Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 na długość telomerów oraz poziom białek shelterin w modelu mysim.

2015/17/N/NZ9/01105

Słowa kluczowe:

telomery białka shelterin kwas tłuszczowy omega-6 kwas tłuszczowy omega-3 fat-1

Deskryptory:

  • NZ1_1: Biologia molekularna
  • NZ9_2: Naukowe podstawy zootechniki

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Magdalena Ogłuszka 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 150 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-02-03

Zakończenie projektu: 2019-12-02

Planowany czas trwania projektu: 46 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Effect of omega-3 fatty acid on telomere biology in porcine skeletal muscle
    Autorzy:
    Magdalena Ogłuszka, Marinus F. W. te Pas, Ewa Poławska, Agata Nawrocka, Kamila Stepanow, Mariusz Pierzchała
    Czasopismo:
    Animals (rok: 2020, tom: 10(6), strony: 1090), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ani10061090 - link do publikacji
  2. Association of endogenous omega-3 polyunsaturated fatty acids with leukocyte telomere length in fat-1 mice
    Autorzy:
    Magdalena Ogłuszka, Chih-Yu Chen, Ewa Poławska, Mariusz Pierzchała, Shanfu Xie, Jing X Kang
    Czasopismo:
    Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Molecular and Cell Biology of Lipids (rok: 2021, tom: 1, strony: 45301), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  3. Interaction between iron and omega-3 fatty acids metabolisms: where is the cross-link?
    Autorzy:
    Magdalena Ogłuszka, Paweł Lipiński, Rafał Radosław Starzyński
    Czasopismo:
    Critical reviews in food science and nutrition (rok: 2020, tom: 1, strony: 45312), Wydawca: TAYLOR & FRANCIS
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10408398.2020.1862047 - link do publikacji