Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Molekularna charakterystyka sposobu hamowania procesu quorum sensing przez wybrane olejki eteryczne u Pseudomonas spp. wyizolowanych z żywności

2016/23/D/NZ9/00028

Słowa kluczowe:

olejki eteryczne z roślin przyprawowych działanie przeciw-quorum sensing molekularne mechanizmy

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Kamila Myszka 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: SONATA 12 - ogłoszony 2016-09-15

Przyznana kwota: 366 480 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-08-10

Zakończenie projektu: 2021-11-09

Planowany czas trwania projektu: 51 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. cieplarka z naturalnym obiegiem powietrza o zakresie temperatur +5C - +75C.
  2. mikrowirówka z wirnikiem.
  3. zakup oprogramowania Primer Premier 6 i AlleleID. Za kwotę 30 750 PLN
  4. termoblok.
  5. Zakup licencji do oprogramowania Glide. Za kwotę 34 000 PLN
  6. Qubit4 quant starter kit box.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  1. In situ approaches show the limitation of the spoilage potential of Juniperus phoenicea L. essential oil against cold-tolerant Pseudomonas fluorescens KM24
    Autorzy:
    Kamila Myszka, Natalia Tomaś, Łukasz Wolko, Anna Grygier, Katarzyna Nuc, Małgorzata Majcher
    Czasopismo:
    Applied Microbiology and Biotechnology (rok: 2021, tom: 105, strony: 4255-4268), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00253-021-11338-3 - link do publikacji
  2. Tarragon essential oil as a source of bioactive compounds with anti-quorum sensing and anti-proteolytic activity against Pseudomonas spp. isolated from fish - in vitro, in silico and in situ approaches
    Autorzy:
    Natalia Sobieszczańska, Kamila Myszka, Artur Szwengiel, Małgorzata Majcher, Łukasz Wolko
    Czasopismo:
    International Journal of Food Microbiology (rok: 2020, tom: 331, strony: 108732), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108732 - link do publikacji
  3. Effect of black pepper essential oil on quorum sensing and efflux pump systems in the fish-borne spoiler Pseudomonas psychrophila KM02 identified by RNA-seq, RT-qPCR and molecular docking analyses
    Autorzy:
    Natalia Tomaś, Kamila Myszka, Łukasz Wolko, Katarzyna Nuc, Artur Szwengiel, Anna Grygier, Małgorzata Majcher
    Czasopismo:
    Food Control (rok: 2021, tom: 130, strony: 108284), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodcont.2021.108284 - link do publikacji
  4. A current opinion on the antimicrobial importance of popular pepper essential oil and its application in food industry
    Autorzy:
    Kamila Myszka, Katarzyna Leja, Małgorzata Majcher
    Czasopismo:
    Journal of Essential Oil Research (rok: 2019, tom: 31 (1), strony: 45309), Wydawca: Taylor and Francis Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10412905.2018.1511482 - link do publikacji
  5. Antibacterial effect of natural oils - an opportunity to solve the problem of antibiotic resistance on the example of Pseudomonas spp.
    Autorzy:
    Katarzyna Leja, Kamila Szudera-Kończal, Kamila Myszka, Katarzyna Czaczyk
    Czasopismo:
    Advancements of Microbiology (Postępy Mikrobiologii) (rok: 2019, tom: 58, strony: 177-190), Wydawca: Polish Society of Microbiologists
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.21307/PM-2019.58.2.177 - link do publikacji
  6. Green pepper essential oil as a biopreservative agent for fish-based products: anti-microbial/-virulence activities against Pseudomonas aeruginosa KM01
    Autorzy:
    Kamila Myszka, Anna Olejnik, Małgorzata Majcher, Natalia Sobieszczańska, Anna Grygier, Jolanta Powierska-Czarny, Magdalena Rudzińska
    Czasopismo:
    LWT-Food Science and Technology (rok: 2019, tom: 108, strony: 45456), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2019.03.047 - link do publikacji
  7. Studies on the anti-proliferative and anti-quorum sensing potentials of Myrtus communis L. essential oil for the improved microbial stability of salmon-based products
    Autorzy:
    Kamila Myszka, Natalia Sobieszczańska, Anna Olejnik, Małgorzata Majcher, Artur Szwengiel, Łukasz Wolko, Wojciech Juzwa
    Czasopismo:
    LWT-Food Science and Technology (rok: 2020, tom: 127, strony: 109380), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2020.109380 - link do publikacji