
    Autorzy:
    Natalia Drabińska, Aleksander Siger, Henryk H. Jeleń
    Czasopismo:
    European Journal of Lipid Science and Technology (rok: 2023, tom: NA, strony: 2200181(1of12)), Wydawca: Wiley-VCH GmbH
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/ejlt.202200181 - link do publikacji
  11. Combining targeted metabolomics with untargeted volatilomics for unraveling the impact of sprouting on the volatiles and aroma of false flax (Camelina sativa) cold-pressed oili
    Autorzy:
    N. Drabińska, A. Siger, A. Majcher, H.H. Jeleń
    Czasopismo:
    Journal of Agricultural and Food Chemistry (rok: 2024, tom: 72, strony: 18742-18752), Wydawca: American Chemical Society
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/acs.jafc.4c05187 - link do publikacji
  1. Sample preparation for food flavors analysis
    Autorzy:
    H.H. Jeleń, M. Majcher
    Książka:
    Status:
    Przyjęta do publikacji