Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Taniny borówki brusznicy (Vaccinium vitis-idaea L.) oraz dodatki olejów jako naturalne modulatory procesu biouwodorowania w żwaczu krów mlecznych

2013/09/N/NZ9/01870

Słowa kluczowe:

taniny oleje kwasy tłuszczowe biouwodorowanie żwacz

Deskryptory:

  • NZ9_2: Naukowe podstawy zootechniki

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Joanna Szczechowiak 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 5 - ogłoszony 2013-03-15

Przyznana kwota: 96 681 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-03-11

Zakończenie projektu: 2016-03-10

Planowany czas trwania projektu: 24 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Blood hormones, metabolic parameters and fatty acid proportion in dairy cows fed condensed tannins and oils blend
    Autorzy:
    J. Szczechowiak, K. Szkudelska, M. Szumacher-Strabel, S. Sadkowski, K. Gwozdz, M. El-Sherbiny, M. Kozlowska, V. Rodriguez, A. Cieslak
    Czasopismo:
    Annals of Animal Science (rok: 2018, tom: 18, strony: 155–166), Wydawca: The Journal of National Research Institute of Animal Production
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/aoas-2017-0039 - link do publikacji
  2. Rumen fermentation, methane concentration and fatty acid proportion in the rumen and milk of dairy cows fed condensed tannin and/or fish-soybean oils blend
    Autorzy:
    J. Szczechowiak, M. Szumacher-Strabel, M. El-Sherbiny, E. Pers-Kamczyc, P. Pawlak, A. Cieslak,
    Czasopismo:
    Animal Feed Science and Technology (rok: 2016, tom: 216, strony: 93–107), Wydawca: ELSEVIER SCIENCE INC
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.anifeedsci.2016.03.014 - link do publikacji