Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Analiza fizyko-chemiczna procesu wymiany masy w modelowych układach złożonych z wybranych surowców roślinnych oraz roztworów hipertonicznych o wysokiej bioaktywności

2014/15/D/NZ9/05242

Słowa kluczowe:

odwadnianie osmotyczne bioaktywność NMR DSC SEM

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa, m.in.:

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Krzysztof Lech 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: SONATA 8 - ogłoszony 2014-09-15

Przyznana kwota: 288 100 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-08-05

Zakończenie projektu: 2018-02-04

Planowany czas trwania projektu: 30 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Miernik aktywności wody AQUALAB SERIA 4TEV. Za kwotę 49 000 PLN
  2. Refraktometr PAL-3. Za kwotę 5 000 PLN
  3. Lepkościomierz wibracyjny SV. Za kwotę 24 000 PLN
  4. Myjka ultradźwiękowa 10L 240W cyfrowa PS-40A. Za kwotę 6 000 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. The Influence of the Osmotic Dehydration Process on Physicochemical Properties of Osmotic Solution IF: 2,861
    Autorzy:
    Lech, Krzysztof, Anna Michalska, Aneta Wojdyło, Paulina Nowicka, Adam Figiel
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2017, tom: 22, strony: 2246), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.3390/molecules22122246 - link do publikacji
  2. The influence of physical properties of selected plant materials on the process of osmotic dehydration IF: 2,711
    Autorzy:
    Lech, Krzysztof, Anna Michalska, Aneta Wojdyło, Paulina Nowicka, Adam Figiel
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2018, tom: 91, strony: 588-594), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2018.02.012 - link do publikacji
  3. The effect of selected fruit juice concentrates used as osmotic agents on the drying kinetics and chemical properties of vacuum microwave drying of pumpkin IF: ,968
    Autorzy:
    Krzysztof Lech, Adam Figiel, Anna Michalska, Aneta Wojdylo, Paulina Nowicka
    Czasopismo:
    Journal of Food Quality (rok: 2018, tom: 2018, strony: 44207), Wydawca: Hindawi
    Status:
    Opublikowane
    Doi:
    10.1155/2018/7293932 - link do publikacji