Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Produkty termiczno-oksydacyjnej degradacji stigmasterolu i jego estrów - izolacja, frakcjonowanie i oraz ocena cytotoksyczności i mechanizmów działania w ludzkich komórkach prawidłowych in vitro

2015/17/B/NZ9/01535

Słowa kluczowe:

fitosterole kwasy tłuszczowe termiczna oksydacja degradacja cytotoksyczność genotoksyczność

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Magdalena Rudzińska 

Liczba wykonawców projektu: 10

Konkurs: OPUS 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 1 164 900 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-04-01

Zakończenie projektu: 2020-02-26

Planowany czas trwania projektu: 46 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Generator wodoru. Za kwotę 33 381 PLN
  2. Komputer osobisty typu laptop (2 szt.). Za kwotę 10 000 PLN
  3. Autosampler do chromatografu gazowego Trace 1300. Za kwotę 75 000 PLN
  4. Zestaw do elektroforezy i elektrotransferu białek z zasilaczem. Za kwotę 10 000 PLN
  5. Zestaw pipet automatycznych. Za kwotę 5 500 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  1. Anti-proliferative potential and oxidative reactivity of thermo-oxidative degradation products of stigmasterol and stigmasteryl esters for human intestinal cells
    Autorzy:
    Kasprzak M., Rudzińska M., Juzwa W., Olejnik A.
    Czasopismo:
    Scientific Reports (rok: 2023, tom: 13, strony: 7093), Wydawca: Springer Nature
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1038/s41598-023-34335-0 - link do publikacji
  2. Impact of added phytosteryl/phytostanyl fatty acid esters on chemical parameters of margarines upon heating and pan-frying
    Autorzy:
    Raczyk M., Bonte A., Matthaus B., Rudzińska M.
    Czasopismo:
    European Journal of Lipid Science and Technology (rok: 2018, tom: 120, strony: 1700281 (11 stron)), Wydawca: Wiley VCH Verlag GmbH & Co. KGaA Weinheim
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/ejlt.201700281 - link do publikacji
  3. Acyl moiety and temperature affects thermo-oxidative degradation of steryl esters. Cytotoxicity of the degradation products.
    Autorzy:
    Kasprzak Maria, Rudzińska Magdalena, Kmiecik Dominik, Przybylski Roman, Olejnik Anna
    Czasopismo:
    Food and Chemical Toxicology (rok: 2020, tom: 136, strony: 111074), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.fct.2019.111074 - link do publikacji
  4. The degradation of bioactive compounds and formation of their oxidation derivatives in refined rapeseed oil during heating in model system
    Autorzy:
    Kasprzak Maria, Rudzińska Magdalena, Przybylski Roman, Kmiecik Dominik, Siger Aleksander, Olejnik Anna
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2020, tom: 123, strony: 109078), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2020.109078 - link do publikacji