Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

W poszukiwaniu biomarkerów żywności z wykorzystaniem relaksometrii Magnetycznego Rezonansu Jądrowego

2015/19/B/NZ9/03348

Słowa kluczowe:

fizyko-chemiczne własności żywności markery żywności Jądrowy Rezonans Magnetyczny relaksacja

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Matematyki i Informatyki

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Danuta Kruk 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: OPUS 10 - ogłoszony 2015-09-15

Przyznana kwota: 628 800 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-10-11

Zakończenie projektu: 2021-04-10

Planowany czas trwania projektu: 54 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Sonda z przedwzmacniaczem do relaksometru Magnetycznego Rezonansu Jądrowego. Za kwotę 59 808 PLN
  2. oprogramowanie ORIGIN. Za kwotę 7 000 PLN
  3. Zbiornik na ciekly azot z ukladem kontroli ciśnienia. Za kwotę 45 000 PLN
  4. komora do przyspieszonych badań starzeniowych. Za kwotę 103 000 PLN
  5. układ do pomiaru pH. Za kwotę 15 000 PLN
  6. laboratoryjna wytrząsarka. Za kwotę 14 000 PLN
  7. elektroniczna waga mikro-analityczna. Za kwotę 16 000 PLN
  8. komputer (2 szt.). Za kwotę 10 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (8)
  1. Water Dynamics in Whey-Protein-Based Composite Hydrogels by Means of NMR Relaxometry
    Autorzy:
    Baris Ozel, Danuta Kruk, Milosz Wojciechowski, Maciej Osuch, Mecit Halil Oztop
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2021, tom: 22, strony: 9672 (1-12)), Wydawca: mdpi
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  2. Relationship between macroscopic properties of honey and molecular dynamics – temperature effects
    Autorzy:
    Danuta Kruk, Elzbieta Masiewicz, Jaroslaw Budny, Karol Kolodziejski, Justyna Zulewska, Zbigniew Wieczorek
    Czasopismo:
    Journal of Food Engineering (rok: 2022, tom: 314, strony: 110782 (1-12)), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jfoodeng.2021.110782 - link do publikacji
  3. Water dynamics in eggs by means of Nuclear Magnetic Resonance relaxometry
    Autorzy:
    Danuta Kruk, Małgorzata Florek-Wojciechowska, Mecit Oztop, Esmanur Ilhan, Zbigniew Wieczorek
    Czasopismo:
    Journal of Magnetic Resonance (rok: 2021, tom: 327, strony: 106976 (1-12)), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jmr.2021.106976 - link do publikacji
  4. Water dynamics in starch based confectionery products including different types of sugar
    Autorzy:
    Esmanur İlhan, Pelin Poçan, Danuta Kruk, Miłosz Wojciechowski, Maciej Osuch, Roksana Markiewicz, Stefan Jurga, Mecit Halil Oztop
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2022, tom: -, strony: -), Wydawca: mdpi
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  5. Diffusion in oils versus their viscosity – insight from Nuclear Magnetic Resonance relaxometry
    Autorzy:
    Danuta Kruk, Elzbieta Masiewicz, Jaroslaw Budny, Aleksandra Stankiewicz, Sylwia Lotarska, Mecit Oztop, Zbigniew Wieczorek
    Czasopismo:
    Journal of Food Engineering (rok: 2022, tom: 317, strony: 110848 (1-14)), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jfoodeng.2021.110848 - link do publikacji
  6. Use of magic sandwich echo and fast field cycling NMR relaxometry on honey adulteration with corn syrup
    Autorzy:
    Berkay Berk, Cagri Cavdaroglu, Leonid Grunin, Ioan Ardelean, Danuta Kruk, Bekir G Mazig, Mecit H Oztop
    Czasopismo:
    J Sci Food Agric (rok: 2021, tom: PMID: 34713450, strony: 45300), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jsfa.11606 - link do publikacji
  7. Water mobility in cheese by means of Nuclear Magnetic Resonance relaxometry
    Autorzy:
    Danuta Kruk, Malgorzata Florek – Wojciechowska, Elzbieta Masiewicz, Mecit Oztop, Anna Ploch-Jankowska, Piotr Duda, Slawomir Wilczynski
    Czasopismo:
    Journal of Food Engineering (rok: 2021, tom: 298, strony: 110483 91 (1-7)), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jfoodeng.2021.110483 - link do publikacji
  8. Exploring the water mobility in gelatin based soft candies by means of Fast Field Cycling (FFC) Nuclear Magnetic Resonance relaxometry
    Autorzy:
    Pelin Pocan, Esmanur Ilhan, Małgorzata Florek–Wojciechowska, Elzbieta Masiewicz, Danuta Kruk, Mecit H. Oztop
    Czasopismo:
    Journal of Food Engineering (rok: 2021, tom: 294, strony: 110422 (1-8)), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jfoodeng.2020.110422 - link do publikacji