Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Zwrot jakościowy? O roli i znaczeniu nowych postaw konsumentów i producentów. Na przykładzie alternatywnych sieci żywnościowych.

2017/26/D/HS6/00869

Słowa kluczowe:

konsumpcja zwrot jakościowy alternatywne sieci żywieniowe sieci

Deskryptory:

  • HS6_18: Socjologia rozwoju: wymiar lokalny, regionalny, makrospołeczny

Panel:

HS6 - Człowiek i życie społeczne: psychologia, pedagogika, socjologia

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Filozofii i Nauk Społecznych

woj. kujawsko-pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Wojciech Goszczyński 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: SONATA 13 - ogłoszony 2017-06-14

Przyznana kwota: 337 251 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-08-01

Zakończenie projektu: 2023-07-31

Planowany czas trwania projektu: 60 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Korekta faktury vat do programu MAXQDA. Za kwotę 72 PLN
  2. MAXQDA program. Za kwotę 3 092 PLN
  3. MAXQDA program. Za kwotę 3 092 PLN
  4. Uaktualnienie programu maxqda (IRWIR).
  5. Program Citavi.
  6. drukarka wielofunkcyjna. Za kwotę 1 000 PLN
  7. Czytnik ebooków.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (8)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. ALTERNATIVE FOOD NETWORKS FROM THE INSTITUTIONAL PERSPECTIVE
    Autorzy:
    Śpiewak Ruta, Goszczyński Wojciech
    Czasopismo:
    The International Journal of Sociology of Agriculture and Food (rok: 2023, tom: 29 (1), strony: 45436), Wydawca: International Sociological Association
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.48416/ijsaf.v29i1.482 - link do publikacji
  2. The dark side of the bun: endo and exogenous class exclusions in Polish alternative food network
    Autorzy:
    Goszczyński Wojciech, Ruta Śpiewak
    Czasopismo:
    Food, Culture & Society (rok: 2022, tom: online first, strony: online first), Wydawca: Taylor and Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/15528014.2022.2096367 - link do publikacji
  3. Between Imitation and Embeddedness: Three Types of Polish Alternative Food Networks
    Autorzy:
    Goszczyński Wojciech, Śpiewak Ruta, Bilewicz Aleksandra, Wróblewski Michał
    Czasopismo:
    Sustainability (rok: 2019, tom: 11 (24), strony: 45310), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/su11247059 - link do publikacji
  4. Effects of the COVID-19 Pandemic on Sustainable Food Systems: Lessons Learned for Public Policies? The Case of Poland
    Autorzy:
    Dudek Michał, Śpiewak Ruta
    Czasopismo:
    Agriculture (rok: 2021, tom: 12, strony: 45310), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/agriculture12010061 - link do publikacji
  5. Beyond rural idyll? Social imaginaries, motivations and relations in Polish alternative food networks
    Autorzy:
    Goszczyński Wojciech, Wróblewski Michał
    Czasopismo:
    Journal of Rural Studies (rok: 2020, tom: 76, strony: 254-263), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jrurstud.2020.04.031 - link do publikacji
  6. In Common or Enclosed: A Comparison of Farmers' Market Development in Poland and the United States
    Autorzy:
    Meta Robinson Jennifer, Śpiewak Ruta
    Czasopismo:
    International Journal of the Commons (rok: 2023, tom: 17 (1), strony: 211-227), Wydawca: Ubiquity Press
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.5334/ijc.1219 - link do publikacji
  7. In Search of the Vocabulary for Eastern European Food Studies. Conceptual Remarks After the Workshop: Alternative Food Supply Networks in Central and Eastern Europe
    Autorzy:
    Goszczyński Wojciech
    Czasopismo:
    Eastern European Countryside (rok: 2019, tom: 26, strony: 273-279), Wydawca: De Gruyter
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.12775/eec.2019.014 - link do publikacji
  8. Beyond the Northern" and Southern" Divide: Food and Space in Polish Consumer Cooperatives
    Autorzy:
    Bilewicz Aleksandra, Śpiewak Ruta
    Czasopismo:
    East European Politics and Societies and Culture (rok: 2018, tom: 33 (3), strony: 45315), Wydawca: SAGE
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1177/0888325418806046 - link do publikacji
  1. IDYLLE, HYBRYDY I HETEROTOPIE Wiejskość i jedzenie w alternatywnych sieciach żywieniowych
    Autorzy:
    Wojciech Goszczyński
    Książka:
    IDYLLE, HYBRYDY I HETEROTOPIE Wiejskość i jedzenie w alternatywnych sieciach żywieniowych (rok: 2023, tom: 1, strony: 450), Wydawca: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
    Status:
    Opublikowana