Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ metody wydobycia na skład i stabilność wybranych bioolejów roślinnych

2016/21/N/NZ9/01324

Słowa kluczowe:

Tłoczenie ekstrakcja Soxhleta ekstrakcja płynem w stanie nadkrytycznym stabilność olejów fitosterole tokole skwalen polifenole karotenoidy wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Grzegorz Dąbrowski 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 11 - ogłoszony 2016-03-15

Przyznana kwota: 100 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-02-22

Zakończenie projektu: 2019-02-21

Planowany czas trwania projektu: 24 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Zestaw BAKER spe 24-G™ plus osprzęt PTFE. Za kwotę 11 080 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Supercritical CO2 extraction in chia oils production: impact of process duration and co-solvent addition
    Autorzy:
    Grzegorz Dąbrowski; Iwona Konopka; Sylwester Czaplicki
    Czasopismo:
    Food Science and Biotechnology (rok: 2018, tom: brak, strony: brak), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s10068-018-0316-2 - link do publikacji
  2. Variation in oil quality and content of low molecular lipophilic compounds in chia seed oils
    Autorzy:
    Grzegorz Dąbrowski; Iwona Konopka; Sylwester Czaplicki
    Czasopismo:
    International Journal of Food Properties (rok: 2018, tom: 21, strony: 2016-2029), Wydawca: Taylor & Francis Online
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10942912.2018.1501699 - link do publikacji
  3. Fractionation of sterols, tocols and squalene in flaxseed oils under the impact of variable conditions of supercritical CO2 extraction
    Autorzy:
    Grzegorz Dąbrowski; Sylwester Czaplicki; Iwona Konopka;
    Czasopismo:
    Journal of Food Composition and Analysis (rok: 2019, tom: 83, strony: 103261), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jfca.2019.103261 - link do publikacji