Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badania nad mechanizmami przeciwcukrzycowych właściwości glikozydów stewiolowych (indywidualnie i w połączeniu z L-argininą i chromem(III)) - w poszukiwaniu formuły preparatu dla osób chorych na cukrzycę

2017/27/B/NZ9/00677

Słowa kluczowe:

glikozydy stewiolowe L-arginina chrom(III) aktywność przeciwcukrzycowa in vitro in vivo

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ4_11: Metabolizm

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Zbigniew Krejpcio 

Liczba wykonawców projektu: 9

Konkurs: OPUS 14 - ogłoszony 2017-09-15

Przyznana kwota: 1 107 700 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-06-01

Zakończenie projektu: 2023-08-28

Planowany czas trwania projektu: 62 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (9)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (21)
  1. Determination of antidiabetic activity of steviol glycosides by evaluation of α-glucosidase inhibition in vitro.
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Anna Gościniak, Judyta Cielecka-Piontek, Zbigniew Krejpcio
    Czasopismo:
    Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu.Monografia pod redakcją naukową Emilii Bernaś, Doroty Gałkowskiej, Kingi Topolskiej Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków (rok: 2023, tom: 1, strony: 194-204), Wydawca: Monografia pod redakcją naukową Emilii Bernaś, Doroty Gałkowskiej, Kingi Topolskiej Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków, ISBN 978-95-3897-5-7
    Status:
    Opublikowana
  2. Modulating effects of steviol and steviol glycosides on adipogenesis, lipogenesis, glucose uptake and insulin resistance in 3T3-L1 adipocyte model
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Joanna Zielińska-Wasielica, Katarzyna Kowalska, Zbigniew Krejpcio
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2022, tom: 94, strony: 45668), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jff.2022.105141 - link do publikacji
  3. Steviol glycosides, l-arginine, and chromium(III) affect trace element status in diabetic rats.
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Halina Staniek, Zbigniew Krejpcio
    Czasopismo:
    Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria (rok: 2024, tom: 23(3), strony: 345–356), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.17306/J.AFS.001258 - link do publikacji
  4. The Functional and Health-Promoting Properties of Stevia Rebaudiana Bertoni and Its Glycosides with Special Focus on the Antidiabetic Potential - a Review.
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Zbigniew Krejpcio
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2019, tom: 61, strony: 103465), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jff.2019.103465 - link do publikacji
  5. The Potential of L-Arginine in Prevention and Treatment of Disturbed Carbohydrate and Lipid Metabolism—A Review
    Autorzy:
    Aleksandra Szlas , Jakub Michał Kurek and Zbigniew Krejpcio
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2022, tom: 14, 961, strony: 45676), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu14050961 - link do publikacji
  6. Steviol glycosides from Stevia rebaudiana Bertoni mitigate lipid metabolism abnormalities in diabetes by modulating selected gene expression – An in vivo study.
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Joanna Mikołajczyk-Stecyna , Zbigniew Krejpcio
    Czasopismo:
    Biomedicine & Pharmacotherapy (rok: 2023, tom: 166, strony: 115424), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.biopha.2023.115424 - link do publikacji
  7. Steviol Glycoside, L-Arginine, and Chromium(III) Supplementation Attenuates Abnormalities in Glucose Metabolism in Streptozotocin-Induced Mildly Diabetic Rats Fed a High-Fat Diet.
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek , Ewelina Król, Halina Staniek and Zbigniew Krejpcio
    Czasopismo:
    Pharmaceuticals (rok: 2022, tom: 15, strony: 45681), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ph15101200 - link do publikacji
  8. Steviol Glycosides Supplementation Affects Lipid Metabolism in High-Fat Fed STZ-Induced Diabetic Rats.
    Autorzy:
    Kurek, J.M.; Król, E.; Krejpcio, Z.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2021, tom: 13(1), strony: 45676), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu13010112 - link do publikacji
  9. Steviol glycosides affect trace element status in diabetic rats.
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Halina Staniek, Zbigniew Krejpcio
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  1. Steviol glycosides from Stevia rebaudiana Bertoni normalise lipid metabolism by modulating selected gene expression in diabetic rats.
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    21st IUFoST World Congress of Food Science & Technology (IUFoST'2022, Singapore), 31 October - 3 November 2022. Abstracts - IUFoST 2022, Singapore (rok: 2022, ), Wydawca: 21st IUFoST World Congress of Food Science & Technology (IUFoST'2022, Singapore
    Data:
    konferencja 2022-10-31-2022-11-03
    Status:
    Opublikowana
  2. Stevia-derived compounds improve glucose uptake and alleviate insulin resistance in the 3T3-L1 adipocytes.
    Autorzy:
    Joanna Zielińska-Wasielica, Katarzyna Kowalska, Zbigniew Krejpcio, Anna Olejnik
    Konferencja:
    21st IUFoST World Congress of Food Science & Technology (IUFoST'2022, Singapore), 31 October - 3 November 2022. (rok: 2022, ), Wydawca: Abstracts - IUFoST 2022, Singapore
    Data:
    konferencja 2022-10-31-2022-11-03
    Status:
    Opublikowana
  3. Wpływ rodzaju glikozydów stewiolowych oraz dodatku L-argininy i chromu (III) w diecie na wybrane markery gospodarki węglowodanowo-lipidowej u szczurów z wywołaną cukrzycą typu 2
    Autorzy:
    Kurek Jakub Michał, Król Ewelina, Staniek Halina, Tubacka Małgorzata, Krejpcio Zbigniew
    Konferencja:
    I Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Żywność i żywienie w pigułce", Gdańsk, 2022 (rok: 2022, ), Wydawca: Gdańsk : Komitet Organizacyjny I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej "Żywność i żywienie w pigułce", 2022
    Data:
    konferencja 44660
    Status:
    Opublikowana
  4. Effects of supplementary steviol glycosides in combination with L-arginine and chromium(III) on tissular trace mineral contents in mildly diabetic rats.
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    21st IUFoST World Congress of Food Science & Technology (IUFoST'2022, Singapore), 31 October - 3 November 2022. Abstracts - IUFoST 2022, Singapore (rok: 2022, ), Wydawca: 21st IUFoST World Congress of Food Science & Technology (IUFoST'2022, Singapore)
    Data:
    konferencja 2022-10-31-2022-11-03
    Status:
    Opublikowana
  5. Czy chrom jest niezbędnym mikroelementem, czy artefaktem ?
    Autorzy:
    Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne – Gdańsk (rok: 2020, ), Wydawca: Gdański Uniwersytet Medyczny
    Data:
    konferencja 47389
    Status:
    Opublikowana
  6. Is supplementary chromium(III) beneficial for treating diabetes? A reference to own study.
    Autorzy:
    Zbigniew Krejpcio, Jakub Michał Kurek
    Konferencja:
    III Bio.Natural- Bioactive Natural Products Research Conference, Lisbon, Portugal and Online (rok: 2023, ), Wydawca: III Bio.Natural
    Data:
    konferencja 2023-07-13-14
    Status:
    Opublikowana
  7. Najważniejsze osiągnięcia projektu naukowo-badawczego DiabetHelp (NCN 2017/27/B/NZ9/00677)
    Autorzy:
    Krejpcio Z., Kurek J.M., Olejnik A., Kowalska K., Zielińska-Wasielica J., Staniek H., Król E., Tubacka M., Skrzypski M., Wojciechowicz T., Mikołajczyk-Stecyna J.
    Konferencja:
    X Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego", Warszawa (rok: 2024, ), Wydawca: Wydawnictwo SGGW
    Data:
    konferencja 2024-11-14-15
    Status:
    Opublikowana
  8. Stevia rebaudiana Bertoni and its glycosides as promising phytochemicals with anti-diabetic potential.
    Autorzy:
    Jakub Kurek, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    The 13th European Nutrition Conference - FENS 2019, Dublin, Ireland (rok: 2019, ), Wydawca: FENS
    Data:
    konferencja 2019-10-15-18
    Status:
    Opublikowana
  9. Stevia rebaudiana Bertoni –właściwości funkcjonalne oraz prozdrowotne z wyszczególnieniem potencjału działania przeciwcukrzycowego.
    Autorzy:
    Jakub M. Kurek, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    XXIV Sesja Naukowa, Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ oraz VII International Session of Young Scientific Staff. MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA "Żywność –wczoraj, dziś i na zdrowe jutro" (rok: 2019, ), Wydawca: UWM Olsztyn
    Data:
    konferencja 2019-05-23-24
    Status:
    Opublikowana
  10. Effects of steviol on cytotoxicity, adipogenesis, ROS concentration and gene expression in 3T3-L1 Cell Line.
    Autorzy:
    Jakub Kurek, Joanna Zielińska-Wasielica, Katarzyna Kowalska, Anna Olejnik, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    The 3th European Nutrition Conference - FENS 2019 Dublin, Ireland (rok: 2019, ), Wydawca: FENS
    Data:
    konferencja 2019-10-15-18
    Status:
    Opublikowana
  11. Wpływ rodzaju i ilości glikozydów stewiolowych w diecie na ekspresję genów związanych z gospodarką węglowodanowo-lipidową u szczurów z wywołaną cukrzycą typu 2
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu, Gdańsk (rok: 2021, ), Wydawca: Politechnika Gdańska
    Data:
    konferencja 1-2 lipca
    Status:
    Opublikowana
  12. Wpływ glikozydów stewiolowych na wybrane wskaźniki biochemiczne krwi u szczurów z wywołaną cukrzycą
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Małgorzata Tubacka, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne – Gdańsk (rok: 2020, ), Wydawca: Gdański Uniwersytet Medyczny, Gdańsk
    Data:
    konferencja 47389
    Status:
    Opublikowana
  13. Supplementary steviol glycosides in combination with L-arginine and chromium(III) improve selected nutritional indices in mildly diabetic rats.
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    21st IUFoST World Congress of Food Science & Technology (IUFoST'2022, Singapore), 31 October - 3 November 2022. Abstracts - IUFoST 2022, Singapore (rok: 2022, ), Wydawca: 21st IUFoST World Congress of Food Science & Technology (IUFoST'2022, Singapore)
    Data:
    konferencja 2022-10-31-2022-11-03
    Status:
    Opublikowana
  14. Effects of supplementary steviol glycosides on tissular trace elements levels in type 2 diabetic rats.
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek and Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    10th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, Zagreb, Croatia, November 30th -December 2nd, 2022. (rok: 2022, ), Wydawca: 10th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, Zagreb, Croatia
    Data:
    konferencja 2022-11-30-2022-12-02
    Status:
    Opublikowana
  15. Steviol glycosides and glucose metabolism related protein levels in diabetic rats.
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Marek Skrzypski, Dawid Szczepankiewicz, Tatiana Wojciechowicz, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    III Bio.Natural- Bioactive Natural Products Research Conference, Lisbon, Portugal and online (rok: 2023, ), Wydawca: III BIO.NATURAL
    Data:
    konferencja 2023-07-13-14
    Status:
    Opublikowana
  16. Supplementary Steviol Glycosides Can Regulate Lipid Metabolism in Diabetes.
    Autorzy:
    Zbigniew Krejpcio, Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Joanna Zielińska-Wasielica, Katarzyna Kowalska, Anna Olejnik
    Konferencja:
    The 15th Annual International Conference of the D&CVD Study Group (D&CVD2023) (rok: 2023, ), Wydawca: Diabetes, Stoffwechsel und Hertz, www.diabetologie-online.de
    Data:
    konferencja 2023-05-10-12
    Status:
    Opublikowana
  17. Co-Supplementary Steviol Glycosides, L-Arginine and Cr(III) Improve Blood Antioxidant Status Biomarkers in Mildly Diabetic Rats Fed High-Fat Diet
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    GSFST2023, 2nd Global Summit on Food Science and Technology (rok: 2023, ), Wydawca: The Scientistt
    Data:
    konferencja 2023-03-23-25
    Status:
    Opublikowana
  18. Steviol Glycosides and Lipid Profile Regulation — is it the Type or the Dose that Really Matters ?.
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    The 15th Annual International Conference of the D&CVD Study Group (D&CVD2023), (rok: 2023, ), Wydawca: Diabetes, Stoffwechsel und Hertz
    Data:
    konferencja 2023-05-10-12
    Status:
    Opublikowana
  19. Ocena właściwości przeciwdrobnoustrojowych ekstraktów rośliny Stevia rebaudiana Bertoni
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Tomasz Szablewski, Kinga Stuper-Szablewska, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    XXV Jubileuszowa Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ, Wrocław (rok: 2021, ), Wydawca: WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
    Data:
    konferencja 20-21 maja
    Status:
    Opublikowana
  20. Steviol glycosides attenuate lipid metabolism abnormalities by affecting gene expression in type 2 diabetic rats.
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    10th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, Zagreb, Croatia, November 30th-December 2nd, 2022. (rok: 2022, ), Wydawca: 10th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, Zagreb, Croatia
    Data:
    konferencja 2022-11-30-2022-12-02
    Status:
    Opublikowana
  21. Steviol Glycosides Attenuate Histological Alterations in Liver of Diabetic Rats fed High-Fat Diet
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Joanna Mikołajczyk Stecyna, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    GSFST2023, 2nd Global Summit on Food Science and Technology (rok: 2023, ), Wydawca: The Scientistt
    Data:
    konferencja 2023-03-23-25
    Status:
    Opublikowana