Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania właściwości prozdrowotnych różnych odmian i nowych tetraploidalnych klonów ziemniaka (Solanum tuberosum L.) uprawianych w systemie integrowanym i ekologicznym

2013/11/B/NZ9/00778

Słowa kluczowe:

ziemniak antyoksydanty odmiany warunki uprawy flawonoidy kwas chlorogenowy i cytrynowy glutation

Deskryptory:

  • NZ9_1: Naukowe podstawy agronomii
  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ8_4: Różnorodność biologiczna

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii

woj. kujawsko-pomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Anna Keutgen 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: OPUS 6 - ogłoszony 2013-09-16

Przyznana kwota: 469 381 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-08-08

Zakończenie projektu: 2018-02-07

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Biureta cyfrowa.
  2. chłodziarko-zamrażarka. Za kwotę 2 000 PLN
  3. system do homogenizacji (rozdrabniania) prób z regulacją prędkości. Za kwotę 15 800 PLN
  4. łaźnia wodna z możliwością regulacji temperatury. Za kwotę 4 400 PLN
  5. pH-metr laboratoryjny z elektrodą i kompensacją temperatury. Za kwotę 3 900 PLN
  6. mieszadło magnetyczne z opcją ogrzewania. Za kwotę 1 220 PLN
  7. Notebook Asus. Za kwotę 2 944 PLN
  8. system do pomiaru fluorescencji chlorofilu (Handy Pea z klipsami do adaptacji ciemniowej i oprogramowaniem do przetwarzania danych). Za kwotę 30 000 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (7)
  1. Antioxidant properties of potato tubers (Solanum tuberosum L.) as a consequence of genetic potential and growing conditions IF: 2,776
    Autorzy:
    Keutgen, A.J., Wszelaczyńska, E., Pobereżny, J., Przewodowska, A., Przewodowski, W., Milczarek, D., Tatarowska, B., Flis, B., Keutgen, N.
    Czasopismo:
    PLOS ONE (rok: 2019, tom: brak, strony: 44575), Wydawca: PLOS
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1371/journal.pone.0222976 - link do publikacji
  2. Carotenoids variability of potato tubers in relation to genotype, growing location and year IF: 1,095
    Autorzy:
    Tatarowska, B., Milczarek, D., Wszelaczyńska, E., Pobereżny, J., Keutgen, N., Keutgen, A.J., Flis, B.
    Czasopismo:
    American Journal of Potato Research (rok: 2019, tom: brak, strony: 44573), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12230-019-09732-9 - link do publikacji
  3. Evaluation of photosynthetic and yield traits in ten potato clones and cvs under organic and integrated farming conditions IF: 1,127
    Autorzy:
    Keutgen, Norbert; Wszelaczyńska, Elżbieta; Pobereżny, Jarosław; Milczarek, Dorota; Tatarowska, Beata; Flis; Bogdan; Keutgen, Anna Jadwiga
    Czasopismo:
    Potato Research (rok: 2018, tom: brak, strony: 44582), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11540-019-09429-w - link do publikacji
  1. Skłonność do ciemnienia różnych klonów i odmian ziemniaka w uprawie integrowanej i ekologicznej
    Autorzy:
    Keutgen, AJ; Wszelaczyńska, E; Pobereżny, J; Milczarek, D; Tatarowska, B; Flis, B; Keutgen, N
    Konferencja:
    X Jubileuszowa Konferencja Naukowa ZIEMNIAK SPOŻYWCZY I PRZEMYSŁOWY ORAZ JEGO PRZETWARZANIE "Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka" (rok: 2018, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
    Data:
    konferencja 8-10.05.2018 Polanica Zdrój
    Status:
    Opublikowana
  2. The discoloration potential of potato tubers depending on the content of organic acids and genetic conditions
    Autorzy:
    Pobereżny, J; Wszelaczyńska, E; Keutgen, AJ; Keutgen, N; Szrejber, T.; Flis, B; Tatarowska, B; Milczarek, D
    Konferencja:
    2nd International Conference: Biologically Active compounds in Food (rok: 2017, ), Wydawca: Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Lodz University of Technology Polish Society of Food Technologists – Lodz Branch
    Data:
    konferencja 9-10th November 2017
    Status:
    Opublikowana
  3. Zawartość azotanów (III) i azotanów (V) w bulwach ziemniaka różnych klonów i odmian ziemniaka w zależności od systemu uprawy
    Autorzy:
    Wszelaczyńska, E; Pobereżny, J; Milczarek, D; Tatarowska, B; Flis, B; Keutgen, N; Keutgen, AJ
    Konferencja:
    X Jubileuszowa Konferencja Naukowa ZIEMNIAK SPOŻYWCZY I PRZEMYSŁOWY ORAZ JEGO PRZETWARZANIE "Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka" (rok: 2018, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
    Data:
    konferencja 8-10.05.2018 Polanica Zdrój
    Status:
    Opublikowana
  4. Antioxidative Eigenschaften der Kartoffelknollen als Funktion der Sorte im integrierten und ökologischen Anbau
    Autorzy:
    Keutgen, A; Milczarek, D; Tatarowska, B; Pobereżny, J; Wszelaczyńska, E; Flijs, B; Keutgen, N
    Konferencja:
    Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel, Veterinär- und Agrarwesen, Weinbau und Klima (rok: 2019, ), Wydawca: Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel, Veterinär- und Agrarwesen
    Data:
    konferencja 27.-28.05.2019
    Status:
    Opublikowana
  5. Gospodarka węglowodanowa bulw różnych odmian ziemniaka w zależności od systemu uprawy
    Autorzy:
    Pobereżny, J; Wszelaczyńska, E; Milczarek, D; Tatarowska, B; Flis, B; Keutgen, N; Keutgen, AJ
    Konferencja:
    X Jubileuszowa Konferencja Naukowa ZIEMNIAK SPOŻYWCZY I PRZEMYSŁOWY ORAZ JEGO PRZETWARZANIE "Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka" (rok: 2018, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
    Data:
    konferencja 8-10.05.2018 Polanica Zdrój
    Status:
    Opublikowana
  6. OJIP Analysis of chlorophyll fluorescence for the characterisation of the photosynthetic capacity of ten potato selections under field conditions.
    Autorzy:
    Keutgen, N; Milczarek, D; Tatarowska, B; Pobereżny, J; Wszelaczyńska, E; Flis, B; Keutgen, AJ,
    Konferencja:
    5th INTERNATIONAL SCIENTIFIC HORTICULTURE CONFERENCE (rok: 2016, ), Wydawca: Slovak University of Agriculture in Nitra, ISHC, Book of Abstracts
    Data:
    konferencja Nitra, September 21.–23., 2016
    Status:
    Opublikowana
  7. Assessing photosynthetic capacity of ten tetraploidal potato clones and cultivars in early August after naturally occurring environmental stress
    Autorzy:
    Keutgen, N; Wszelaczyńska, E; Pobereżny, J; Milczarek, D; Tatarowska, B; Flis, B; Keutgen, AJ
    Konferencja:
    2nd International Conference: Biologically Active compounds in Food (rok: 2017, ), Wydawca: Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Lodz University of Technology Polish Society of Food Technologists – Lodz Branch
    Data:
    konferencja 9-10th November 2017
    Status:
    Opublikowana