Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Proporcje kwasów z grupy n-3 i n-6 oraz działanie witaminy E w żywieniu kurcząt jako czynnik immunomodulujący - wpływ na strukturę nabłonka jelitowego i koncentrację eikosanoidów

2012/05/N/NZ9/01288

Słowa kluczowe:

kwasy tłuszczowe eikosanoidy układ odpornościowy żywienie kurcząt

Deskryptory:

  • NZ9_2: Naukowe podstawy zootechniki

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Paweł Konieczka 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 3 - ogłoszony 2012-03-15

Przyznana kwota: 136 470 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-02-06

Zakończenie projektu: 2015-11-05

Planowany czas trwania projektu: 33 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Suwmiarka elektroniczna. Za kwotę 1 000 PLN
  2. Narzędzie statystyczne wraz z komputerm oraz programem do przedstawiania wyników w formie graficznej. Za kwotę 7 000 PLN

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (4)
  1. Interactive effects of dietary lipids and vitamin E level on performance, blood eicosanoids, and response to mitogen stimulation in broiler chickens of different ages
    Autorzy:
    P. Konieczka, M. Barszcz, N. Chmielewska, M. Cieślak, M. Szlis, and S. Smulikowska
    Czasopismo:
    Poultry Science (rok: 2017, tom: 96, strony: 359-369), Wydawca: Oxford Academic
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3382/ps/pew219 - link do publikacji
  2. The interactive effect of dietary n-6: n-3 fatty acid ratio and vitamin E level on tissue lipid peroxidation, DNA damage in intestinal epithelial cells, and gut morphology in chickens of different ages
    Autorzy:
    P. Konieczka, M. Barszcz, M. Choct, S. Smulikowska
    Czasopismo:
    Poultry Science (rok: 2017, ), Wydawca: Oxford Academic
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3382/ps/pex274 - link do publikacji
  1. The effect of dietary n-6ln-3 fatty acids ratio and vitamin E level on DNA damage in chickens gut epithelial cells
    Autorzy:
    P. Konieczka, M. Barszcz, S. Smulikowska
    Konferencja:
    XXVII International Poultry Science Symposium PB WPSA Science to Practice – Practice to Science" (rok: 2015, ), Wydawca: Polski Odział Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej
    Data:
    konferencja 14-16.09.2015
    Status:
    Opublikowana
  2. Dietary fat source and vitamin E supplementation as factors modulating immune system of broiler chicken
    Autorzy:
    P. Konieczka, M. Barszcz, Ł. Staśkiewicz, N. Chmielewska, M. Cieślak, M. Szlis and S. Smulikowska
    Konferencja:
    XIV European Poultry Conference WPSA (rok: 2014, ), Wydawca: EPC 2014
    Data:
    konferencja 23-27 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  3. Dietary fat sources and vitamin E supplementation affects DNA damage of epithelial cells in the small intestine of broilers of different ages
    Autorzy:
    P. Konieczka, M. Barszcz, S. Smulikowska
    Konferencja:
    Physiology and Biochemistry in Animal Nutrition XII Conference of Young Researchers (rok: 2015, ), Wydawca: The Kielanowski Institute of Animal Physilogy and Nutrition, Polish Academy of Sciences
    Data:
    konferencja 23-24.09.2015
    Status:
    Opublikowana
  4. Dietary ratio of n-6/n-3 fatty acids and vitamin E level alter immune system in broiler chickens
    Autorzy:
    P. Konieczka, M. Barszcz, M. Szlis, N. Chmielewska, M. Cieślak and S. Smulikowska
    Konferencja:
    Recent Advances in Animal Nutrition (rok: 2015, ), Wydawca: the School of Environmental and Rural Science of the University of New England, Armidale, Australia
    Data:
    konferencja 26-28.10.2015
    Status:
    Opublikowana