Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie in vivo prozdrowotnych oddziaływań wytłoków z malin o zróżnicowanej zawartości oraz pochodzeniu związków biologicznie aktywnych

2014/15/N/NZ9/02425

Słowa kluczowe:

nasiona malin związki biologicznie aktywne mikrobiota profil lipidowy szczury Wistar zaburzenia metaboliczne

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Bartosz Fotschki 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 8 - ogłoszony 2014-09-15

Przyznana kwota: 150 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-07-20

Zakończenie projektu: 2018-07-19

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Grinding level of raspberry pomace has effect on microbiota, lipid and glucose metabolism in healthy rats
    Autorzy:
    Bartosz Fotschki, Jerzy Juśkiewicz, Adam Jurgoński, Monika Kosmala, Joanna Milala, Zenon Zduńczyk, Jarosław Markowski
    Czasopismo:
    Food Research International (rok: 2019, tom: 120, strony: 399-406), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodres.2019.03.014 - link do publikacji
  2. Raspberry pomace alters cecal microbial activity and reduces secondary bile acids in rats fed a high-fat diet
    Autorzy:
    Fotschki, B., Juśkiewicz, J., Jurgoński, A., Rigby, N., Sójka, M., Kołodziejczyk, K., Mackie, A., Zduńczyk, Z.
    Czasopismo:
    Journal of Nutritional Biochemistry (rok: 2017, tom: 46, strony: 13-20), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jnutbio.2017.03.004. - link do publikacji
  3. Ellagitannins and flavan-3-ols from raspberry pomace modulate caecal fermentation processes and plasma lipid parameters in rats
    Autorzy:
    Fotschki B., Juśkiewicz J., Sójka M., Jurgoński A., Zduńczyk Z.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2015, tom: 20, strony: 22848–22862), Wydawca: MDPI AG
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules201219878 - link do publikacji