Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Jedzenie drożdżówki jako problem społeczny - etnograficzne badanie dziecięcej otyłości w Polsce

2016/20/S/HS3/00310

Słowa kluczowe:

Deskryptory:

  • HS3_11: Etnografia i antropologia kulturowa (w tym: opis kultur tradycyjnych, antropologia magii, kultu i religii, zmiana kulturowa i procesy globalistyczne, antropologia zjawisk społeczno-kulturowych, etnicznych i tożsamościowych)
  • HS6_19: Problemy społeczne i kierunki praktycznych działań socjologów

Panel:

HS3 - Wiedza o przeszłości: historia, archeologia, etnologia, antropologia kulturowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Historyczny

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Zofia Boni 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: FUGA 5 - ogłoszony 2015-12-15

Przyznana kwota: 430 840 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-11-01

Zakończenie projektu: 2019-10-31

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. It's Safe: Food as a Way of Expression for Children in Warsaw
    Autorzy:
    Zofia Boni
    Czasopismo:
    Children's Geographies (rok: 2017, tom: n/a, strony: 45303), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/14733285.2017.1319045 - link do publikacji
  2. Publikacja: Kłopot słodkiej bułeczki - Jak w rodzinach kształtują się relacje związane z karmieniem dzieci – mówi dr Zofia Boni z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu [wywiad, rozmawiała Anna Zawadzka]
    Autorzy:
    Zofia Boni
    Czasopismo:
    "Academia". Magazyn PAN (rok: 2018, tom: 1 (53), strony: 20-22), Wydawca: PAN
    Status:
    Opublikowana
  3. Slim choices: young people's experiences of individual responsibility for childhood obesity
    Autorzy:
    Zofia Boni
    Czasopismo:
    Critical Public Health (rok: 2020, tom: online, strony: 45303), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/09581596.2020.1851655 - link do publikacji
  4. What's Good to Eat? Moral Economy of Children's Food in Poland's Capital
    Autorzy:
    Zofia Boni
    Czasopismo:
    Food and Foodways (rok: 2021, tom: 2, strony: 45313), Wydawca: Taylor and Francis online
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.2021.1901381 - link do publikacji
  1. The 'Sweet Bun Law' and the Politics of School Food in Poland
    Autorzy:
    Zofia Boni
    Książka:
    School Food, Equity and Social Justice (rok: 2022, tom: n/a, strony: n/a), Wydawca: Routledge
    Status:
    Przyjęta do publikacji