Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badania nad mechanizmami przeciwcukrzycowych właściwości glikozydów stewiolowych (indywidualnie i w połączeniu z L-argininą i chromem(III)) - w poszukiwaniu formuły preparatu dla osób chorych na cukrzycę

2017/27/B/NZ9/00677

Słowa kluczowe:

glikozydy stewiolowe L-arginina chrom(III) aktywność przeciwcukrzycowa in vitro in vivo

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ4_11: Metabolizm

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Zbigniew Krejpcio 

Liczba wykonawców projektu: 9

Konkurs: OPUS 14 - ogłoszony 2017-09-15

Przyznana kwota: 1 107 700 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-06-29

Zakończenie projektu: 2023-03-28

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (7)
  1. The Functional and Health-Promoting Properties of Stevia Rebaudiana Bertoni and Its Glycosides with Special Focus on the Antidiabetic Potential - a Review. IF: 3,197
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Zbigniew Krejpcio
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2019, tom: 61, strony: 103465), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jff.2019.103465 - link do publikacji
  2. Steviol Glycosides Supplementation Affects Lipid Metabolism in High-Fat Fed STZ-Induced Diabetic Rats. IF: 4,546
    Autorzy:
    Kurek, J.M.; Król, E.; Krejpcio, Z.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2021, tom: 13(1), strony: 44580), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu13010112 - link do publikacji
  3. The Potential of L-Arginine in Prevention and Treatment of Disturbed Carbohydrate and Lipid Metabolism—A Review IF: 5,719
    Autorzy:
    Aleksandra Szlas , Jakub Michał Kurek and Zbigniew Krejpcio
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2022, tom: 14, 961, strony: 44580), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu14050961 - link do publikacji
  1. Czy chrom jest niezbędnym mikroelementem, czy artefaktem ?
    Autorzy:
    Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne – Gdańsk (rok: 2020, ), Wydawca: Gdański Uniwersytet Medyczny
    Data:
    konferencja 47389
    Status:
    Opublikowana
  2. Effects of steviol on cytotoxicity, adipogenesis, ROS concentration and gene expression in 3T3-L1 Cell Line.
    Autorzy:
    Jakub Kurek, Joanna Zielińska-Wasielica, Katarzyna Kowalska, Anna Olejnik, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    The 3th European Nutrition Conference - FENS 2019 Dublin, Ireland (rok: 2019, ), Wydawca: FENS
    Data:
    konferencja 2019-10-15-18
    Status:
    Opublikowana
  3. Ocena właściwości przeciwdrobnoustrojowych ekstraktów rośliny Stevia rebaudiana Bertoni
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Tomasz Szablewski, Kinga Stuper-Szablewska, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    XXV Jubileuszowa Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ, Wrocław (rok: 2021, ), Wydawca: WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
    Data:
    konferencja 20-21 maja
    Status:
    Opublikowana
  4. Stevia rebaudiana Bertoni and its glycosides as promising phytochemicals with anti-diabetic potential.
    Autorzy:
    Jakub Kurek, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    The 13th European Nutrition Conference - FENS 2019, Dublin, Ireland (rok: 2019, ), Wydawca: FENS
    Data:
    konferencja 2019-10-15-18
    Status:
    Opublikowana
  5. Wpływ glikozydów stewiolowych na wybrane wskaźniki biochemiczne krwi u szczurów z wywołaną cukrzycą
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Małgorzata Tubacka, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne – Gdańsk (rok: 2020, ), Wydawca: Gdański Uniwersytet Medyczny, Gdańsk
    Data:
    konferencja 47389
    Status:
    Opublikowana
  6. Wpływ rodzaju i ilości glikozydów stewiolowych w diecie na ekspresję genów związanych z gospodarką węglowodanowo-lipidową u szczurów z wywołaną cukrzycą typu 2
    Autorzy:
    Jakub Michał Kurek, Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu, Gdańsk (rok: 2021, ), Wydawca: Politechnika Gdańska
    Data:
    konferencja 1-2 lipca
    Status:
    Opublikowana
  7. Stevia rebaudiana Bertoni –właściwości funkcjonalne oraz prozdrowotne z wyszczególnieniem potencjału działania przeciwcukrzycowego.
    Autorzy:
    Jakub M. Kurek, Zbigniew Krejpcio
    Konferencja:
    XXIV Sesja Naukowa, Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ oraz VII International Session of Young Scientific Staff. MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA "Żywność –wczoraj, dziś i na zdrowe jutro" (rok: 2019, ), Wydawca: UWM Olsztyn
    Data:
    konferencja 2019-05-23-24
    Status:
    Opublikowana