Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Ocena wpływu żywienia rożnymi rodzajami tłuszczu na zmiany transkryptomu, poziomu metylacji wysp CpG oraz profil mikroRNA w tkankach świni

2014/13/B/NZ9/02134

Słowa kluczowe:

nutrigenomika RNA-seq mikroRNA metylacja DNA epigenom

Deskryptory:

  • NZ9_2: Naukowe podstawy zootechniki
  • NZ2_2: Genomika, transkryptomika i epigenomika

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Maria Oczkowicz 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 7 - ogłoszony 2014-03-17

Przyznana kwota: 607 135 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2015-02-04

Zakończenie projektu: 2019-02-03

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. wirówka z chłodzeniem. Za kwotę 30 000 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (5)
  1. Addition of coconut oil to the diet based on maize dried distilled grains with solubles (DDGS) alters miR-122a expression in the pig liver IF: 1,024
    Autorzy:
    M. Oczkowicz, K. Pawlina, M. Bugno-Poniewierska, M. Świątkiewicz
    Czasopismo:
    Journal of Animal and Feed Sciences (rok: 2017, tom: 26, strony: 326-332), Wydawca: Kielanowski Institute of Animal Physiology and Nutrition, Polish Academy of Sciences (Jabłonna, Poland)
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.22358/jafs/80835/2017 - link do publikacji
  2. The effect of dietary fatty acid composition on adipose tissue quality and expression of genes related to lipid metabolism in porcine livers IF: 2,324
    Autorzy:
    M. Świątkiewicz, M. Oczkowicz, K. Ropka-Molik, E. Hanczakowska
    Czasopismo:
    Animal Feed Science and Technology (rok: 2016, tom: 216, strony: 204-215), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.anifeedsci.2016.03.020 - link do publikacji
  3. Source of dietary fat in the diet of pigs affect adipose expression of genes related to cancer, cardiovascular and neurodegenerative diseases. IF: 3,79
    Autorzy:
    Maria Oczkowicz, Tomasz Szmatoła, Małgorzata Świątkiewicz
    Czasopismo:
    GENES (rok: 2019, tom: 10, strony: 948), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/genes10120948 - link do publikacji
  4. Corn dried distillers grains with solubles (cDDGS) in the diet of pigs change the expression of adipose genes that are potential therapeutic targets in metabolic and cardiovascular diseases IF: 4,257
    Autorzy:
    Maria Oczkowicz, Tomasz Szmatoła, Małgorzata Świątkiewicz, Klaudia Pawlina-Tyszko, Artur Gurgul and Tomasz Ząbek
    Czasopismo:
    BMC Genomics (rok: 2018, tom: 19, strony: 864), Wydawca: BMC
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1186/s12864-018-5265-x - link do publikacji
  5. 3′quant mRNA-Seq of Porcine Liver Reveals Alterations in UPR, Acute Phase Response, and Cholesterol and Bile Acid Metabolism in Response to Different Dietary Fats IF: 3,79
    Autorzy:
    Maria Oczkowicz, Tomasz Szmatoła, Małgorzata Świątkiewicz, Anna Koseniuk, Grzegorz Smołucha, Wojciech Witarski, Alicja Wierzbicka
    Czasopismo:
    Genes (rok: 2020, tom: 11, strony: 1087), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/genes11091087 - link do publikacji
  6. Effects of Different Sources of Fat in the Diet of Pigs on the Liver Transcriptome Estimated by RNA-Seq IF: 0,613
    Autorzy:
    Maria Oczkowicz, Małgorzata Świątkiewicz , Katarzyna Ropka-Molik , Artur Gurgul , Kacper Żukowski
    Czasopismo:
    Annals of Animal Science (rok: 2016, tom: 16, strony: 1073–1090), Wydawca: De Gruyter
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/aoas-2016-0033 - link do publikacji
  1. Effect of the addition of DDGS and different sources of fat to the feedstuff of pigs on backfat transcriptome.
    Autorzy:
    Oczkowicz M., Szmatoła T., ŚWIĄTKIEWICZ M., Pawlina K.
    Konferencja:
    The 46th Annual Meeting of ESNA. European Society for New Methods in Agricultural Research "Future of agriculture: between biotechnology and sustainable farming", (rok: 2017, ), Wydawca: .
    Data:
    konferencja 29.08-1.09.2017
    Status:
    Opublikowana
  2. Differentially expressed genes (DEGs) in the backfat of pigs fed with cDDGS
    Autorzy:
    Oczkowicz M., Świątkiewicz M., Szmatoła T
    Konferencja:
    69th EAAP (rok: 2018, ), Wydawca: .
    Data:
    konferencja 27th to 31st August
    Status:
    Opublikowana
  3. Differentially expressed genes (DEGs) in the backfat of pigs fed with different fats
    Autorzy:
    Oczkowicz M., Świątkiewicz M., Szmatoła T
    Konferencja:
    69th EAAP Dubrovnik, (rok: 2018, ), Wydawca: .
    Data:
    konferencja 27th to 31st August 2018
    Status:
    Opublikowana
  4. Characteristics of miRNAome in tthree different tissues of pigs
    Autorzy:
    Oczkowicz M., Pawlina K., ŚWIĄTKIEWICZ M., Warzecha J.
    Konferencja:
    Kongres Eurobiotech 2017 Kraków (rok: 2017, ), Wydawca: .
    Data:
    konferencja 11-14 września
    Status:
    Opublikowana
  5. qPCR validation of RNAseq analysis of backfat transcriptome changes after different diets in pigs
    Autorzy:
    Oczkowicz M., ŚWIĄTKIEWICZ M., Pawlina K., Warzecha
    Konferencja:
    Kongres Eurobiotech 2017 (rok: 2017, ), Wydawca: .
    Data:
    konferencja 11-14 września
    Status:
    Opublikowana