Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie właściwości fizykochemicznych i biologicznych glicerydów sterolowych oraz ich produktów powstajacych podczas termicznej oksydacji.

2018/31/B/NZ9/00602

Słowa kluczowe:

fitosterole fosfolipidy acyloglicerole synteza stabilność termiczno-oksydacyjna cytotoksyczność

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Magdalena Rudzińska 

Liczba wykonawców projektu: 12

Konkurs: OPUS 16 - ogłoszony 2018-09-14

Przyznana kwota: 1 806 220 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-06-01

Zakończenie projektu: 2023-06-20

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Chromatograf cieczowy z detektorem rozpraszania światła przez wyparowanie. Za kwotę 370 000 PLN
  2. Komputer osobisty typu laptop. Za kwotę 12 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (8)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Determination of Triacylglycerols by HTGC-FID as a Sensitive Tool for Identification of Rapeseed and Olive Oil Adulteration
    Autorzy:
    Ying Qian, Magdalena Rudzińska, Anna Grygier, Roman Przybylski
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2020, tom: 25, strony: 3881), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules25173881 - link do publikacji
  2. Distigmasterol-Modified Acylglycerols as New Structured Lipids - Synthesis, Identification and Cytotoxicity
    Autorzy:
    Rudzińska M., Grudniewska A., Chojnacka A., Gładkowski W., Maciejewska G., Olejnik A., Kowalska K.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2021, tom: 26, strony: 6837), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26226837 - link do publikacji
  3. Acylglycerols of myristic acid as new candidates for effective stigmasterol delivery - design, synthesis, and the influence on physicochemical properties of liposomes
    Autorzy:
    Gładkowski W., Włoch A., Pruchnik H., Chojnacka A., Grudniewska A., Wysota A., Dunal A., Rubiano Castro D., Rudzińska M
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2022, tom: 27, strony: 3406), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules27113406 - link do publikacji
  4. Heating and storage of structured acylglycerols with succinyl-linked stigmasterol residue does not cause negative chemical or biological changes
    Autorzy:
    Rudzińska M., Grygier A., Olejnik A., Kowalska K., Kmiecik D., Chojnacka A., Gładkowski W., Grudniewska A., Przybylski R.
    Czasopismo:
    Scientific Reports (rok: 2023, tom: 13, strony: 21375), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1038/s41598-023-48444-3 - link do publikacji
  5. Thermo-oxidative stability of asymetric distigmasterol-modified acylglycerols as novel derivatives of plant sterols
    Autorzy:
    Rudzińska M.,Olejnik A., Grygier A., Kowalska K., Kmiecik D., Grudniewska A., Chojnacka A., Gładkowski W., Maciejewska G., Przybylski R.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2022, tom: 390, strony: 133150), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2022.133150 - link do publikacji
  6. Effect of distigmasterol-modified acylglycerols on the fluidity and phase transition of lipid model membranes
    Autorzy:
    Pruchnik H., Włoch A., Gładkowski W., Grudniewska A., Chojnacka A., Krzemiński M., Rudzińska M.
    Czasopismo:
    Membranes (rok: 2022, tom: 12, strony: 1054), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/membranes12111054 - link do publikacji
  7. Conjugates of 1,3- and 1,2-Acylglycerols with Stigmasterol - Synthesis, NMR Characterization and Impact on Lipid Bilayers
    Autorzy:
    Gładkowski, W., Chojnacka, A., Włoch, A., Pruchnik, H., Grudniewska, A., Dunal, A., Dudek, A., Maciejewska, G., Rudzińska, M.
    Czasopismo:
    ChemPlusChem (rok: 2023, tom: 88, strony: e202300161), Wydawca: Wiley-VCH GmbH, Weinheim
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/cplu.202300161 - link do publikacji
  8. Thermo-oxidative stability and safety of new acylglycerols with stigmasterol residue: Effects of fatty acids saturation and position in the glycerol backbone.
    Autorzy:
    Rudzińska, M., Olejnik, A., Grygier, A., Kowalska, K., Kmiecik, D., Chojnacka, A., Gładkowski, W., Grudniewska, A., Przybylski, R.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2023, tom: 421, strony: 136194), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2023.136194 - link do publikacji
  1. Phytosterols as Functional Compounds and Their Oxidized Derivatives
    Autorzy:
    Rudzińska M.
    Książka:
    Lipid Oxidation in Food and Biological Systems. A Physical Chemistry Perspective. (rok: 2022, tom: 1, strony: 361-380), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana