Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie mechanizmu oddziaływania ultradźwięków na tkankę materiału biologicznego w procesie suszenia wspomaganego ultradźwiękami.

2012/05/B/ST8/01773

Słowa kluczowe:

suszenie materiały biologiczne wspomaganie ultradźwiękowe efektywność procesu

Deskryptory:

  • ST8_1: Inżynieria chemiczna, chemia techniczna, inżynieria środowiska, inżynieria sanitarna, inżynieria procesowa

Panel:

ST8 - Inżynieria procesów i produkcji: projektowanie wyrobów, projektowanie i sterowanie procesami produkcji, konstrukcje i procesy budowlane, inżynieria materiałowa, systemy energetyczne

Jednostka realizująca:

Politechnika Poznańska, Wydział Technologii Chemicznej

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Stefan Kowalski 

Liczba wykonawców projektu: 10

Konkurs: OPUS 3 - ogłoszony 2012-03-15

Przyznana kwota: 884 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-02-20

Zakończenie projektu: 2016-09-19

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (13)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (12)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Ultrasound-assisted convective drying of apples at different process conditions IF: 1,77
    Autorzy:
    S.J. Kowalski, D. Mierzwa, M. Stasiak
    Czasopismo:
    Drying Technology , Wydawca: Taylor&Francis
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  2. Kinetics and Quality Aspects of Beetroots Dried in Non-Stationary Conditions IF: 1,77
    Autorzy:
    S.J. Kowalski, J. Szadzińska
    Czasopismo:
    Drying Technology (rok: 2014, tom: 32, strony: 1310-1318), Wydawca: Taylor&Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/07373937.2014.915555 - link do publikacji
  3. High power airborne ultrasound assist in combined drying of raspberries IF: 3,273
    Autorzy:
    Stefan Jan Kowalski, Andrzej Pawłowski, Justyna Szadzińska, Joanna Łechtańska, Marcin Stasiak
    Czasopismo:
    Innovative Food Science & Emerging Technologies (rok: 2016, tom: dostępny online, strony: dostępny online), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ifset.2016.02.006 - link do publikacji
  4. Intensification of apple drying due to ultrasound enhancement IF: 2,576
    Autorzy:
    S.J. Kowalski, A. Pawłowski
    Czasopismo:
    Journal of Food Engineering (rok: 2015, tom: 156, strony: 44935), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jfoodeng.2015.01.023 - link do publikacji
  5. The effect of high power airborne ultrasound and microwaves on convective drying effectiveness and quality of green pepper IF: 4,321
    Autorzy:
    J. Szadzińska, J. Łechtańska, S.J. Kowalski, M. Stasiak
    Czasopismo:
    Ultrasonics Sonochemistry (rok: 2017, tom: 34, strony: 531-539), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ultsonch.2016.06.030 - link do publikacji
  6. Ultrasonic-assisted osmotic dehydration of carrot followed by convective drying with continuous and intermittent heating IF: 1,77
    Autorzy:
    S.J. Kowalski, J. Szadzińska, A. Pawłowski
    Czasopismo:
    Drying Technology (rok: 2015, tom: 33, strony: 1570-1580), Wydawca: Taylor&Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/07373937.2015.1012265 - link do publikacji
  7. Intensification of drying processes due to ultrasound enhancement IF: 0,653
    Autorzy:
    S.J. Kowalski
    Czasopismo:
    Chemical and Process Engineering (tom: bd, strony: bd), Wydawca: Polish Academy of Sciences
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  8. Influence of ultrasound on the microstructure of plant tissue IF: 2,997
    Autorzy:
    Kinga Rajewska, Dominik Mierzwa
    Czasopismo:
    Innovative Food Science and Emerging Technologies , Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  9. Convective-Intermittent drying of Cherries Preceded by Ultrasonic Assisted Osmotic Dehydration IF: 1,959
    Autorzy:
    Stefan Jan Kowalski, Justyna Szadzińska
    Czasopismo:
    Chemical Engineering and Processing: Process Intensification (rok: 2014, tom: 82, strony: 65-70), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.cep.2014.05.006 - link do publikacji
  10. Influence of ultrasound assist during hot air drying on dried apple crisps properties IF: 0,653
    Autorzy:
    J. Banaszak, A. Pawłowski
    Czasopismo:
    Chemical and Process Engineering , Wydawca: Polska Akademia Nauk
    Status:
    Złożona
  11. Ultrasound in wet materials subjected to drying IF: 2,997
    Autorzy:
    S.J. Kowalski, A. Rybicki
    Czasopismo:
    Innovative Food Science and Emerging Technologies (rok: 2016, tom: bd, strony: bd), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  12. Microwave and ultrasound enhancement of convective drying of strawberries: experimental and modeling efficiency IF: 2,868
    Autorzy:
    J. Szadzińska, S.J. Kowalski, M. Stasiak
    Czasopismo:
    International Journal of Heat and Mass Transfer (rok: 2016, tom: 103, strony: 1065-1074), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ijheatmasstransfer.2016.08.001 - link do publikacji
  13. Ultrasound in wet materials subjected to drying: A modeling study IF: 2,868
    Autorzy:
    S.J. Kowalski
    Czasopismo:
    International Journal of Heat and Mass Transfer (rok: 2015, tom: 84, strony: 998-1007), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ijheatmasstransfer.2015.01.086 - link do publikacji
  1. Intensification of drying processes due to ultrasound enhancement
    Autorzy:
    S.J. Kowalski
    Konferencja:
    XXII Ogólnopolska konferencja inżynierii chemicznej i procesowej (rok: 2016, ), Wydawca: Politechnika Łódzka Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska
    Data:
    konferencja 5-9 września
    Status:
    Opublikowana
  2. Influence of ultrasound drying on properties of dried apple crisps
    Autorzy:
    J.Banaszak, A.Pawłowski
    Konferencja:
    EuroDrying'2015 5th European Drying Conference (rok: 2015, ), Wydawca: Szent Istvan University, Godollo Hungary
    Data:
    konferencja 21-23 Październik
    Status:
    Opublikowana
  3. Mathematical description of intermittent convective drying of carrot with osmothic pretreatment assisted with ultrasounds
    Autorzy:
    S.J. Kowalski, A. Pawłowski, D. Mierzwa, J. Szadzińska
    Konferencja:
    19th International Drying Symposium (rok: 2014, ), Wydawca: University C. Bernard Lyon
    Data:
    konferencja 24-27 Sierpnia
    Status:
    Opublikowana
  4. Ultrasonic-assisted and microwave-assisted convective drying of carrot - drying kinetics and quality analysis
    Autorzy:
    J.Kroehnke, E. Radziejewska-Kubzdela, G. Musielak, M. Stasiak, R. Biegańska-Marecik
    Konferencja:
    EuroDrying'2015 5th European Drying Conference (rok: 2015, ), Wydawca: Szent Istvan University, Godollo Hungary
    Data:
    konferencja 21-23 Październik
    Status:
    Opublikowana
  5. Ultrasound assisted osmotic dehydration: Effect on drying kinetics and quality of Carrot
    Autorzy:
    J. Szadzińska, S.J. Kowalski
    Konferencja:
    19th International Drying Symposium (rok: 2014, ), Wydawca: University C. Bernard Lyon
    Data:
    konferencja 24-27 Sierpnia
    Status:
    Opublikowana
  6. Ultrasound-assisted osmotic dehydration and convective drying of kiwifruit
    Autorzy:
    Joanna Kroehnke, Justyna Szadzińska, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Grzegorz Musielak, Róża Biegańska-Marecik
    Konferencja:
    2nd International Conference on Ultrasonic-based Applications: from analysis to synthesis (rok: 2016, ), Wydawca: Caparica – Portugal
    Data:
    konferencja June 6th – 8th 2016
    Status:
    Opublikowana
  7. Mechanisms of drying acceleration by ultrasounds
    Autorzy:
    G. Musielak, D. Mierzwa, J. Kroehnke
    Konferencja:
    19th International Drying Symposium (rok: 2014, ), Wydawca: University C. Bernard Lyon
    Data:
    konferencja 24-27 Sierpnia
    Status:
    Opublikowana
  8. ULTRASOUND-ASSISTED CONVECTIVE DRYING OF APPLES AT DIFFERENT PROCESS CONDITIONS
    Autorzy:
    S.J. Kowalski, D. Mierzwa, M. Stasiak
    Konferencja:
    EuroDrying'2015 5th European Drying Conference (rok: 2015, ), Wydawca: Szent Istvan University, Godollo Hungary
    Data:
    konferencja 21-23 Październik
    Status:
    Opublikowana
  9. Ultrasound assisted hybrid drying of biological materials
    Autorzy:
    S.J. Kowalski
    Konferencja:
    19th International Drying Symposium (rok: 2014, ), Wydawca: University C. Bernard Lyon
    Data:
    konferencja 24-27 Sierpnia
    Status:
    Opublikowana
  10. MICROWAVE AND ULTRASONIC ASSISTED CONVECTIVE DRYING OF GREEN PEPPER: DRYING KINETICS AND QUALITY
    Autorzy:
    J. Szadzińska, J. Łechtańska, S.J. Kowalski
    Konferencja:
    EuroDrying'2015 5th European Drying Conference (rok: 2015, ), Wydawca: Szent Istvan University, Godollo Hungary
    Data:
    konferencja 21-23 Październik
    Status:
    Opublikowana
  11. Microwave and ultrasound enhancement of convective drying of strawberries
    Autorzy:
    J. Szadzińska, S. J. Kowalski , M. Stasiak
    Konferencja:
    2nd International Conference on Ultrasonicbased Applications: from analysis to synthesis (rok: 2016, ), Wydawca: Caparica – Portugal
    Data:
    konferencja 6 t h - 8 t h June 2016
    Status:
    Opublikowana
  12. Ultrasound assist in combined hybrid drying of raspberries
    Autorzy:
    J. M. Łechtańska, J. Szadzińska, S.J. Kowalski, A. Pawłowski
    Konferencja:
    2nd International Conference on Ultrasonic-based Applications: from analysis to synthesis (rok: 2016, ), Wydawca: Caparica – Portugal
    Data:
    konferencja June 6th – 8th 2016,
    Status:
    Opublikowana
  1. Influence of process parameters variation on convective and hybrid non-stationary drying
    Autorzy:
    S.J. Kowalski, J. Szadzińska, A. Pawłowski
    Książka:
    Intermittent and Nonstationary Drying Technologies: Principles and Applications (rok: 2016, tom: bd, strony: bd), Wydawca: CRC Press (Taylor & Francis group
    Status:
    Przyjęta do publikacji