Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Charakterystyka katepsyn dyfundujących z mięsa ryb do kąpieli marynującej

2012/05/D/NZ9/02282

Słowa kluczowe:

kąpiel marynująca katepsyny marynaty rybne preparaty enzymatyczne

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa

woj. zachodniopomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Mariusz Szymczak 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: SONATA 3 - ogłoszony 2012-03-15

Przyznana kwota: 240 955 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-03-11

Zakończenie projektu: 2017-03-10

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Mieszadło o stałych obrotach przy różnym obciążeniu wraz z oprzyrządowaniem,. Za kwotę 9 500 PLN
  2. Waga analityczna o dużej dokładności. Za kwotę 6 000 PLN
  3. Demineralizator. Za kwotę 10 000 PLN
  4. Homogenizator laboratoryjny ultradźwiękowy z oprzyrządowaniem. Za kwotę 17 550 PLN
  5. W projekcje zaplanowano zakup tylko podstawowych urządzeń laboratoryjnych: Homogenizator laboratoryjny mechaniczny, obrotowy, 1 sztuka,. Za kwotę 7 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (8)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Characteristics of herring marinated in reused brines after microfiltration
    Autorzy:
    Mariusz Szymczak, Katarzyna Felisiak, Barbara Szymczak
    Czasopismo:
    Journal of Food Science and Technology - Mysore (rok: 2018, tom: 55 (11), strony: 4395-4405), Wydawca: Spriner
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s13197-018-3343-3 - link do publikacji
  2. Effect of Addition of Different Acetic Acid Concentrations on the Quality of Marinated Herring
    Autorzy:
    Mariusz Szymczaka, Edward Kołakowski, Katarzyna Felisiak
    Czasopismo:
    Journal of Aquatic Food Product Technology (rok: 2015, tom: 24, 6, strony: 566-581), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/10498850.2013.796504 - link do publikacji
  3. Occurrence of aspartyl proteases in brine after herring marinating
    Autorzy:
    Mariusz Szymczaka, Adam Lepczyński
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2016, tom: 194, strony: 470–475), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2015.08.048 - link do publikacji
  4. Effect of Cover Brine Type on the Quality of Meat from Herring Marinades
    Autorzy:
    Mariusz Szymczak, Barbara Szymczak, Anna Koronkiewicz, Katarzyna Felisiak, Mateusz Bednarek
    Czasopismo:
    Journal of Food Science (rok: 2013, tom: 78, strony: S619-S625), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/1750-3841.12090 - link do publikacji
  5. The reuse of brine waste to enhance the ripening of marine and freshwater fish resistant to marinating
    Autorzy:
    Mariusz Szymczak, Katarzyna Felisiak, Grzegorz Tokarczyk, Barbara Szymczak
    Czasopismo:
    International Journal of Food Science and Technology (rok: 2019, ), Wydawca: Wiley
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
    10.1111/ijfs.14034 - link do publikacji
  6. Distribution of cathepsin D activity between lysosomes and a soluble fraction of marinating brine
    Autorzy:
    Szymczak M.
    Czasopismo:
    Journal of Food Science (rok: 2016, tom: 81(8), strony: E1966-E1970), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/1750-3841.13375 - link do publikacji
  7. Effect of technological factors on the activity and losses of cathepsins B, D and L during marinating of Atlantic and Baltic herrings
    Autorzy:
    Szymczak M.
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2017, tom: 97(5), strony: 1488–1496), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  8. Recovery of cathepsins from marinating brine waste
    Autorzy:
    Szymczak M.
    Czasopismo:
    International Journal of Food Science & Technology (rok: 2017, tom: 52 (1), strony: 154-160), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    ijfs.13273 - link do publikacji
  1. Wpływ rodzaju zalewy na jakość mięsa marynat śledziowych
    Autorzy:
    Szymczak M., Szymczak B., Felisiak K.
    Konferencja:
    XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN. Innowacyjność w Nauce o Żywności i Żywieniu (rok: 2013, ), Wydawca: PTTŻ od. małopolski
    Data:
    konferencja 2-3 lipca
    Status:
    Opublikowana
  1. The effect of acetic acid concentration on the process of salting and marinating of fresh Baltic herring
    Autorzy:
    Mariusz Szymczak, Edward Kołakowski, Barbara Szymczak
    Książka:
    Acetic Acids: Advances in Research and Applications (Eds.: Mariusz Szymczak, Osman Topuz) (rok: 2018, tom: brak danych, strony: chapter 5: 141-158), Wydawca: Nova Science Publishers
    Status:
    Opublikowana