Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Genetic and environmental determinants of chosen health traits of different potato cvs and new tetraploidal clones (Solanum tuberosum L.) cultivated in integrated and organic systems

2013/11/B/NZ9/00778

Keywords:

potato antioxidants cvs cultivation conditions flavonoids chlorogenic and citric acid glutathione

Descriptors:

  • NZ9_1: Agronomy
  • NZ9_7: Nutrition and food sciences
  • NZ8_4: Biodiversity

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii

woj. kujawsko-pomorskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr hab. Anna Keutgen 

Number of co-investigators in the project: 7

Call: OPUS 6 - announced on 2013-09-16

Amount awarded: 469 381 PLN

Project start date (Y-m-d): 2014-08-08

Project end date (Y-m-d): 2018-02-07

Project duration:: 42 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Biureta cyfrowa.
  2. chłodziarko-zamrażarka (2 000 PLN)
  3. system do homogenizacji (rozdrabniania) prób z regulacją prędkości (15 800 PLN)
  4. łaźnia wodna z możliwością regulacji temperatury (4 400 PLN)
  5. pH-metr laboratoryjny z elektrodą i kompensacją temperatury (3 900 PLN)
  6. mieszadło magnetyczne z opcją ogrzewania (1 220 PLN)
  7. Notebook Asus (2 944 PLN)
  8. system do pomiaru fluorescencji chlorofilu (Handy Pea z klipsami do adaptacji ciemniowej i oprogramowaniem do przetwarzania danych) (30 000 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (3)
  • Articles in post-conference publications (7)
  1. Antioxidant properties of potato tubers (Solanum tuberosum L.) as a consequence of genetic potential and growing conditions
    Authors:
    Keutgen, A.J., Wszelaczyńska, E., Pobereżny, J., Przewodowska, A., Przewodowski, W., Milczarek, D., Tatarowska, B., Flis, B., Keutgen, N.
    Academic press:
    PLOS ONE (rok: 2019, tom: brak, strony: 45305), Wydawca: PLOS
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1371/journal.pone.0222976 - link to the publication
  2. Carotenoids variability of potato tubers in relation to genotype, growing location and year
    Authors:
    Tatarowska, B., Milczarek, D., Wszelaczyńska, E., Pobereżny, J., Keutgen, N., Keutgen, A.J., Flis, B.
    Academic press:
    American Journal of Potato Research (rok: 2019, tom: brak, strony: 45303), Wydawca: Springer
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1007/s12230-019-09732-9 - link to the publication
  3. Evaluation of photosynthetic and yield traits in ten potato clones and cvs under organic and integrated farming conditions
    Authors:
    Keutgen, Norbert; Wszelaczyńska, Elżbieta; Pobereżny, Jarosław; Milczarek, Dorota; Tatarowska, Beata; Flis; Bogdan; Keutgen, Anna Jadwiga
    Academic press:
    Potato Research (rok: 2018, tom: brak, strony: 45312), Wydawca: Springer
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1007/s11540-019-09429-w - link to the publication
  1. The discoloration potential of potato tubers depending on the content of organic acids and genetic conditions
    Authors:
    Pobereżny, J; Wszelaczyńska, E; Keutgen, AJ; Keutgen, N; Szrejber, T.; Flis, B; Tatarowska, B; Milczarek, D
    Conference:
    2nd International Conference: Biologically Active compounds in Food (rok: 2017, ), Wydawca: Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Lodz University of Technology Polish Society of Food Technologists – Lodz Branch
    Data:
    konferencja 9-10th November 2017
    Status:
    Published
  2. Gospodarka węglowodanowa bulw różnych odmian ziemniaka w zależności od systemu uprawy
    Authors:
    Pobereżny, J; Wszelaczyńska, E; Milczarek, D; Tatarowska, B; Flis, B; Keutgen, N; Keutgen, AJ
    Conference:
    X Jubileuszowa Konferencja Naukowa ZIEMNIAK SPOŻYWCZY I PRZEMYSŁOWY ORAZ JEGO PRZETWARZANIE "Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka" (rok: 2018, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
    Data:
    konferencja 8-10.05.2018 Polanica Zdrój
    Status:
    Published
  3. Assessing photosynthetic capacity of ten tetraploidal potato clones and cultivars in early August after naturally occurring environmental stress
    Authors:
    Keutgen, N; Wszelaczyńska, E; Pobereżny, J; Milczarek, D; Tatarowska, B; Flis, B; Keutgen, AJ
    Conference:
    2nd International Conference: Biologically Active compounds in Food (rok: 2017, ), Wydawca: Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Lodz University of Technology Polish Society of Food Technologists – Lodz Branch
    Data:
    konferencja 9-10th November 2017
    Status:
    Published
  4. Skłonność do ciemnienia różnych klonów i odmian ziemniaka w uprawie integrowanej i ekologicznej
    Authors:
    Keutgen, AJ; Wszelaczyńska, E; Pobereżny, J; Milczarek, D; Tatarowska, B; Flis, B; Keutgen, N
    Conference:
    X Jubileuszowa Konferencja Naukowa ZIEMNIAK SPOŻYWCZY I PRZEMYSŁOWY ORAZ JEGO PRZETWARZANIE "Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka" (rok: 2018, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
    Data:
    konferencja 8-10.05.2018 Polanica Zdrój
    Status:
    Published
  5. Antioxidative Eigenschaften der Kartoffelknollen als Funktion der Sorte im integrierten und ökologischen Anbau
    Authors:
    Keutgen, A; Milczarek, D; Tatarowska, B; Pobereżny, J; Wszelaczyńska, E; Flijs, B; Keutgen, N
    Conference:
    Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel, Veterinär- und Agrarwesen, Weinbau und Klima (rok: 2019, ), Wydawca: Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel, Veterinär- und Agrarwesen
    Data:
    konferencja 27.-28.05.2019
    Status:
    Published
  6. OJIP Analysis of chlorophyll fluorescence for the characterisation of the photosynthetic capacity of ten potato selections under field conditions.
    Authors:
    Keutgen, N; Milczarek, D; Tatarowska, B; Pobereżny, J; Wszelaczyńska, E; Flis, B; Keutgen, AJ,
    Conference:
    5th INTERNATIONAL SCIENTIFIC HORTICULTURE CONFERENCE (rok: 2016, ), Wydawca: Slovak University of Agriculture in Nitra, ISHC, Book of Abstracts
    Data:
    konferencja Nitra, September 21.–23., 2016
    Status:
    Published
  7. Zawartość azotanów (III) i azotanów (V) w bulwach ziemniaka różnych klonów i odmian ziemniaka w zależności od systemu uprawy
    Authors:
    Wszelaczyńska, E; Pobereżny, J; Milczarek, D; Tatarowska, B; Flis, B; Keutgen, N; Keutgen, AJ
    Conference:
    X Jubileuszowa Konferencja Naukowa ZIEMNIAK SPOŻYWCZY I PRZEMYSŁOWY ORAZ JEGO PRZETWARZANIE "Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka" (rok: 2018, ), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
    Data:
    konferencja 8-10.05.2018 Polanica Zdrój
    Status:
    Published