Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Study on the mechanisms of antidiabetic properties of steviol glucosides (alone and combined with L-arginine and chromium(III) - in search for a supplementary formula for diabetics

2017/27/B/NZ9/00677

Keywords:

steviol glucosides L-arginine chromium(III) antidiabetic activity in vitro in vivo

Descriptors:

  • NZ9_7:
  • NZ4_11:

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

prof. Zbigniew Krejpcio 

Number of co-investigators in the project: 9

Call: OPUS 14 - announced on 2017-09-15

Amount awarded: 1 107 700 PLN

Project start date (Y-m-d): 2018-06-29

Project end date (Y-m-d): 2023-08-28

Project duration:: 62 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Project description

Download the project description in a pdf file

Note - project descriptions were prepared by the authors of the applications themselves and placed in the system in an unchanged form.

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (9)
  • Articles in post-conference publications (21)
  1. Determination of antidiabetic activity of steviol glycosides by evaluation of α-glucosidase inhibition in vitro.
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Anna Gościniak, Judyta Cielecka-Piontek, Zbigniew Krejpcio
    Academic press:
    Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu.Monografia pod redakcją naukową Emilii Bernaś, Doroty Gałkowskiej, Kingi Topolskiej Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków (rok: 2023, tom: 1, strony: 194-204), Wydawca: Monografia pod redakcją naukową Emilii Bernaś, Doroty Gałkowskiej, Kingi Topolskiej Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków, ISBN 978-95-3897-5-7
    Status:
    Published
  2. Modulating effects of steviol and steviol glycosides on adipogenesis, lipogenesis, glucose uptake and insulin resistance in 3T3-L1 adipocyte model
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Joanna Zielińska-Wasielica, Katarzyna Kowalska, Zbigniew Krejpcio
    Academic press:
    Journal of Functional Foods (rok: 2022, tom: 94, strony: 45668), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.jff.2022.105141 - link to the publication
  3. Steviol glycosides, l-arginine, and chromium(III) affect trace element status in diabetic rats.
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Halina Staniek, Zbigniew Krejpcio
    Academic press:
    Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria (rok: 2024, tom: 23(3), strony: 345–356), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Status:
    Published
    DOI:
    10.17306/J.AFS.001258 - link to the publication
  4. The Functional and Health-Promoting Properties of Stevia Rebaudiana Bertoni and Its Glycosides with Special Focus on the Antidiabetic Potential - a Review.
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Zbigniew Krejpcio
    Academic press:
    Journal of Functional Foods (rok: 2019, tom: 61, strony: 103465), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.jff.2019.103465 - link to the publication
  5. The Potential of L-Arginine in Prevention and Treatment of Disturbed Carbohydrate and Lipid Metabolism—A Review
    Authors:
    Aleksandra Szlas , Jakub Michał Kurek and Zbigniew Krejpcio
    Academic press:
    Nutrients (rok: 2022, tom: 14, 961, strony: 45676), Wydawca: MDPI
    Status:
    Published
    DOI:
    10.3390/nu14050961 - link to the publication
  6. Steviol glycosides from Stevia rebaudiana Bertoni mitigate lipid metabolism abnormalities in diabetes by modulating selected gene expression – An in vivo study.
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Joanna Mikołajczyk-Stecyna , Zbigniew Krejpcio
    Academic press:
    Biomedicine & Pharmacotherapy (rok: 2023, tom: 166, strony: 115424), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.biopha.2023.115424 - link to the publication
  7. Steviol Glycoside, L-Arginine, and Chromium(III) Supplementation Attenuates Abnormalities in Glucose Metabolism in Streptozotocin-Induced Mildly Diabetic Rats Fed a High-Fat Diet.
    Authors:
    Jakub Michał Kurek , Ewelina Król, Halina Staniek and Zbigniew Krejpcio
    Academic press:
    Pharmaceuticals (rok: 2022, tom: 15, strony: 45681), Wydawca: MDPI
    Status:
    Published
    DOI:
    10.3390/ph15101200 - link to the publication
  8. Steviol Glycosides Supplementation Affects Lipid Metabolism in High-Fat Fed STZ-Induced Diabetic Rats.
    Authors:
    Kurek, J.M.; Król, E.; Krejpcio, Z.
    Academic press:
    Nutrients (rok: 2021, tom: 13(1), strony: 45676), Wydawca: MDPI
    Status:
    Published
    DOI:
    10.3390/nu13010112 - link to the publication
  9. Steviol glycosides affect trace element status in diabetic rats.
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Halina Staniek, Zbigniew Krejpcio
    Status:
    Accepted for publication
  1. Steviol glycosides from Stevia rebaudiana Bertoni normalise lipid metabolism by modulating selected gene expression in diabetic rats.
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    21st IUFoST World Congress of Food Science & Technology (IUFoST'2022, Singapore), 31 October - 3 November 2022. Abstracts - IUFoST 2022, Singapore (rok: 2022, ), Wydawca: 21st IUFoST World Congress of Food Science & Technology (IUFoST'2022, Singapore
    Data:
    konferencja 2022-10-31-2022-11-03
    Status:
    Published
  2. Stevia-derived compounds improve glucose uptake and alleviate insulin resistance in the 3T3-L1 adipocytes.
    Authors:
    Joanna Zielińska-Wasielica, Katarzyna Kowalska, Zbigniew Krejpcio, Anna Olejnik
    Conference:
    21st IUFoST World Congress of Food Science & Technology (IUFoST'2022, Singapore), 31 October - 3 November 2022. (rok: 2022, ), Wydawca: Abstracts - IUFoST 2022, Singapore
    Data:
    konferencja 2022-10-31-2022-11-03
    Status:
    Published
  3. Wpływ rodzaju glikozydów stewiolowych oraz dodatku L-argininy i chromu (III) w diecie na wybrane markery gospodarki węglowodanowo-lipidowej u szczurów z wywołaną cukrzycą typu 2
    Authors:
    Kurek Jakub Michał, Król Ewelina, Staniek Halina, Tubacka Małgorzata, Krejpcio Zbigniew
    Conference:
    I Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Żywność i żywienie w pigułce", Gdańsk, 2022 (rok: 2022, ), Wydawca: Gdańsk : Komitet Organizacyjny I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej "Żywność i żywienie w pigułce", 2022
    Data:
    konferencja 44660
    Status:
    Published
  4. Effects of supplementary steviol glycosides in combination with L-arginine and chromium(III) on tissular trace mineral contents in mildly diabetic rats.
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    21st IUFoST World Congress of Food Science & Technology (IUFoST'2022, Singapore), 31 October - 3 November 2022. Abstracts - IUFoST 2022, Singapore (rok: 2022, ), Wydawca: 21st IUFoST World Congress of Food Science & Technology (IUFoST'2022, Singapore)
    Data:
    konferencja 2022-10-31-2022-11-03
    Status:
    Published
  5. Czy chrom jest niezbędnym mikroelementem, czy artefaktem ?
    Authors:
    Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne – Gdańsk (rok: 2020, ), Wydawca: Gdański Uniwersytet Medyczny
    Data:
    konferencja 47389
    Status:
    Published
  6. Is supplementary chromium(III) beneficial for treating diabetes? A reference to own study.
    Authors:
    Zbigniew Krejpcio, Jakub Michał Kurek
    Conference:
    III Bio.Natural- Bioactive Natural Products Research Conference, Lisbon, Portugal and Online (rok: 2023, ), Wydawca: III Bio.Natural
    Data:
    konferencja 2023-07-13-14
    Status:
    Published
  7. Najważniejsze osiągnięcia projektu naukowo-badawczego DiabetHelp (NCN 2017/27/B/NZ9/00677)
    Authors:
    Krejpcio Z., Kurek J.M., Olejnik A., Kowalska K., Zielińska-Wasielica J., Staniek H., Król E., Tubacka M., Skrzypski M., Wojciechowicz T., Mikołajczyk-Stecyna J.
    Conference:
    X Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego", Warszawa (rok: 2024, ), Wydawca: Wydawnictwo SGGW
    Data:
    konferencja 2024-11-14-15
    Status:
    Published
  8. Stevia rebaudiana Bertoni and its glycosides as promising phytochemicals with anti-diabetic potential.
    Authors:
    Jakub Kurek, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    The 13th European Nutrition Conference - FENS 2019, Dublin, Ireland (rok: 2019, ), Wydawca: FENS
    Data:
    konferencja 2019-10-15-18
    Status:
    Published
  9. Stevia rebaudiana Bertoni –właściwości funkcjonalne oraz prozdrowotne z wyszczególnieniem potencjału działania przeciwcukrzycowego.
    Authors:
    Jakub M. Kurek, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    XXIV Sesja Naukowa, Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ oraz VII International Session of Young Scientific Staff. MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA "Żywność –wczoraj, dziś i na zdrowe jutro" (rok: 2019, ), Wydawca: UWM Olsztyn
    Data:
    konferencja 2019-05-23-24
    Status:
    Published
  10. Effects of steviol on cytotoxicity, adipogenesis, ROS concentration and gene expression in 3T3-L1 Cell Line.
    Authors:
    Jakub Kurek, Joanna Zielińska-Wasielica, Katarzyna Kowalska, Anna Olejnik, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    The 3th European Nutrition Conference - FENS 2019 Dublin, Ireland (rok: 2019, ), Wydawca: FENS
    Data:
    konferencja 2019-10-15-18
    Status:
    Published
  11. Wpływ rodzaju i ilości glikozydów stewiolowych w diecie na ekspresję genów związanych z gospodarką węglowodanowo-lipidową u szczurów z wywołaną cukrzycą typu 2
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu, Gdańsk (rok: 2021, ), Wydawca: Politechnika Gdańska
    Data:
    konferencja 1-2 lipca
    Status:
    Published
  12. Wpływ glikozydów stewiolowych na wybrane wskaźniki biochemiczne krwi u szczurów z wywołaną cukrzycą
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Małgorzata Tubacka, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    XXVIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne – Gdańsk (rok: 2020, ), Wydawca: Gdański Uniwersytet Medyczny, Gdańsk
    Data:
    konferencja 47389
    Status:
    Published
  13. Supplementary steviol glycosides in combination with L-arginine and chromium(III) improve selected nutritional indices in mildly diabetic rats.
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    21st IUFoST World Congress of Food Science & Technology (IUFoST'2022, Singapore), 31 October - 3 November 2022. Abstracts - IUFoST 2022, Singapore (rok: 2022, ), Wydawca: 21st IUFoST World Congress of Food Science & Technology (IUFoST'2022, Singapore)
    Data:
    konferencja 2022-10-31-2022-11-03
    Status:
    Published
  14. Effects of supplementary steviol glycosides on tissular trace elements levels in type 2 diabetic rats.
    Authors:
    Jakub Michał Kurek and Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    10th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, Zagreb, Croatia, November 30th -December 2nd, 2022. (rok: 2022, ), Wydawca: 10th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, Zagreb, Croatia
    Data:
    konferencja 2022-11-30-2022-12-02
    Status:
    Published
  15. Steviol glycosides and glucose metabolism related protein levels in diabetic rats.
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Marek Skrzypski, Dawid Szczepankiewicz, Tatiana Wojciechowicz, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    III Bio.Natural- Bioactive Natural Products Research Conference, Lisbon, Portugal and online (rok: 2023, ), Wydawca: III BIO.NATURAL
    Data:
    konferencja 2023-07-13-14
    Status:
    Published
  16. Supplementary Steviol Glycosides Can Regulate Lipid Metabolism in Diabetes.
    Authors:
    Zbigniew Krejpcio, Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Joanna Zielińska-Wasielica, Katarzyna Kowalska, Anna Olejnik
    Conference:
    The 15th Annual International Conference of the D&CVD Study Group (D&CVD2023) (rok: 2023, ), Wydawca: Diabetes, Stoffwechsel und Hertz, www.diabetologie-online.de
    Data:
    konferencja 2023-05-10-12
    Status:
    Published
  17. Co-Supplementary Steviol Glycosides, L-Arginine and Cr(III) Improve Blood Antioxidant Status Biomarkers in Mildly Diabetic Rats Fed High-Fat Diet
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    GSFST2023, 2nd Global Summit on Food Science and Technology (rok: 2023, ), Wydawca: The Scientistt
    Data:
    konferencja 2023-03-23-25
    Status:
    Published
  18. Steviol Glycosides and Lipid Profile Regulation — is it the Type or the Dose that Really Matters ?.
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Ewelina Król, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    The 15th Annual International Conference of the D&CVD Study Group (D&CVD2023), (rok: 2023, ), Wydawca: Diabetes, Stoffwechsel und Hertz
    Data:
    konferencja 2023-05-10-12
    Status:
    Published
  19. Ocena właściwości przeciwdrobnoustrojowych ekstraktów rośliny Stevia rebaudiana Bertoni
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Tomasz Szablewski, Kinga Stuper-Szablewska, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    XXV Jubileuszowa Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ, Wrocław (rok: 2021, ), Wydawca: WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU
    Data:
    konferencja 20-21 maja
    Status:
    Published
  20. Steviol glycosides attenuate lipid metabolism abnormalities by affecting gene expression in type 2 diabetic rats.
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    10th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, Zagreb, Croatia, November 30th-December 2nd, 2022. (rok: 2022, ), Wydawca: 10th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, Zagreb, Croatia
    Data:
    konferencja 2022-11-30-2022-12-02
    Status:
    Published
  21. Steviol Glycosides Attenuate Histological Alterations in Liver of Diabetic Rats fed High-Fat Diet
    Authors:
    Jakub Michał Kurek, Joanna Mikołajczyk Stecyna, Zbigniew Krejpcio
    Conference:
    GSFST2023, 2nd Global Summit on Food Science and Technology (rok: 2023, ), Wydawca: The Scientistt
    Data:
    konferencja 2023-03-23-25
    Status:
    Published