Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Mechanizmy działania 1-3,1-4-beta-D-glukanu z owsa we wczesnych stadiach kancerogenezy okrężnicy

2018/29/B/NZ9/01060

Słowa kluczowe:

azoksymetan beta-glukan owsa flora jelitowa metabolom metylacja DNA rak okrężnicy szczury

Deskryptory:

  • NZ7_12: Prewencja chorób człowieka
  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ4_4: Patofizjologia ogólna

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Joanna Gromadzka-Ostrowska 

Liczba wykonawców projektu: 10

Konkurs: OPUS 15 - ogłoszony 2018-03-15

Przyznana kwota: 1 073 200 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-01-21

Zakończenie projektu: 2024-01-20

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego

  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. Protein removal from oat beta-glucan high purity fractions
    Autorzy:
    Dziendzikowska K,Żyła E, Harasym J, Gromadzka-Ostrowska J
    Konferencja:
    the 10th International Congress "Flour-Bread '19" and the 12th Croatian Congress of Cereal Technologists "Brašno-Kruh '19", Osijek, Chorwacja (rok: 2019, ), Wydawca: J. Osip & J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek Printed by Grafika d.o.o., Osijek
    Data:
    konferencja 43657
    Status:
    Opublikowana