Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Występowanie wolnych i sprzężonych fumonizyn w różnym asortymencie przetworów zbożowych oraz ich kierunek przemian w trakcie operacji technologicznych w warunkach modelowych

2012/05/N/NZ9/01316

Słowa kluczowe:

fumonizyna B1 B2 i B3 związane fumonizyny maskowane fumonizyny badania modelowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Marcin Bryła 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 3 - ogłoszony 2012-03-15

Przyznana kwota: 100 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-02-05

Zakończenie projektu: 2015-02-04

Planowany czas trwania projektu: 24 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (4)
  1. Effect of Baking on Reduction of Free and Hidden Fumonisins in Gluten-free Bread
    Autorzy:
    Marcin Bryła, Marek Roszko, Krystyna Szymczyk, Renata Jędrzejczak, Elżbieta Słowik, Mieczysław W. Obiedziński
    Czasopismo:
    Journal of Agricultural and Food Chemistry (rok: 2014, tom: 62, strony: 10341−10347), Wydawca: American Chemical Society
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/jf504077m - link do publikacji
  2. Fumonisins and their masked forms in maize products
    Autorzy:
    Marcin Bryla, Marek Roszko, Krystyna Szymczyk, Renata Jędzejczak, Mieczysław W. Obiedziński
    Czasopismo:
    Food Control (rok: 2016, tom: 59, strony: 619-627), Wydawca: ELSEVIER SCI LTD
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodcont.2015.06.032 - link do publikacji
  3. Free and hidden fumonisins in various fractions of maize dry milled under model conditions (LWT-D-15-00314)
    Autorzy:
    Marcin Bryła, Krystyna Szymczyk, Renata Jędrzejczak, Mieczysław W. Obiedziński
    Czasopismo:
    LWT-Food Science and Technology (rok: 2015, tom: 64(1), strony: 171-176), Wydawca: ELSEVIER SCI LTD
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.lwt.2015.05.048 - link do publikacji
  1. The influence of maize dry milling on the content of free and masked fumonisins in model conditions
    Autorzy:
    Marcin Bryła, Marek Roszko, Krystyna Szymczyk, Renata Jędrzejczak
    Konferencja:
    8th Conference of The World Mycotoxin Forum (rok: 2014, ), Wydawca: RIKILT Wageningen UR, the Netherlands & BOKU Vienna, Department IFA-Tulln, Austria
    Data:
    konferencja 10-12 November, 2014
    Status:
    Opublikowana
  2. Determination of free and bounded fumonisins in food products by liquid chromatography–ion trap–mass spectrometry
    Autorzy:
    Marcin Bryła, Renata Jędrzejczak, Krystyna Szymczyk, Mieczysław W. Obiedziński
    Konferencja:
    6th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (rok: 2013, ), Wydawca: Institute of Chemical Technology, Prague, Czech Republic; RIKILT–Wageningen University, The Netherlands
    Data:
    konferencja 5-8 November 2013
    Status:
    Opublikowana
  3. Occurrence of free and masked fumonisins in maize products available on the Polish market
    Autorzy:
    Marcin Bryła, Marek Roszko, Krystyna Szymczyk, Renata Jędrzejczak
    Konferencja:
    8th Conference of The World Mycotoxin Forum (rok: 2014, ), Wydawca: RIKILT Wageningen UR, the Netherlands & BOKU Vienna, Department IFA-Tulln, Austria
    Data:
    konferencja 10-12 November, 2014
    Status:
    Opublikowana
  4. The impact of the baking process on the concentration of free and bounded fumonisins B1, B2 & B3 in gluten free bread
    Autorzy:
    Marcin Bryła, Renata Jędrzejczak, Krystyna Szymczyk, Mieczysław W. Obiedziński
    Konferencja:
    6th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (rok: 2013, ), Wydawca: Institute of Chemical Technology, Prague, Czech Republic; RIKILT–Wageningen University, The Netherlands
    Data:
    konferencja 5-8 November 2013
    Status:
    Opublikowana