Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Ewolucja i zróżnicowanie smaku umami wśród ssaków drapieżnych w kontekście ekologicznym, behawioralnym i filogenetycznym

2012/05/B/NZ8/02687

Słowa kluczowe:

adaptacja behawior odżywiania biologia ewolucyjna Carnivora dieta DNA dobór naturalny ekologia ekologia molekularna ekologia odżywiania ewolucja genetyka Pinnipedia pseudogen pseudogenizacja radiacja adaptatywna receptor smaku smak umami sposób odżywiania środowisko morskie

Deskryptory:

  • NZ8_1: Biologia ewolucyjna
  • NZ8_2: Ekologia
  • NZ8_12: Zoologia

Panel:

NZ8 - Podstawy wiedzy o życiu na poziomie środowiskowym: biologia ewolucyjna, biologia populacyjna, biologia środowiskowa, systematyka

Jednostka realizująca:

Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Mieczysław Wolsan 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: OPUS 3 - ogłoszony 2012-03-15

Przyznana kwota: 366 095 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-01-01

Zakończenie projektu: 2017-01-22

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  1. Role of feeding specialization in taste receptor loss: insights from sweet and umami receptor evolution in dogs, cats, and kin (Carnivora)
    Autorzy:
    Mieczysław Wolsan, Jun J. Sato
    Czasopismo:
    Chemical Senses (rok: 2022, tom: Złożone, strony: 15707), Wydawca: Oxford University Press
    Status:
    Złożona
  2. Dental integration and modularity in pinnipeds
    Autorzy:
    Mieczyslaw Wolsan, Satoshi Suzuki, Masakazu Asahara, Masaharu Motokawa
    Czasopismo:
    Scientific Reports (rok: 2019, tom: 9 (4184), strony: 45304), Wydawca: Nature Publishing Group
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1038/s41598-019-40956-1 - link do publikacji
  3. Tooth size variation in pinniped dentitions
    Autorzy:
    Mieczysław Wolsan, Satoshi Suzuki, Masakazu Asahara, Masaharu Motokawa
    Czasopismo:
    PLOS One (rok: 2015, tom: 10 (e0137100), strony: 45319), Wydawca: Public Library Science
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1371/journal.pone.0137100 - link do publikacji
  4. Parallel loss of sweet and umami taste receptor function from phocids and otarioids suggests multiple colonizations of the marine realm by pinnipeds
    Autorzy:
    Mieczysław Wolsan, Jun J. Sato
    Czasopismo:
    Journal of Biogeography (rok: 2020, tom: 47, strony: 235–249), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jbi.13749 - link do publikacji