Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Influence of beta-glucans on rheological properties and bioavailability of minerals and trade elements

2014/15/D/NZ9/02886

Keywords:

beta-glucan microstructure texture rheological properties microbiome bioavailability calcium

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences
  • NZ9_8: Environmental microbiology

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

woj. warmińsko-mazurskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr Marek Aljewicz 

Number of co-investigators in the project: 5

Call: SONATA 8 - announced on 2014-09-15

Amount awarded: 469 934 PLN

Project start date (Y-m-d): 2015-07-24

Project end date (Y-m-d): 2018-10-23

Project duration:: 39 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Zestaw do homogenizacji i pasteryzacji próbek (10 300 PLN)
  2. Lodówka z 2 agregatami chłodniczymi + akcesoria CHL 350/350 (19 300 PLN)
  3. Mieszadło mechaniczne z cyfrową regulacja ilości obrotów + akcesoria (8 400 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (2)
  • Articles in post-conference publications (7)
  1. Effect of milk gel acidity andβ-glucan structure on fermentation processes inthe caecum and bioavailability of mineral compounds in growing rats
    Authors:
    Marek Aljewicz, Jerzy Juśkiewicz, Lucyna Polak-Juszczak
    Academic press:
    Journal of Functional Foods (rok: 2018, tom: 49, strony: 214-223), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.jff.2018.07.063 - link to the publication
  2. The influence of product acidity and beta-glucans isolated from various sources on the mineral composition and the mechanical and microstructural properties of the femur in growing Wistar rats
    Authors:
    Marek Aljewicza, Elżbieta Tonska, Jerzy Juskiewicz, Grażyna Cichosz
    Academic press:
    Journal of functional foods (rok: 2018, tom: 44, strony: 191-200), Wydawca: Elsevier Ltd.
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.jff.2018.02.035 - link to the publication
  1. The effect of β-glukans on microrheology characteristics of the milk gels
    Authors:
    Mickiewicz D., Aljewicz M.
    Conference:
    7th International Symposium on Delivery of Functionality in Complex Food Systems" (rok: 2017, ), Wydawca: Elsevier
    Data:
    konferencja 5-8 listopad
    Status:
    Published
  2. Wpływ struktury beta-glukanów na procesy fermentacyjne w jelicie, biodostępność związków mineralnych z jogurtu oraz właściwości mechaniczne kości udowej szczurów
    Authors:
    Aljewicz M.
    Conference:
    ŻYWNOŚĆ A SKŁADNIKI BIOAKTYWNE (rok: 2019, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 24-25.09
    Status:
    Published
  3. Effect of yoghurts with different β-glucan structure on changes in the colonic microbiome and the bioavailability of mineral compounds in growing rats
    Authors:
    Aljewicz M., Nalepa B.
    Conference:
    Bioavailability 2018 – Understanding the bioavailability of micronutrients and bioactive compounds for improved public health. (rok: 2018, ), Wydawca: Elsevier
    Data:
    konferencja 10-13.09
    Status:
    Published
  4. The effect of different concentrations and structures of β-D-glucan on the rheological, microstructural and sensory properties of reduced-fat yogurt
    Authors:
    Aljewicz M. Baranowska M., Dąbrowska A., Czaplińska A
    Conference:
    3rd Food Structure and Functionality Forum Symposium & the 3rd IDF Symposium on Microstructure of Dairy Products (rok: 2018, ), Wydawca: Elsevier; IDF
    Data:
    konferencja 3-6.06
    Status:
    Published
  5. The effect of β-glukans on the availability of minerals from yogurt
    Authors:
    Aljewicz M., Grzymajło K., Polak-Juszczyk L
    Conference:
    5th International Conference on Food Digestion (rok: 2017, ), Wydawca: INFOGEST
    Data:
    konferencja 4-6 kwietnia
    Status:
    Published
  6. The effect of dairy gels with β-glukans on microbiomes of rats
    Authors:
    Aljewicz M., Nalepa B., Juśkiewicz J.
    Conference:
    7th International Symposium on Delivery of Functionality in Complex Food Systems (rok: 2017, ), Wydawca: Elsevier
    Data:
    konferencja 5-8 listopada
    Status:
    Published
  7. Wpływ źródła pochodzenia B-glukanu na twardość tkanki kostnej szczura
    Authors:
    Aljewicz M., Tońska E., Siemianowska E., Barszcz A.
    Conference:
    XVI Międzynarodowa Konferęcia Polskiego Towarzystwa magnezologicznego im. prof. Juliana Aleksandrowicza "Jawny i Utajony Niedobór Magnezu" oraz XIII Międzynarodowe Sympozjum z cyklu Pierwiastki Śladowe w Środowisku "Problemy Ekologiczne i Analityczne" (rok: 2016, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. prof. Juliana Aleksandrowicza/ Komitet Chemii Analitycznej Polskiej Akademii Nauk
    Data:
    konferencja 4-6 września
    Status:
    Published