Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ specjalizacji pokarmowych na utratę zdolności odczuwania smaku słodkiego na przykładzie ssaków drapieżnych

2012/06/M/NZ8/00189

Słowa kluczowe:

behawior odżywiania Carnivora dieta DNA dobór naturalny ekologia odżywiania ewolucja konwergencja pseudogen pseudogenizacja smak słodki specjalizacja pokarmowa

Deskryptory:

  • NZ8_1: Biologia ewolucyjna
  • NZ8_2: Ekologia

Panel:

NZ8 - Podstawy wiedzy o życiu na poziomie środowiskowym: biologia ewolucyjna, biologia populacyjna, biologia środowiskowa, systematyka

Jednostka realizująca:

Muzeum i Instytut Zoologii PAN

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Mieczysław Wolsan 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: HARMONIA 3 - ogłoszony 2012-06-15

Przyznana kwota: 287 677 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-05-15

Zakończenie projektu: 2017-05-14

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Parallel loss of sweet and umami taste receptor function from phocids and otarioids suggests multiple colonizations of the marine realm by pinnipeds
    Autorzy:
    Wolsan M., Sato J. J.
    Czasopismo:
    Journal of Biogeography (rok: 2020, tom: 47, strony: 235–249), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jbi.13749 - link do publikacji
  2. Role of feeding specialization in taste receptor loss: insights from sweet and umami receptor evolution in Carnivora
    Autorzy:
    Wolsan M., Sato J. J.
    Czasopismo:
    Chemical Senses (rok: 2022, tom: 47, strony: 45302), Wydawca: Oxford University Press
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1093/chemse/bjac033 - link do publikacji