Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Maltooligosacharydy na bazie skrobi modyfikowanych chemicznie - otrzymywanie, struktura, właściwości oraz możliwości aplikacyjne

2013/09/N/NZ9/01604

Słowa kluczowe:

maltodekstryna hydroliza enzymatyczna skrobia modyfikowana chemicznie

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Karolina Pycia 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 5 - ogłoszony 2013-03-15

Przyznana kwota: 49 100 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-03-14

Zakończenie projektu: 2015-03-13

Planowany czas trwania projektu: 12 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Element dyspergujący do homogenizatora Ultra Turax T25. Za kwotę 5 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (3)
  1. The influence of chemically modified potato maltodextrins on stability and rheological properties of model emulsion o/w type
    Autorzy:
    Karolina Pycia, Artur Gryszkin, Wiktor Berski, Lesław Juszczak
    Czasopismo:
    Polymers (tom: -, strony: -), Wydawca: MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute)
    Status:
    Złożona
  2. Maltodextrins produced from chemically modified starches as agents affecting stability and rheological properties of albumin foam
    Autorzy:
    Karolina Pycia, Lesław Juszczak, Dorota Gałkowska
    Czasopismo:
    LWT - Food Science and Technology (rok: 2017, tom: 80, strony: 394-400), Wydawca: ELSEVIER SCIENCE BV, PO BOX 211, 1000 AE AMSTERDAM, NETHERLANDS
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2017.03.002 - link do publikacji
  3. Effect of native potato starch maltodextrins on stability and rheological properties of albumin foams
    Autorzy:
    Karolina Pycia, Lesław Juszczak, Dorota Gałkowska
    Czasopismo:
    Starch/Stärke (rok: 2016, tom: 68, strony: 611-620), Wydawca: WILEY-V C H VERLAG GMBH, POSTFACH 101161, 69451 WEINHEIM, GERMANY
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/star.201500156 - link do publikacji
  4. Maltodextrins from chemically modified starches. Production and characteristics
    Autorzy:
    Karolina Pycia, Lesław Juszczak, Dorota Gałkowska, Robert Socha, Grażyna Jaworska
    Czasopismo:
    Starch/Stärke (rok: 2017, tom: 69, strony: 1600199 (1 of 10)), Wydawca: WILEY-V C H VERLAG GMBH, POSTFACH 101161, 69451 WEINHEIM, GERMANY
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/star.201600199 - link do publikacji
  5. Maltodextrins from chemically modified starches. Selected physicochemical properties
    Autorzy:
    Karolina Pycia, Lesław Juszczak, Dorota Gałkowska, Mariusz Witczak, Grażyna Jaworska
    Czasopismo:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2016, tom: 146, strony: 301-309), Wydawca: ELSEVIER SCI LTD, THE BOULEVARD, LANGFORD LANE, KIDLINGTON, OXFORD OX5 1GB, OXON, ENGLAND
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.carbpol.2016.03.057 - link do publikacji
  1. Resistance of maltodextrins of varying degree of sachcarification based on chemically modified starches to the action of glucoamylase.
    Autorzy:
    Karolina Pycia, Lesław Juszczak, Grażyna Jaworska
    Konferencja:
    13th International Conference On Polysaccharides-Glycoscience (Praga) (rok: 2017, ), Wydawca: Czech Chemical Society
    Data:
    konferencja 7-8 listopad, 2017
    Status:
    Opublikowana
  2. The rheological properties of chemically modified starches
    Autorzy:
    Pycia K., Juszczak L.
    Konferencja:
    10th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience (rok: 2014, ), Wydawca: Czech Chemical Society
    Data:
    konferencja 22-24 październik 2014 r.
    Status:
    Opublikowana
  3. Wpływ czasu hydrolizy na spektrum oligosacharydowe maltodekstryn ziemniaczanych
    Autorzy:
    Pycia K., Juszczak L., Socha R.
    Konferencja:
    XI Konferencja Naukowa z cyklu Żywność XXI wieku "Żywność a Bezpieczeństwo Zdrowotne (rok: 2014, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 18-19 września 2014 r.
    Status:
    Opublikowana