Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ technologii płotków i obróbki sous-vide na ekspresję czynników wirulencji i genów oporności na antybiotyki u Listeria monocytogenes i Enterococcus sp.

2018/29/B/NZ9/00645

Słowa kluczowe:

technologia płotków sous-vide ekspresja genów. Listeria monocytogenes Enterococcus sp.

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Anna Zadernowska 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: OPUS 15 - ogłoszony 2018-03-15

Przyznana kwota: 1 223 800 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-01-01

Zakończenie projektu: 2024-01-09

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (9)
  1. Impact of High-Pressure Processing (HPP) on Listeria monocytogenes—An Overview of Challenges and Responses
    Autorzy:
    P. Wiśniewski, W. Chajęcka-Wierzchowska, A. Zadernowska
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2023, tom: 13, strony: 14), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods13010014 - link do publikacji
  2. Linezolid-Resistant Enterococcus spp. Isolates from Foods of Animal Origin—The Genetic Basis of Acquired Resistance
    Autorzy:
    Zarzecka U., Zakrzewski A.J., Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowska A.
    Czasopismo:
    foods (rok: 2022, tom: 11, strony: 975), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods11070975 - link do publikacji
  3. A Comprehensive Virulence and Resistance Characteristics of Listeria monocytogenes Isolated from Fish and the Fish Industry Environment
    Autorzy:
    Zakrzewski A.J., Kurpas M., Zadernowska A., Chajęcka-Wierzchowska W., Fraqueza M.,J.
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2023, tom: 24, strony: 3581), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms24043581 - link do publikacji
  4. Antimicrobial Resistance and Virulence Characterization of Listeria monocytogenes Strains Isolated from Food and Food Processing Environments
    Autorzy:
    Wiśniewski P., Zakrzewski A., Zadernowska A., Chajęcka-Wierzchowska W.
    Czasopismo:
    Pathogens (rok: 2022, tom: 11, strony: 45670), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/pathogens11101099 - link do publikacji
  5. Ready-to-eat dairy products as a source of multidrug-resistant Enterococcus strains: Phenotypic and genotypic characteristics
    Autorzy:
    Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Anna Zadernowska, Mónica García-Solache
    Czasopismo:
    Journal of dairy science (rok: 2020, tom: 103, strony: 4068-4077), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3168/jds.2019-17395 - link do publikacji
  6. Effects of osmotic and high pressure stress on expression of virulence factors among Enterococcus spp. isolated from food of animal origin
    Autorzy:
    Urszula Zarzecka, Anna Zadernowska, Wioleta Chajęcka-Wierzchowska
    Czasopismo:
    Food Microbiology (rok: 2021, tom: 102, strony: 45666), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.fm.2021.103900 - link do publikacji
  7. Possibility of transfer and activation of'silent'tetracycline resistance genes among Enterococcus faecalis under high-pressure processing
    Autorzy:
    Wiśniewski P., Zakrzewski A., Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowska A.
    Czasopismo:
    Food Microbiology (rok: 2024, tom: 120, strony: 104481), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.fm.2024.104481 - link do publikacji
  8. High-Pressure Processing—Impacts on the Virulence and Antibiotic Resistance of Listeria monocytogenes Isolated from Food and Food Processing Environments
    Autorzy:
    Wiśniewski P., Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowska A.
    Czasopismo:
    foods (rok: 2023, tom: 12, strony: 3899), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods12213899 - link do publikacji
  9. Effect of sous-vide processing of fish on the virulence and antibiotic resistance of Listeria monocytogenes
    Autorzy:
    Zakrzewski a., Gajewska J., Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowska A.
    Czasopismo:
    NFS Journal (rok: 2023, tom: 31, strony: 155-161), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.nfs.2023.05.003 - link do publikacji