Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Analiza właściwości fizyko-chemicznych proszków z soków i wytłoków wybranych owoców otrzymanych różnymi sposobami suszenia i ich wpływ na markery układu immunologicznego w badaniach modelowych in vivo.

2016/23/D/NZ9/02671

Słowa kluczowe:

borówka amerykańska aronia żurawina czarna porzeczka suszenie proszki związki bioaktywne polifenole hydroksymetylofurfural markery immunologiczne

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Anna Michalska-Ciechanowska 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: SONATA 12 - ogłoszony 2016-09-15

Przyznana kwota: 479 160 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-10-16

Zakończenie projektu: 2022-04-15

Planowany czas trwania projektu: 54 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Azotowy koncentrator próbek. Za kwotę 60 000 PLN
  2. Suszarka próżniowa z pompą. Za kwotę 62 000 PLN
  3. Młynek analityczny. Za kwotę 9 800 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. Chemometric contribution for deeper understanding of thermally-induced changes of polyphenolics and the formation of hydroxymethyl-L-furfural in chokeberry powders
    Autorzy:
    Michalska-Ciechanowska Anna, Brzezowska Jessica, Wojdyło Aneta, Gajewicz-Skrętna Agnieszka, Ciska Ewa, Majerska Joanna
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2021, tom: 342, strony: art. no 128335 (1-15)), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2020.128335 - link do publikacji
  2. The Influence of Convective, Microwave Vacuum and Microwave-Assisted Drying on Blueberry Pomace Physicochemical Properties
    Autorzy:
    Zielińska Magdalena, Michalska Anna
    Czasopismo:
    International Journal of Food Engineering (rok: 2018, tom: 14, strony: art. no 20170332 (1-14)), Wydawca: DeGruyter
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/ijfe-2017-0332 - link do publikacji
  3. The influence of maltodextrin and inulin on the physico-chemical properties of cranberry juice powders
    Autorzy:
    Michalska-Ciechanowska, Anna; Majerska, Joanna; Brzezowska, Jessica; Wojdyło, Aneta; Figiel, Adam
    Czasopismo:
    ChemEngineering (rok: 2020, tom: 4(1), strony: art. no 12 (1-12)), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/chemengineering4010012 - link do publikacji
  4. The Influence of Inulin on the Retention of Polyphenolic Compounds during the Drying of Blackcurrant Juice
    Autorzy:
    Michalska Anna, Wojdylo Aneta, Brzezowska Jessica, Majerska Joanna, Ciska Ewa
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2019, tom: 24 (16), strony: 4167), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules24224167 - link do publikacji
  5. A Review of New Directions In Managing Fruit and Vegetable Processing By-products
    Autorzy:
    Majerska Joanna, Michalska Anna, Figiel Adam
    Czasopismo:
    Trends in Food Science and Technology (rok: 2019, tom: 88, strony: 207-219), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.tifs.2019.03.021 - link do publikacji
  1. The Influence of Maltodextrin and Inulin on the Physico-Chemical Properties of Cranberry Juice Powders
    Autorzy:
    Michalska-Ciechanowska Anna, Joanna Majerska, Jessica Brzezowska, Aneta Wojdyło, Adam Figiel
    Konferencja:
    Third Nordic Baltic Drying Conference (NBDC 2019) (rok: 2020, ), Wydawca: MDPI
    Data:
    konferencja 43813
    Status:
    Opublikowana