Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badania struktury molekularnej samo-organizujących się frakcji pektyn roślinnych ścian komórkowych

2015/17/B/NZ9/03589

Słowa kluczowe:

pektyny modelowanie numeryczne mikroskopia sił atomowych

Deskryptory:

  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN

woj. lubelskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Artur Zdunek 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: OPUS 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 595 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-02-01

Zakończenie projektu: 2019-12-14

Planowany czas trwania projektu: 46 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Pompa próżniowa. Za kwotę 4 000 PLN
  2. Powlekacz obrotowy. Za kwotę 40 000 PLN
  3. Rozszerzona licencja programu PQSmol. Za kwotę 10 000 PLN
  4. Eksykator próżniowy. Za kwotę 3 000 PLN
  5. Zestaw do homogenizowania próbek stałych. Za kwotę 16 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (11)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (24)
  1. Cross-linking of sodium carbonate-soluble pectins from apple by zinc ions
    Autorzy:
    Diana Gawkowska, Justyna Cybulska, Artur Zdunek
    Czasopismo:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2018, tom: 196, strony: 45298), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.carbpol.2018.05.024 - link do publikacji
  2. Extension of the GROMOS 56A6CARBO/CARBO_R Force Field for Charged, Protonated and Esterified Uronates
    Autorzy:
    Karina Panczyk, Karolina Gaweda, Mateusz Drach, Wojciech Plazinski
    Czasopismo:
    The Journal of Physical Chemistry B (rok: 2018, tom: 122, strony: 3696-3710), Wydawca: ACS Publications
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/acs.jpcb.7b11548 - link do publikacji
  3. An Atomic Force Microscopy Study on the Effect Arabinofuranosidase on the Structure of Pectin Extracted from Apple Fruit Using Sodium Carbonate
    Autorzy:
    Pieczywek, P. M., Cybulska, J., & Zdunek, A.
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2020, tom: 21, strony: 4064), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms21114064 - link do publikacji
  4. Changes of pectin nanostructure and cell wall stiffness inducedin vitro by pectinase
    Autorzy:
    Kozioł A., Cybulska J., Pieczywek P.M, Zdunek A.
    Czasopismo:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2017, tom: 161, strony: 197-207), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.carbpol.2017.01.014 - link do publikacji
  5. Resolving the nanostructure of sodium carbonate extracted pectins (DASP) from apple cell walls with atomic force microscopy and molecular dynamics
    Autorzy:
    Pieczywek P.M., Kozioł A., Płaziński W., Cybulska J., Zdunek A.
    Czasopismo:
    Food Hydrocolloids (rok: 2020, tom: 104, strony: 105726), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodhyd.2020.105726 - link do publikacji
  6. Cross-linking of diluted alkali-soluble pectin from apple (Malus domestica fruit) in different acid-base conditions
    Autorzy:
    Gawkowska, D., Cieśla, J., Zdunek, A., Cybulska, J.
    Czasopismo:
    Food Hydrocolloids (rok: 2019, tom: 92, strony: 285-292), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodhyd.2019.02.010 - link do publikacji
  7. Dissipative particle dynamics model of homogalacturonan based on molecular dynamics simulations
    Autorzy:
    Pieczywek, P. M., Płaziński, W., & Zdunek, A.
    Czasopismo:
    Scientific Reports (rok: 2020, tom: 10, strony: 14691), Wydawca: Nature
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1038/s41598-020-71820-2 - link do publikacji
  8. The concentration-modified physicochemical surface properties of sodium carbonate-soluble pectin from pears (Pyrus communis L.)
    Autorzy:
    Cieśla, J., Koczańska, M., Pieczywek, M. P., Cybulska, J., & Zdunek, A.
    Czasopismo:
    Food Hydrocolloids (rok: 2021, tom: 113, strony: 106524), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodhyd.2020.106524 - link do publikacji
  9. Aggregation and weak gel formation by pectic polysaccharide homogalacturonan
    Autorzy:
    Pieczywek, M. P., Cieśla, J., Płaziński, W., Zdunek, A.
    Czasopismo:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2021, tom: 256, strony: 117566), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.carbpol.2020.117566 - link do publikacji
  10. Structure-Related Gelling of Pectins and Linking with Other Natural Compounds: A Review
    Autorzy:
    Gawkowska D, Cybulska J, Zdunek A.
    Czasopismo:
    Polymers (rok: 2018, tom: 10(7), 762, strony: b.d.), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/polym10070762 - link do publikacji
  11. The Effect of Concentration on the Cross-Linking and Gelling of Sodium Carbonate-Soluble Apple Pectins
    Autorzy:
    Diana Gawkowska, Jolanta Cieśla, Artur Zdunek, Justyna Cybulska
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2019, tom: 24(8), strony: nr artukułu 1635), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules24081635 - link do publikacji
  1. Cross-linking of pectins (sodium carbonate fraction) by divalent metal ions: a case study on zinc ions
    Autorzy:
    Ganczarenko D., Cybulska J., Zdunek A.
    Konferencja:
    XVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Biofizyczne
    Data:
    konferencja 28 czerwca - 1 lipca, 2016
    Status:
    Opublikowana
  2. In vitro pectinase-induced changes of pectin structures and cell wall stiffness
    Autorzy:
    Kozioł A., Cybulska J., Pieczywek P.M., Zdunek A.
    Konferencja:
    XIX Annual Linz Winter Workshop (rok: 2017, ), Wydawca: Johannes Kepler University Linz
    Data:
    konferencja 3-6 lutego 2017
    Status:
    Opublikowana
  3. Influence of pectin concentration on cross-linking process
    Autorzy:
    Gawkowska Diana, Cieśla Jolanta, Kozioł Arkadiusz, Cybulska Justyna, Zdunek Artur
    Konferencja:
    Biologically Active Compounds in Food 2 nd International Conference (rok: 2017, ), Wydawca: Lodz University of Technology, Polish Society of Food Technologists
    Data:
    konferencja 9-10.11.2017
    Status:
    Opublikowana
  4. Possible self-assembly mechanism of sodium carbonate-soluble fraction of pectin (DASP) studied with the atomic force microscopy and molecular dynamics
    Autorzy:
    Pieczywek, P.M., Kozioł, A., Gawkowska, D., Zdunek, A.
    Konferencja:
    12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plants & Climate (rok: 2018, ), Wydawca: Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie
    Data:
    konferencja 17-19.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  5. Structural organization of apple pectin extracted using sodium carbonate in different acid-base conditions
    Autorzy:
    J. Cybulska, J. Cieśla, D. Gawkowska, A. Zdunek
    Konferencja:
    15th International Conference on Polysaccharides- Glycoscience (rok: 2019, ), Wydawca: Czach Chemical Society
    Data:
    konferencja 13-15 listopada
    Status:
    Opublikowana
  6. Wpływ jonów cynku na elektrokinetyczne i strukturalne właściwości frakcji DASP pektyn
    Autorzy:
    Gawkowska Diana, Cieśla Jolanta, Kozioł Arkadiusz, Cybulska Justyna, Zdunek Artur
    Konferencja:
    X Sympozjum Doktorantów "Współczesne Problemy w Naukach o Życiu" (rok: 2017, ), Wydawca: Instytut Agrofizyki PAN
    Data:
    konferencja 26.10.2017
    Status:
    Opublikowana
  7. Właściwości reologiczne i strukturalne pektyn rozpuszczalnych w rozcieńczonych alkaliach modyfikowanych jonami cynku
    Autorzy:
    Diana Gawkowska, Justyna Cybulska, Artur Zdunek
    Konferencja:
    Kuźnia Młodych Talentów Akademii Młodych Uczonych Polskiej Akademii Nauk (rok: 2018, ), Wydawca: Akademia Młodych Uczonych PAN
    Data:
    konferencja 18-21.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  8. Acidic, electrokinetic and structural properties of zinc ions/pectin systems
    Autorzy:
    Gawkowska Diana, Cieśla Jolanta, Kozioł Arkadiusz, Cybulska Justyna, Zdunek Artur
    Konferencja:
    Biologically Active Compounds in Food 2 nd International Conference (rok: 2017, ), Wydawca: Lodz University of Technology, Polish Society of Food Technologists
    Data:
    konferencja 9-10.11.2017
    Status:
    Opublikowana
  9. In vitro enzymatic-induced DASP nanostructure reorganization
    Autorzy:
    Kozioł Arkadiusz, Pieczywek Piotr, Cybulska Justyna, Zdunek Artur
    Konferencja:
    8th AFM BioMed Conference Kraków (rok: 2017, ), Wydawca: Jagiellonian University, Institute of Nuclear Physics PAS
    Data:
    konferencja 4-8.09.2017
    Status:
    Opublikowana
  10. The concentration affected aggregation and gelation in solution of sodium carbonate-soluble pectin extracted from pears
    Autorzy:
    Koczańska, M., Cieśla, J., Gawkowska, D., Pieczywek, P., Cybulska, J., Zdunek, A.
    Konferencja:
    12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plants & Climate (rok: 2018, ), Wydawca: Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie
    Data:
    konferencja 17-19.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  11. Właściwości kwasowo-zasadowe pektyn wyizolowanych z jabłek
    Autorzy:
    Ganczarenko Diana, Cieśla Jolanta, Cybulska Justyna, Zdunek Artur
    Konferencja:
    60. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego (rok: 2017, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Chemiczne
    Data:
    konferencja 17-21.09.2017
    Status:
    Opublikowana
  12. Zinc and strontium ions as cross-linking agents of pectins
    Autorzy:
    Ganczarenko D., Cybulska J., Zdunek A>
    Konferencja:
    11th International Conference on Agrophysics (rok: 2016, ), Wydawca: Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN
    Data:
    konferencja 26-28 września 2016
    Status:
    Opublikowana
  13. Jony cynku jako czynnik sieciujący pektyny
    Autorzy:
    Diana Ganczarenko, Justyna Cybulska, Artur Zdunek
    Konferencja:
    XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne (rok: 2019, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Biofizyczne oddział w Lublinie
    Data:
    konferencja 24-25 maja 2016
    Status:
    Opublikowana
  14. Structure and role of pectins (sodium carbonate fraction) for cell walls mechanics
    Autorzy:
    Kozioł A., Cybulska J., Pieczywek P.M., Zdunek A.
    Konferencja:
    XVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Biofizyczne
    Data:
    konferencja 28 czerwca - 1 lipca, 2016
    Status:
    Opublikowana
  15. The cross-linking process of sodium carbonate-soluble pectin from apples in the presence of strontium chloride'
    Autorzy:
    Gawkowska, D., Cieśla, J., Cybulska, J., Zdunek, A.
    Konferencja:
    12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plants & Climate (rok: 2018, ), Wydawca: Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie
    Data:
    konferencja 17-19.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  16. The structural characterization of sodium carbonate soluble fraction of pectin (DASP) extracted from plant cell walls
    Autorzy:
    Pieczywek Piotr, Kozioł Arkadiusz, Ganczarenko Diana, Zdunek Artur
    Konferencja:
    8th AFM BioMed Conference (rok: 2017, ), Wydawca: Jagiellonian University, Institute of Nuclear Physics PAS
    Data:
    konferencja 4-8.09.2017
    Status:
    Opublikowana
  17. Wpływ jonów cynku na proces żelowania pektyn rozpuszczalnych w rozcieńczonych alkaliach
    Autorzy:
    Diana Gawkowska, Jolanta Cieśla, Justyna Cybulska, Artur Zdunek
    Konferencja:
    VI Sympozjum Inżynierii Żywności (rok: 2018, ), Wydawca: Wydział Nauk o Żywności SGGW
    Data:
    konferencja 26-27.06.2018
    Status:
    Opublikowana
  18. An effect of pH on gelation of sodium carbonate-soluble pectin extracted from pears
    Autorzy:
    Koczańska, M., Cieśla, J., Gawkowska, D., Pieczywek, P., Cybulska, J., Zdunek, A.
    Konferencja:
    12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plants & Climate (rok: 2018, ), Wydawca: Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie
    Data:
    konferencja 17-19.09.2018
    Status:
    Opublikowana
  19. Interaction of zinc ions with diluted alkali soluble pectin fraction
    Autorzy:
    Ganczarenko Diana, Cieśla Jolanta, Kozioł Arkadiusz, Cybulska Justyna, Zdunek Artur
    Konferencja:
    16th International Workshop for Young Scientists "BioPhys Spring 2017" (rok: 2017, ), Wydawca: Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN
    Data:
    konferencja 1-3.06.2017
    Status:
    Opublikowana
  20. Investigation on interactions of pectins with divalent metal ions (zinc and strontium ions)
    Autorzy:
    Ganczarenko D., Cybulska J., Zdunek A.
    Konferencja:
    12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience (rok: 2016, ), Wydawca: Czech Chemical Society
    Data:
    konferencja 19-21 października 2016
    Status:
    Opublikowana
  21. Oddziaływanie pektyn rozpuszczalnych w rozcieńczonych alkaliach z jonami cynku i strontu
    Autorzy:
    Ganczarenko D.
    Konferencja:
    IX Sympozjum Doktorantów pt. "Cztery Żywioły – współczesne problemy w naukach o życiu" (rok: 2016, ), Wydawca: Wydział Inżynierii Produkcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
    Data:
    konferencja 27 października 2016
    Status:
    Opublikowana
  22. Physicochemical properties of the diluted alkali-soluble pectin from pears and its concentration-affected cross-linking process.
    Autorzy:
    Cieśla J., Koczańska M., Pieczywek P., Gawkowska D., Cybulska J., Zdunek A.
    Konferencja:
    15th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience (rok: 2019, ), Wydawca: Czech Chemical Society
    Data:
    konferencja 13-15 listopada
    Status:
    Opublikowana
  23. The influence of zinc ions on the cross-linking of diluted alkali soluble pectin from apples
    Autorzy:
    Diana Gawkowska, Jolanta Cieśla, Arkadiusz Kozioł, Justyna Cybulska, Artur Zdunek
    Konferencja:
    VI International Session of Young Scientific Staff 'Food - tradition and modernity' (rok: 2018, ), Wydawca: Towarzystwo Wydawnictw Naukowych Libropolis Sp.z. o.o.
    Data:
    konferencja 24-25.05.2018
    Status:
    Opublikowana
  24. Wpływ stężenia pektyn ekstrahowanych węglanem sodu z jabłek na ich proces sieciowania
    Autorzy:
    Gawkowska D., Cieśla J., Cybulska J., Zdunek A.
    Konferencja:
    Konferencja Doktorantów pt. "Cztery Żywioły – współczesne problemy w naukach o życiu" (rok: 2018, ), Wydawca: Wydział Inżynierii Produkcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
    Data:
    konferencja 25 października 2018
    Status:
    Opublikowana