Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ beta-glukanów na cechy reologiczne oraz biodostępność związków mineralnych z produktów mleczarskich

2014/15/D/NZ9/02886

Słowa kluczowe:

beta-glukan mikrotekstura tekstura reologia mikrobiom biodostępność wapń

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_8: Mikrobiologia środowiskowa

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Marek Aljewicz 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: SONATA 8 - ogłoszony 2014-09-15

Przyznana kwota: 469 934 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-07-24

Zakończenie projektu: 2018-10-23

Planowany czas trwania projektu: 27 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Zestaw do homogenizacji i pasteryzacji próbek. Za kwotę 10 300 PLN
  2. Lodówka z 2 agregatami chłodniczymi + akcesoria CHL 350/350. Za kwotę 19 300 PLN
  3. Mieszadło mechaniczne z cyfrową regulacja ilości obrotów + akcesoria. Za kwotę 8 400 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (7)
  1. Effect of milk gel acidity andβ-glucan structure on fermentation processes inthe caecum and bioavailability of mineral compounds in growing rats IF: 3,46
    Autorzy:
    Marek Aljewicz, Jerzy Juśkiewicz, Lucyna Polak-Juszczak
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods (rok: 2018, tom: 49, strony: 214-223), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jff.2018.07.063 - link do publikacji
  2. The influence of product acidity and beta-glucans isolated from various sources on the mineral composition and the mechanical and microstructural properties of the femur in growing Wistar rats IF: 3,46
    Autorzy:
    Marek Aljewicza, Elżbieta Tonska, Jerzy Juskiewicz, Grażyna Cichosz
    Czasopismo:
    Journal of functional foods (rok: 2018, tom: 44, strony: 191-200), Wydawca: Elsevier Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jff.2018.02.035 - link do publikacji
  1. The effect of β-glukans on the availability of minerals from yogurt
    Autorzy:
    Aljewicz M., Grzymajło K., Polak-Juszczyk L
    Konferencja:
    5th International Conference on Food Digestion (rok: 2017, ), Wydawca: INFOGEST
    Data:
    konferencja 4-6 kwietnia
    Status:
    Opublikowana
  2. Wpływ struktury beta-glukanów na procesy fermentacyjne w jelicie, biodostępność związków mineralnych z jogurtu oraz właściwości mechaniczne kości udowej szczurów
    Autorzy:
    Aljewicz M.
    Konferencja:
    ŻYWNOŚĆ A SKŁADNIKI BIOAKTYWNE (rok: 2019, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 24-25.09
    Status:
    Opublikowana
  3. Wpływ źródła pochodzenia B-glukanu na twardość tkanki kostnej szczura
    Autorzy:
    Aljewicz M., Tońska E., Siemianowska E., Barszcz A.
    Konferencja:
    XVI Międzynarodowa Konferęcia Polskiego Towarzystwa magnezologicznego im. prof. Juliana Aleksandrowicza "Jawny i Utajony Niedobór Magnezu" oraz XIII Międzynarodowe Sympozjum z cyklu Pierwiastki Śladowe w Środowisku "Problemy Ekologiczne i Analityczne" (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. prof. Juliana Aleksandrowicza/ Komitet Chemii Analitycznej Polskiej Akademii Nauk
    Data:
    konferencja 4-6 września
    Status:
    Opublikowana
  4. Effect of yoghurts with different β-glucan structure on changes in the colonic microbiome and the bioavailability of mineral compounds in growing rats
    Autorzy:
    Aljewicz M., Nalepa B.
    Konferencja:
    Bioavailability 2018 – Understanding the bioavailability of micronutrients and bioactive compounds for improved public health. (rok: 2018, ), Wydawca: Elsevier
    Data:
    konferencja 10-13.09
    Status:
    Opublikowana
  5. The effect of dairy gels with β-glukans on microbiomes of rats
    Autorzy:
    Aljewicz M., Nalepa B., Juśkiewicz J.
    Konferencja:
    7th International Symposium on Delivery of Functionality in Complex Food Systems (rok: 2017, ), Wydawca: Elsevier
    Data:
    konferencja 5-8 listopada
    Status:
    Opublikowana
  6. The effect of different concentrations and structures of β-D-glucan on the rheological, microstructural and sensory properties of reduced-fat yogurt
    Autorzy:
    Aljewicz M. Baranowska M., Dąbrowska A., Czaplińska A
    Konferencja:
    3rd Food Structure and Functionality Forum Symposium & the 3rd IDF Symposium on Microstructure of Dairy Products (rok: 2018, ), Wydawca: Elsevier; IDF
    Data:
    konferencja 3-6.06
    Status:
    Opublikowana
  7. The effect of β-glukans on microrheology characteristics of the milk gels
    Autorzy:
    Mickiewicz D., Aljewicz M.
    Konferencja:
    7th International Symposium on Delivery of Functionality in Complex Food Systems" (rok: 2017, ), Wydawca: Elsevier
    Data:
    konferencja 5-8 listopad
    Status:
    Opublikowana