Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Charakterystyka fizjologiczna i molekularna nowych szczepów bakterii z rodziny Enterobacteriaceae jako wydajnych producentów kwasu bursztynowego

2019/32/T/NZ9/00416

Słowa kluczowe:

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_8: Mikrobiologia środowiskowa
  • NZ9_9: Biotechnologia środowiskowa

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

woj. lubelskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Hubert Szczerba 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: ETIUDA 7 - ogłoszony 2018-12-14

Przyznana kwota: 106 016 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-10-01

Zakończenie projektu: 2020-09-30

Planowany czas trwania projektu: 12 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (1)
  1. A novel biocatalyst, Enterobacter aerogenes LU2, for efficient production of succinic acid using whey permeate as a cost-effective carbon source
    Autorzy:
    Hubert Szczerba, Elwira Komoń-Janczara, Karolina Dudziak, Adam Waśko, Zdzisław Targoński.
    Czasopismo:
    Biotechnology for Biofuels (rok: 2020, tom: 13, strony: 96), Wydawca: BMC (Part of Springer Nature)
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1186/s13068-020-01739-3 - link do publikacji