Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Synteza i badanie właściwości antyoksydacyjnych nowych analogów sulforafanu.

2014/15/N/ST5/02939

Słowa kluczowe:

izotiocyjaniany sulforafan antyoksydanty rodniki

Deskryptory:

  • ST5_23: Chemia organiczna
  • ST5_13: Chemia środowiska
  • ST5_16: Chemia biologiczna

Panel:

ST5 - Synteza i materiały: otrzymywanie materiałów, związki struktury z właściwościami, nowoczesne materiały o założonych właściwościach, architektura (makro)molekularna, chemia organiczna, chemia nieorganiczna

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Jakub Cędrowski 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 8 - ogłoszony 2014-09-15

Przyznana kwota: 149 800 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-08-11

Zakończenie projektu: 2018-08-10

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Karta UPC2100 Validyne.
  2. Pompa wysokopróżniowa. Za kwotę 13 000 PLN
  3. Mieszadłą magnetyczne MIXdrive (x2) wraz z kontrolerem.
  4. Pressure transducer DP15 Validyne wraz z okablowaniem.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. A Lesson Learnt from Food Chemistry—Elevated Temperature Triggers the Antioxidant Action of Two Edible Isothiocyanates: Erucin and Sulforaphane
    Autorzy:
    Jakub Cedrowski, Kajetan Dąbrowa, Agnieszka Krogul-Sobczak, Grzegorz Litwinienko
    Czasopismo:
    Antioxidants (rok: 2020, tom: 9, strony: 1090), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antiox9111090 - link do publikacji
  2. Antioxidant activity of two edible isothiocyanates: sulforaphane and erucin is due to their thermal decomposition to sulfenic acids and methylsulfinyl radicals
    Autorzy:
    Jakub Cedrowski, Kajetan Dąbrowa, Paweł Przybylski, Agnieszka Krogul-Sobczak, Grzegorz Litwinienko
    Czasopismo:
    Food Chemistry (tom: -, strony: -), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona